SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
ARP protokol Informační technologie - praxe SPŠE V úžlabině
Dynamic Host Configuration Protocol
1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 2 v3.1 Module 6 Routing and Routing Protocols.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Aktivní prvky pracující na síťové vrstvě. směrovač „chytrý“ přepínač Síťová vrstva: zařízení pracují podobně jako předešlá, pouze s tím rozdílem, že využívají.
Sítě – řešení problému.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-08.
Firewall.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B19 Příkazový řádek: sítě AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Internet.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-05.
Síť a MS Windows.
Internet.
Statický vs. dynamický routing
Sledování sítě Whireshark.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
Seminář - routing Směrování Pojmy IP adresa
Počítačové sítě IP směrování (routing)
Model TCP/IP Síťová vrstva. IPv4 IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou Data jsou v síti dopravována přes směrovače.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
1 Seminář 7 Aplikační vrstva Transportní vrstva IP vrstva NIC Aplikační vrstva Transportní vrstva IP vrstva NIC IP vrstva NIC eth0 Fa0/0 Fa0/1 Cisco Router.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
Počítačové sítě IP směrování (routing)
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
Počítačové sítě 6. přednáška propojování lokálních sítí bridge router
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
Počítačové sítě IP routing
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Počítačové sítě IP multicasting
S MĚROVÁNÍ Ing. Jiří Šilhán. Přímé doručování není směrování. (stejná síť) Směrování – volba směru – hledá se next hop Hledání optimální cesty. Vytváření.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 1 – principy směrování Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče,
1 Počítačové sítě II 13. Směrování Miroslav Spousta, 2006,
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SŠ IT a SP, Brno
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
IP PROTokOL Zachytávání a analýza
Internet – pojmy, služby
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů
Seminář 7 Statický vs. dynamický routing
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Statický vs. dynamický routing
TÉMA: Počítačové systémy
Seminář - routing Směrování Pojmy IP adresa
PB169 – Operační systémy a sítě
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Jednotná informační brána (JIB)
Počítačové sítě IP vrstva
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Smerovanie Ing. Branislav Müller.
Počítačové sítě IP vrstva
IPv6 druhá část Ing. Jiří Šilhán.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97

CO JE SMĚROVÁNÍ Proces hledání optimální cesty dat v počítačových sítích Probíhá na třetí (síťové) vrstvě modelu ISO/OSI Do směrování jsou zapojeny směrovače, ležící na cestě mezi zdrojovou a cílovou adresou v hlavičce paketu Směrovače používají pro vyhledání cesty směrovací tabulky Směrovací tabulky mohou být naplněny ručně nebo jsou naplňovány průběžně, automaticky

SMĚROVACÍ TABULKA Obsahuje záznamy o rozhraních všech sítí, které směrovač pozná Vkládání záznamů se děje staticky (příkazy administrátora) Nebo dynamicky pomocí směrovacích protokolů

SMĚROVACÍ TABULKA Jde o datovou strukturu umístěnou v operační paměti (počítače nebo routeru) Obsahuje zjednodušený obraz topologie sítě Záznamy závisí na použitém protokolu (TCP/IP nebo jiný) Pro sadu protokolů TCP/IP je implementována jako TCP/IP stack v jádře operačního systému

SMĚROVACÍ TABULKA Obsah směrovací tabulky zjistíme příkazem route print (v OS typu Linux příkazem route –n)

HLEDÁNÍ V TABULCE IP adresa příjemce je porovnávána s jednotlivými záznamy, dokud není nalezena shoda Záznamy jsou procházeny od nejkonkrétnějších (s nejdelší maskou) po nejobecnější Tak lze vytvořit obecné směrování s několika výjimkami a výrazně omezit počet záznamů

HLEDÁNÍ V TABULCE Funkcí AND sloučíme IP adresu příjemce s maskou sítě právě porovnávaného záznamu Je-li shoda mezi výsledkem a síťovou adresou porovnávaného záznamu, použijeme tento řádek pro směrování paketu Není-li shoda, porovnáváme s dalším řádkem Poslední řádek tabulky bývá implicitní brána (pro všechny adresy nenalezené v tabulce) a má nastavenu síť s maskou Tento záznam odkazuje na směrovač, oddělující síť od Internetu

AKTUALIZACE ÚDAJŮ V TABULCE Mají na starost směrovací protokoly Nové zařízení v síti může mít zpočátku nastavenu pouze defaultní (jedinou) odchozí bránu Existuje-li výhodnější cesta k cíli, brána, přes kterou je paket poslán informuje zařízení Zařízení upraví záznam ve směrovací tabulce Aktualizace údajů periodicky, řádově desítky sekund

SOUSEDÉ Směrovače periodicky posílají obsahy svých směrovacích tabulek sousedům (distance vector algoritmy) Případně se šíří pouze změny v tabulkách, a to do celé sítě (link state algoritmy) Úprava směrovacích tabulek a posílání probíhá současně

? Vypište směrovací tabulku vašeho počítače Vysvětlete jednotlivé záznamy v tabulce