Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecný princip funkce dýchacího ústrojí – zevní a vnitřní dýchání, transport dýchacích plynů. Stavba stěny dýchacích cest. Dutina nosní, vedlejší dutiny.
Advertisements

Stavba plic a výměna plynů
Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Autor výukového materiálu:
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dýchací soustava 1.
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
46.1 Člověk – dýchací soustava
Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Plíce (řecky pneumon, latinsky pulmones)
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dýchací soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Obr. 2 Dýchací systém.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Dýchací soustava.
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
PULMONÁLNÍ (DÝCHACÍ) SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Vladimír Skopal Průřezové téma:Člověk a svět práce Předmět:Chov hospodářských zvířat Ročník:2 Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, rozdělení dýchací soustavy, seznámení se základními pojmy Klíčová slova:anatomie, fyziologie, dýchací soustava, dýchací cesty Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

Dýchací ústrojí I.

d.ú.-1_2 Funkce - přívod O 2 do krve - odvod CO 2 z krve - navíc ? Složení - dýchací cesty - dutina nosní - hltan - hrtan - průdušnice - průdušky - plíce - dýchací svaly (mezižeb., bránice, břišní)

d.ú.-1_3 Dýchací cesty 1) Dutina nosní - funkce - vzduch čistí (prach.částice), zvlhčuje a předehřívá - začíná nosními otvory a ústí do hltanu - rozdělena je nosní chrupavkou - je vystlána sliznicí – - vpředu růžovočervenou (řasinkový epitel) - vzadu žlutorůžová sliznice (čichové buňky) - v obou - hlenové buňky

d.ú.-1_4 2) Hltan - křižovatka cest - ? (viz. trávící ústrojí) - měkké patro a příklopka - ? ↑ 3) Hrtan - navazuje na hltan a přechází do průdušnice - je sídlem hlasového ústrojí 4) Průdušnice - pružná trubice spojující hrtan s plícemi - tvoří ji ( ) chrupavčitých prstenců spojených vazivem - zevnitř vystlána sliznicí s řasinkovým epitelem (+ hlenové buňky a žlázy)

d.ú.-1_5 - spolu s jícnem prochází do dutiny hrudní - před plícemi se dělí na levou a pravou průdušku - ty se dále větví na jemnější a jemnější průdušinky (bronchioly) a vytvářejí tak bronchiální strom – zakončení je v plicních sklípcích

d.ú.-1_6 Kontrolní otázky 1)Jaká je funkce řasinkového epitelu a hlenových žlázek ve sliznici dýchacích cest? 2)Složení dýchacího ústrojí je? 3)V které části dýchacích cest se nachází česlo? 4)V čem spočívá funkce průdušnice? 5)Proč může průdušnice vykonávat svou funkci (rozdíl od jícnu)? 6)Co je to bronchiální strom? 7)Jaká vazivová vrstva pokrývá průdušnici v místě rozdělení na průdušky?