PhDr. Jan Cacek, Ph.D.. Historické kontexty  V posledních desetiletích Rozvoj výkonnosti žen  Důvody materiální zázemí, vývojem techniky jednotlivých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
Advertisements

Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Fyziologické aspekty PA dětí
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Trénink atletických skoků
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Fyziologické základy rozvoje síly Fakulta tělesné kultury, UP Olomouc
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Žena a sport.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Hormonální řízení.
ROZVOJ SÍLY II. David Zahradník, PhD.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
MICHAL LEHNERT. OSNOVA PŘEDNÁŠKY: 1. Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. 2. Biologické základy R. 3. Členění rychlostních schopností.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Příklady tréninkových jednotek Praha Veličiny používané u tréninkových jednotek A.Délka zátěže (km, čas) B.Intenzita zátěže C.Délka a intenzity.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
DOPING Něco málo na úvod
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Biologické děje v dospívání
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
ZÁKLADY EXCENTRICKÉ PRÁCE
Fyziologie dětí Mgr. Lukáš Cipryan.
Fyziologické aspekty PA dětí
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Pohybové schopnosti a dovednosti
Anaerobní práh.
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
VYTRVALOST Michl Lehnert.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

PhDr. Jan Cacek, Ph.D.

Historické kontexty  V posledních desetiletích Rozvoj výkonnosti žen  Důvody materiální zázemí, vývojem techniky jednotlivých disciplín zrovnoprávnění žen ve společnosti zefektivnění tréninkového procesu ○ přímo souvisí s rozvojem silových schopností.

Pověry a mýty silové přípravy  brání koncepčnímu plánování realizaci silové přípravy v průběhu jednotlivých tréninkových cyklů maximalizaci funkčních předpokladů pro určitý výkon.

 Chybné představy  tradiční zobrazení ženy jako osobu křehké a slabé  X  síla - slučována s mužskými rysy a projevy  dogmatické diferencování rolí muže a ženy ve společnosti = fixace stereotypních přístupů Zabraňuje plnohodnotnému rozvoji výkonnostní předpokladů žen  kacířská myšlenka  „bez poctivého silového tréninku (a do této kolonky řadíme i cvičení s odpory v oblasti 90 – 100% jednorázového maxima /1RM/) nebudeme schopni vychovat špičkové, konkurenceschopné sportovkyně“

somatické a fyziologické (ne)rozdíly pohlaví  v průměru populace vykazují ženy: asi o % nižší schopnost produkovat sílu výraznější rozdíl v produkci síly u horní a dolní poloviny těla horní polovinu mají ženy slabší o 20 – 60% dolní polovinu jen asi o 25 – 30%  skepse rozdíly budou různé u různých svalových skupin a různých žen...

Tělesná stavba a konstituce  Ženy (Ebben a Jensen, 1998) cca o 15 – 20 cm nižší tělesnou výšku disponují většími zásobami tuku (o 3 – 6 kg) nižší hodnota (cca o 18 – 22kg) ATH průměrně nižší tělesná hmotnost (o cca 18 kg) nižší množství sv. vláken menší průřez svalových vláken Faktory jež předurčují ženy k slabším silovým či na síle závisejícím výkonům X ženy stejnou škálu typů svalových vláken jako muži.

 Pomalá vlákna kontrahována při výkonech s: ○ primárně vytrvalostním charakterem, ○ Silovým charakterem do cca 60% 1RM  Rychlá vlákna Kontrahována při výkonech: ○ rychlostních ○ silových (pokud je odpor vyšší jak cca 60% 1RM).

Atypický rys  Pomalá vlákna mají u netrénovaných žen větší průřez než vlákna rychlá (oproti mužům)  Příčina - neobjasněna  spekulace  vliv absence stimulačních procesů v oblasti vysoce intenzivních silových či rychlostních výkonů  menší průměrný průřez rychlých vláken není konstantního charakteru zařazení silových tréninků do přípravy sportovkyň systematická, celoroční (1 – 2x týdně) stimulace svalstva vysokými odpory (mezi 80 – 100% 1RM) platí přímá úměra, tedy větší odpor = efektivnější stimul.

