 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC Výstupní periferie.
Advertisements

Periferní zařízení počítače
Periferie PC VY_32_INOVACE_45_Periferie_PC.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Informatika a výpočetní technika
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Periferní zařízení počítače
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vstupní a výstupní zařízení
Přídavná zařízení.
Obrazovka Slouží k zobrazovaní textových a grafických informací. Druhy:LCD,CRT,plazma. Rozlišení je v pixelech Úhlopříčka je vzdálenost mezi protilehlými.
PERIFERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
na interaktivní tabuli
Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
PC komponenty.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
je hardware, kterým počítač pořizuje data.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Počítač a jeho příslušenství. Počítač a jeho příslušenství.
Periferní zařízení počítače
Periferní zařízení.
Hardwarové vybavení počítače
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Vstupní a výstupní zařízení
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k opakování učiva o klávesnici, myši a monitoru.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
HARDWARE 3. část.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
SESTAVA POČÍTAČE PRO VÝUKU
INFORMATIKA 8 Skenování a tisk III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Součásti počítače Pro 6. ročník Součásti počítače Systémová jednotka
HARDWARE Co je to ?.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Základní pojmy ve výpočetní technice
HARDWARE.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Hardware - periferie (6). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT2 Vytvořeno:3. 7.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_05_ Počítačová myš, práce s myší Téma: Počítačová.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_08_Části počítače a přídavná zařízení Téma: Části.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

 Počítačová sestava (tzv. jádro)  Skládá se:  pc skříň  obrazovka (monitor)  klávesnice  myš

 snaha ulehčit si práci, hlavně manuální počítání  Značky: Hewlett Packard (HP), Lenovo, Dell, Acer, Asus, aj.

 první číselný počítač cca v 30. letech 20. století  první počítače velké přes celou stěnu místnosti  kolem roku 1970 přichází postupné zmenšování pc až do dnešní podoby

 interní (vnitřní) – uvnitř PC =) harddisk, procesor  externí (venku) – jsou vidět =) monitor, klávesnice, myš, sluchátka aj.

 okno do počítače  na obrazovce sledujeme, co počítač dělá  klasická obrazovka (vakuová obrazovka, obraz se přenáší pomocí stínítka)  LCD monitor (na bázi tekutých krystalů, šetrnější k očím)  Značky: Samsung, LG, Dell, Acer aj.

 pomocí klávesnice dáváme počítači povely a vkládáme znaky  jsou napájeny z pc Dělení klávesnice  numerická (čísla)  alfabetická (písmena)  funkční klávesy

 pomocí myši ovládáme PC  pohybujeme se kurzorem, klikáme na ikony, tlačítka  dnes již i bezdrátové varianty ▪ pravé tlačítko = spíše pro nastavení ▪ levé tlačítko = častěji užívané, klepnutí na tlačítka (křížek, aj.), spuštění programů ▪ Rolovací kolečko (posun nahoru, dolů)

 tzv. periferie  připojují se k PC, ale nejsou jejich stálým vybavením

 dnes nejčastěji užívaný typ v zaměstnání i v domácnostech  šetří místo a množství přístrojů  spojuje v jedno tiskárnu, kopírku a skener

 slouží k výstupu textu, tabulek, prezentací, obrázků aj. z počítače  tzv. výstupní zařízení  jehličková (tiskne za pomocí drobných jehliček, které z tiskové hlavy vystřelují proti barvící pásce)  inkoustová (tikne inkoustu, který je stříkán na papír)  laserová (tiskne pomocí laserového paprsku, který nažhaví válec a ten spustí prášek v toneru)

 Neboli lidově Kopírka  ne vždy musí být napojena na pc pomocí kabelu (online)  slouží k rozmnožení textu, obrázků, tabulek

 snímá obrazové předlohy do počítače  slouží k nafocení dokumentů, fotek, tabulek, textů aj. a jejich nahrání do počítače a znovupoužití v jeho programech

 Slouží k reprodukci zvuku z PC ven  Výstupní zařízení

 slouží k nahrávání mluvy, hudby aj.  často využíváno při studiu jazyků (aj, nj)

 paměťové zařízení  slouží k přenosu dokumentů z jednoho počítače do druhého  velikosti: 4, 8, 16, 32 GB

 velkokapacitní paměťové zařízení  slouží k dočasnému nebo trvalému uchování velkého množství dat

 slouží k zaznamenávání fotografií, videí  k připojení k PC slouží k přenášení fotografií, videí do počítače webová kamera  vstupní zařízení, které přenáší záznam, povětšinou na internet  přenáší záběr kdekoliv na světě

 nástupce promítačky  umožňuje prezentaci obrazu (pc, dvd, aj.) všem přítomných  vše přenáší na velké plátno nebo zeď interaktivní tabule  velká plocha, které je připojen počítač, na které se zobrazuje programy,  dá se na ní pracovat na programech pomocí dotyku či speciální tužky

 slouží k načtení CD-ROMu, pokud není v základní výbavě skříně počítače  Dnes na ústupu (spíše fash disk, externí disk)