Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEZNAM PŘÍLOH Řešení obvodových plášťů: statické působení: nosné nenosné podle materiálů: vyzdívané,
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Ztužující věnce ST14 Ing. Naděžda Bártová.
NÁVRH CEMENTOBETONOVÉHO KRYTU
Součinitel dotvarování a objemových změn
Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Kontrola TDI – laminátové podlahy
dřevěné STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství,
Návrh zateplování: zvolit systém zateplování
Pevné látky a kapaliny.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Materiály Materiály pro staveništní omítky Voda - Druhy omítek Výztuž, nosné konstrukce a lišty Upevňovací prostředky - Podložky.
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
Plošné konstrukce, nosné stěny
Materiály pro podlahy Sortiment ČMB
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
PLOVOUCÍ PODLAHA kontrola TDI
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
TDS Obklady Kamil Buchtík 2010/ INZ.
SÁDROKARTONY Použití:- příčky - podhledy - suché podlahy
KONTROLA SÁDROKARTONOVÝCH PŘÍČEK
Velkoplošné aglomerované materiály.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Otvory v nosných stěnách
Obklady stěn a stropů Mají praktický, hygienický a estetický význam.
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 11Číslo.
Obložení stěn a stropů. Obložení se montuje na vyzrálé zdivo, bez omítání, se zatřenými spárami. Dodatečné obklady se provádějí na omítnutý podklad. Plocha.
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
Zateplování staveb.
LUXFERY zděné na maltu.
Podlahy a podlahové konstrukce.
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
TDI – Sádrokartonové příčky
Epoxidová podlaha Epotec Pu System - pro parking
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
DŘEVĚNÉ PODLAHY Kontrola TDI
TDI – anhydritové potěry
Zhotovování příček a dělících stěn
Výroba rámů a podnoží Vlastní konstrukci rámu tvoří sestava vlysů, spojených různými konstrukčními spoji do obvodově uzavřených tvarů, nejčastěji pravoúhlých.
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Pozemní stavitelství I
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
REVITALIZACE BYTOVÉHO KOMPLEXU LAURINOVA II. U KASÁREN č.p. 1379,1380,1381,1382,1383.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad podlahových krytin, druhy dřevěných podlah.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje montáž sádrokartonu pracovní postup při půdní vestavbě.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
KOMÍNY Procesy vnitřní a dokončovací Ing. Miloslava Popenková, CSc.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje popis obložení stěn a montáž pracovního postupu.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
VRSTVY PODLAH nášlapné vrstvy podlah: – stěrkové podlahy na bázi umělých pryskyřic, – cementové potěry hlazené a leštěné, – teracové podlahy, – dlažby.
Opravy obkladů a dlažeb
podlahy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_ZP_16 Ing. Josef Kůra
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Osazování oken
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Transkript prezentace:

Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc.

Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí, které jsou vystaveny rozměrovým změnám a z toho vyplývajícím napětím. Příčiny délkových změn tvrdnutí a vysychání statické zatížení, sedání a otřesy rozdílná vlhkost a rozdílná teplota

Důsledky deformace Následkem působení výše uvedených faktorů dochází ke: smršťování, dotvarování, ohybu a objemovým změnám, které v jednotlivých vrstvách konstrukce způsobují značná napětí. Tato napětí je nutno mezi podkladní konstrukcí a povrchem kompenzovat dilatačními spárami.

Druhy dilatačních spár  Objektové  Plošné  Obvodové  Napojovací

Druhy dilatačních spár  Objektové: dělí budovy nebo jejich části navzájem, procházejí nosnými i nenosnými konstrukcemi. Konstrukční spáry v obkladu i podkladu musí probíhat na stejném místě a ve stejné šířce. Jejich rozmístění a velikost je součástí statického posouzení objektu.

Druhy dilatačních spár  Plošné: rozdělují nenosnou konstrukci na menší pole, procházejí od povrchu až po izolaci nebo nosnou konstrukci. o Vnější prostředí: max x 3000 mm, max. poměr stran 1:1,5 – 2. o Vnitřní prostředí: max x 6000 mm, doporučeno 3000 x 3000 mm, max. poměr stran 1:2, lépe čtvercový. o Dále se tyto dilatační spáry navrhují při změně tloušťky a druhu podkladu.

Druhy dilatačních spár  Obvodové: tvoří přechod mezi netuhou a tuhou konstrukcí (např. obklad stěny od plovoucí podlahy).  Napojovací: ve vztahu realizace obkladu mezi jinými stavebními materiály s rozdílným koeficientem roztažnosti (rám okna, dveří, vana, dřevěné konstrukce aj.).

Kontrola jakosti  kontrola podkladní konstrukce  jakost dodávaného materiálu  rozměření plochy  rovinnost obkladu – max. odchylky od roviny ± 2mm/2m délky. v celé ploše ± 3mm  střih spár. zalití spár  ukončení obkladu k prostupujícím konstrukcím  spojení obkladu s podkladem  provedení a úprava dilatačních spár