Místní a sv ě tový č as Mgr. Jan Kašpar ZŠ a MŠ Hejnice, 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas na Zemi Jan Dušek.
Advertisements

1 st Class Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
Poledníky rovnoběžky.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Tsunami Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Zeměpisná poloha zeměpisná šířka zeměpisná délka rovník rovnoběžka
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Časová pásma.
OMLÁDNUTÍ DÍKY CESTOVÁNÍ V KOSMU KATEŘINA KUBIČKOVÁ IX.A.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1502_BURZA Téma: Pojem F. G._ Obchodování s cennými papíry Číslo.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
VY_32_INOVACE_Vac_I_04 Orientujeme se na planetě Zemi - 2 Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Měření délky LC.
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
Užití goniometrických funkcí
ČAS.
Proudové chrániče.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Zobrazení dutým zrcadlem
Slohový literární útvar 8.ročník Eva Andrýsková, ZŠ Polešovice
2. Sluneční hodiny. 1. Akademická čtvrthodinka - Sluneční hodiny - Shazování a střílení pražského poledne.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Poměr v základním tvaru.
Kartografie Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s orientací na Zemi, zeměpisnými souřadnicemi a používáním.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Jitka Jerhotová Škola
Planeta Země má přibližně tvar koule
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
HODINY - poznej stejný čas, velikost
SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY
Čas Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy.
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Zeměpis – Monako, Malta Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17
Cestovní ruch v České republice
Příkon, výkon, účinnost, účinník, elektroměr, harmonická
Zobrazení dutým zrcadlem
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Česká republika.
Třída 2.D Písemná práce 1.
ČAS NA ZEMI.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZEMĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-08.
Napiš do sešitu text a doplň chybějící části textu
Poměr v základním tvaru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Název školy: Základní škola T. G
Lineární funkce a její vlastnosti
Napiš do sešitu text a doplň chybějící části textu
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Otáčení Země + Poledník.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Transkript prezentace:

Místní a sv ě tový č as Mgr. Jan Kašpar ZŠ a MŠ Hejnice, 2011

Č asové pásmo je ta č ást Zem ě, která pou ž ívá stejný standardní č as. Základním č asovým pásmem je pásmo, které se rozkládá kolem nultého poledníku, který prochází Královskou observato ř í v Greenwichi. Z toho d ů vodu se pásmovému č asu odpovídajícímu UTC n ě kdy ř íká Greenwichský č as (GMT, Greenwich Mean Time).

Ostatní č asová pásma jsou popsána rozdílem po č tu hodin, o které se v nich platný č as liší od UTC. Nap ř. st ř edoevropský č as (SE Č ) je ozna č en jako UTC+1, nebo ť je vzhledem k UTC posunut o hodinu nap ř ed (tzn. ve chvíli, kdy je UTC, je ve st ř ední Evrop ě 13.00). Č as aktuáln ě platný na daném míst ě není dán pouze č asovým pásmem, do kterého místo pat ř í, ale také tím, jestli je v daném míst ě pou ž íván letní č as. Skute č ná odchylka místn ě platného č asu od UTC se tedy m ůž e v pr ů b ě hu roku m ě nit. Datová hranice (datová č ára) je mezinárodní dohodou stanovená hranice, p ř i jejím ž p ř ekro č ení je t ř eba zm ě nit datum. Prochází p ř ibli ž n ě poledníkem 180° z.d.. Je navr ž ena tak, aby procházela co nejdále od lidské civilizace. Vyhýbá se kontinent ů m a ostrov ů m.

 Londýn 12:00 Kuba7:00 New York 6:00 Ř ecko14:00 Thajsko 19:00 Japonsko21:00 Nový Zéland24:00 Aljaška 3:00 Kostarika 6:00 Argentina9:00