V ZDUŠNICOVCI Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezobratlí živočichové
Advertisements

Nadtřída: Mnohonozí (Myriapoda)
Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/
SAVCI.
Lesní obratlovci – savci
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ROZDĚLENÍ ŽIVOČICHŮ
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
kmen: (EU)ARTHROPODA (členovci)
KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.
zdroj obrázku: www. hmyz.info
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PLOŠTICE Jana Koucká.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠKVOŘI.
Podkmen: Vzdušnicovci /Tracheata/
Stavba těla živočichů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Třída: Mnohonožky.
Třída: Stonožky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
podkmen: VZDUŠNICOVCI (TRACHEATA)
KORÝŠI.
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
M ETAMORFÓZY LISTU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_19_Stonožky,mno.
Inkscape – tvorba loga Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
VÝSKYT A OCHRANA NETOPÝRŮ NA SVITAVSKU Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
Hromadné úpravy fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
PROJEKT KYSELÝ DÉŠŤ Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vzdušnicovci II – systém I Číslo vzdělávacího materiálu: ICT6/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
METAMORFÓZY KOŘENE Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
Tvorba HDR fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PROCVIČUJÍCÍ A OPAKUJÍCÍ TEST - VIRY
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metamorfózy stonku Mgr. Michal Střeštík.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
Přírodopis – 6.ročník VY_32_INOVACE_
BROUCI.
OBOJŽIVELNÍCI – OCASATÍ
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Členovci Korýši Stinka obecná. Př. stinka obecná - Stavba těla: - článkovaný krunýř - hlavová část se 2 páry tykadel - na každém článku krunýře 1 pár.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Živočichové v lese 3. ročník.
Členovci vzdušnicovci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Transkript prezentace:

V ZDUŠNICOVCI Mgr. Michal Střeštík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, Svitavy IČO Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_2.BI.07 Tematická oblast Biologie – Člověk a příroda Název vzdělávacího materiálu Vzdušnicovci Druh učebního materiálu Power Pointová prezentace Anotace Prezentace seznamuje žáky se systémem vzdušnicovců a charakterizuje skupinu mnohonožky, stonožky a chvostoskoky - jejich základní zástupce Slouží k výuce a zápisu nejdůležitějších faktů. Klíčová slova Ročník 6.V ročník Typická věková skupina 15. let Autor Mgr. Michal Střeštík Zhotoveno 8/2012 Celková velikost kB

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Podkmen: Vzdušnicovci (Tracheata) - nejpočetnější podkmen v živočišné říši (až druhů) výskyt: převážně souš, část druhotně vodní velikost: menší než mm – 30 cm STAVBA TĚLA: a) hlava + trup (mnohonožka) b) hlava + hruď + zadeček (včela) dýchání pomoci vzdušnic (trachejí) Mezi vzdušnicovce patří: MNOHONOŽKY STONOŽKY CHVOSTOSKOCI HMYZ

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1. Mnohonožky (Diplopoda)  tělo je na průřezu kruhovité > na hlavě je pár tykadel a jednoduché oči (některé jsou slepé) > každý článek 2 páry nohou > na bocích někdy pachové žlázy - odstrašení nepřítele 5

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Potrava Mnohonožky jsou většinou býložravci. Výskyt Mnohonožky mají rády vlhko, žijí pod kameny, tlejícím listím, pod kůrou a v houbách. V nebezpečí se svinou do kuličky. 6.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Mnohonožka lesní (Julus scandinavius) délka mezi 16 a 38 mm 7

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Chlupule podkorní (Polyxenus lagurus) 8

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Svinule lesní (Glomeris pustulata) 9

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 2. Stonožky (Chilopoda)  přes své jméno nemají stonožky sto nohou  tělo na průřezu zploštělé až 6 cm dlouhé  na hlavě 1 pár nitkovitých tykadel  každý článek nese jeden pár nohou > jsou jedovaté, omračují kořist – dravci 10 Stonožka škvorová (Lithobius forficatus) žije pod kůrou, pod kameny a ve spadaném listí

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Scolopendra cingulata oblast výskytu: tropické i subtropické pásmo (často chována v zajetí) velikost: cm průměrný věk: 7 let obrana, chování: agresivní, rýchlý, dravý, jedovatý!! Stonožky rodu Scolopendra nejsou vhodné pro začátečníky! 11

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Scolopendra gigantea Některé dorůstají až 30 cm dokážou zabít i myš nebo ještěrku.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 14 Scolopendra gigantea

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 3. Chvostoskoci (Collembola)  drobní živočichové (1 mm)  žijí v půdě nebo na povrchu, v humusu, v opadu  unikátní skákací aparát na zadečku  žijí po celém světě  významní půdotvorní činitelé, ale i škůdci

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Larvěnka 3 mm 15

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Isotoma habitus 3,5 mm 16

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování 1. Které skupiny zahrnuje podkmen vzdušnicovců? Mnohonožky, stonožky, chvostoskoci, hmyz 2. Stonožky jsou a) masožravci b) všežravci c) býložravci a) 3. Svinule patří mezi a) stonožky b) mnohonožky c) hmyz b) 4. V čem spočívá ekologický význam chvostoskoků? složka humusu, významní půdotvorní činitelé 5. Na obrázku je a) stonožka b) mnohonožka a)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1.Eric Guinther. Trigoniulus corallinus. 2.Fritz Geller-Grimm. Centipede Scolopendra cingulata, Frouzet, Languedoc- Roussillon, France U.Burkhartd. Detailed image of Isotoma anglicana Lubbock, 1873 (Collembola, Isotomidae), 3.5mm. 4.User:Fir0002. Hoverflies (Simosyrphus grandicornis) mating in midair 5.Eric Guinther. Trigoniulus corallinus. 6.Muhammad Mahdi Karim. A picture of two millipedes (Archispirostreptus gigas) mating. 7.Bob. Mnohonožka (Diplopoda sp.) 8.Chlupule podkorní - Polyxenus lagurus (Linnaeus, 1758) cz.eu/CZ%20DIPLOPODA/Karta_Polyxenus_lagurus.htm 9.L. Shyamal. Pill millipede.jpg James K. Lindsey. Picture taken in Commanster, Belgian High.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 11.Eran Finkle.Scolopendra cingulata, centipede 12.Mike "troll" Dame. Scolopendra alternans Cacoseraph. Scolopendra gigantea. -History-Museum-Bugfair Tod Baker from Tianjin, China. Scolopendra gigantea Onychiurus. Detailed image of Isotoma anglicana Lubbock Mvuijls. en:Orchesella cincta, a common springtail. Photo taken in Ghent, Belgium