Odlišnosti ve schopností produkovat sílu úhly pod kterými jsou svalová vlákna v tahu vzhledem ke směru síly potřebné pro generování pohybu ○ Lepší předpoklady muži X ženy (díky přirozeně větší flexibilitě) ○ umí využívat větší část elastické energie uložené během činností

Absolutní X relativní produkce síly  promítnutí aktivní tělesné hmoty do silové rovnice zjistíme: rozdíl mezi muži a ženami v relativních výkonech je menší  produkce síly na 1cm2 příčného průřezu svalu: shodná u mužů i žen ○ Například 15cm2 příčného průřezu flexorů paže mužů i žen dokáže podle Ikae a Fukunaga (1968) překonat stejný odpor rovnající se 19 kg.

Hormonální rozdíly mezi muži a ženami  výrazně ovlivňují růstové faktory (hypetrofii)  trojice anabolických hormonů, které jsou zodpovědné za hypertrofii svalstva Jedná se o: ○ testosteron, ○ inzulinu podobný růstový faktor I (IGF-I) ○ růstový hormon (GH).  Největší rozdíly v reakci na zátěžový podnět i v klidovém stavu lze u testosteronu.  Testosteron aktivuje androgenní receptory ve svalové buňce a tím stimuluje transkripci proteinů z DNA. Bazální hladinu testosteronu mají ženy asi 10 – 20x nižší (kolem 0,3ng/dl krve).

 u dívek a chlapců před dosažením puberty rozdíly minimální, ○ Vysvětluje malé diference mezi výkony chlapců a dívek  reakce testosteronu na intenzivní silový podnět (posilování s odpory) u mužů je zcela odlišná než reakce na obdobný podnět u žen  mužů se výrazně zvyšuje jeho hladina  X u žen dochází pouze k nepatrným změnám  Využitelnost testosteronu v těle pro svalové receptory u mužů okolo 50% z celkového množství, u žen pouze cca 10%.  Obavy  nárůst hladiny testosteronu a s ním související maskulinizace vlivem posilování – neopodstatněné  hladiny testosteronu u žen jsou průměrně tak nízké, že radikální vliv na hypetrofii svalstva nemůžeme očekávat.

Růstový hormon (GH)  stimuluje růst svalů  umožní efektivnější přepravu aminokyselin přes buněčné membrány vede k zvýšení množství RNA a větší syntéze proteinů inzulínu podobný růstový faktor I (IGF-I) silný anabolický faktor  Zvýšenou aktivitu anabolických tělesných hormonů vyvolává cvičení s velkými odpory při současném zapojení co možná nejvíce svalů  Vylučování testosteronu (Kraemer a kol. In: Grasgruber, Cacek, 2008) stimulováno prací s těžkou zátěží při nízkém počtu opakování i sérií (preference ATP-CP systému),  růstový homor vyžaduje k aktivaci vysoký objem vykonané práce (kulturistický trénink se submaximálními hmotnostmi 8 – 15 opakováními, vyšším počtem sérií a krátkými intervaly odpočinku)

Optimální čas pro realizaci tréninku  z pohledu sekrece růstových faktorů pohybuje mezi 30 – 60 min Oproti mužským kolegům je u většiny posilujících žen pozorovatelná pouze nízká schopnost svalstva hypetrofovat rozvoj síly, je krom hypertrofie záležitostí spektra neuromuskulárních faktorů ○ počet aktivovaných motorických jednotek, ○ synchronizace svalstva, ○ mezisvalová a vnitrosvalová koordinace, ○ balistické pohyby, ○ neurální inhibice...

 práce vykonaná v posilovně s lehkými odpory má jen velmi sporadický efekt z hlediska rozvoje síly  ženy potřebují stejně jako muži pracovat s velkými odpory z 1RM, které zvyšují:  schopnost aktivovat velké množství svalové tkáně (motorických jednotek)  Stimulace svalstva souvisí s motorickou jednotkou aktivace (nejmenší možná řízená svalová jednotka, sestávající z alfa- motoneuronu a jemu přidružených svalových vláken). Znamená to, že motorická jednotka zapojená do cvičení musí být stimulována svalovou kontrakcí.

Děkuji