Terorismus. Co je to terorismus? Útočný čin nebo jeho hrozba k dosažení politických cílů Hlavní rysy terorismu: Strach Panika Upoutání pozornosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asie Jihozápadní Asie.
Advertisements

Nerovnoměrný vývoj světa
AKTUALITY 2/ Kdo si troufne ?.....aneb co se děje ve světě očima studentů/ - tek kvarty.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Terorismus.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
TERORISMUS.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vývoj politické mapy světa
Arabsko-izraelský konflikt
Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.
Terorismus.
Z_095_stupeň rozvoje států světa _ohniska neklidu v současném světě
Ohniska neklidu v současném světě
Globalizace Konflikty 20. století
Úvod do rozvojových studií
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Najdi na slepé mapě Asie státy podle zadání
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
TERORISMUS ( na území Evropy )
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Globální problémy světa – terorismus
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
EU a terorismus Terorismus ve státech EU Dříve poměrně běžný jev v západní Evropě – Frakce rudé armády, Rudé brigády, ETA, IRA, korsičtí separatisté.
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
Terorismus Petr Machala.
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Hizballáh Klvač Radim.
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Politická geografie Terorismus a jeho hrozby - Geografie terorismu
Španělsko – Barcelona Pekárková Jana,Drobilič Vítek 27.prosinec A.
Nietzsche + Terorismus
Jabok, ETF 2014 Michael Martinek. 1. Současný stav světa – globalizace Politická situace: existence států, její vývoj, současné nerovnosti; války (mezinárodní.
Jaderné zbrojení. Země, které se vzdaly vývoje jaderných zbraní Austrálie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Irsko, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada,
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
Kuba.
Jabok, ETF 2014 Michael Martinek. Sociální politika v mezinárodním kontextu. Jabok / ETF, Michael Martinek.
1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ.
1 Terorismus jako světová hrozba!. Obsah Co je to terorismus? Typy a druhy terorismu/aktéři. Historie vzniku. Teroristické organizace. PedF, katedra geografie2.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Válka v Tichomoří a v Africe. Pearl Harbor Je přístav na Havajských ostrovech s vojenskou základnou USA Japonská letadla zde provedla útok 7. prosince.
Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
Konflikty ve světě. Balkán ETA ve Španělsku Separatismus v Belgii Liga Severu v Itálii Severní Irsko (Kypr)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
Terorismus Mgr. Richard Stojar, Ph.D.
GLOBÁLNÍ SPOLEČENSKÉ PROBLÉMY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Státní zřízení ve světě
EU a terorismus Listopad 2014.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
EU a terorismus
Lokalizace Asie - významná místa /politická geografie/
TERORISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Terorismus.
Oblast Aleppa: Strategický cíl opozice i režimu
Terorismus a jeho hrozby
Terorismus jako světová hrozba!
Státy - Jihozápadní Asie.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Tématický celek: Regiony světa – Asie
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Terorismus

Co je to terorismus? Útočný čin nebo jeho hrozba k dosažení politických cílů Hlavní rysy terorismu: Strach Panika Upoutání pozornosti

Státy, které údajně podporují terorismus Irák Irán Sýrie Súdán Afghánistán Kuba Libye KLDR

Nejznámější teroristické organizace Al-Kajdá šíření islámské víry (i násilím) její nepřítel je zejména USA Hlavními postavami jsou : Usáma bin Ládin Abú Músá Zarkáví Hizballáh Islámská skupina z Libanonu Zbrojí proti Izraeli

Hamas Palestinská organizace proti Izraeli (židům) Fatah Islámská organizace za svobodnou Palestinu Om šinri-kjó Japonská sekta ETA Baskická separatistická skupina Žádají odtržení Baskicka od Španělska IRA Irská republikánská armáda Chtějí připojení Severního Irska k Irsku

Největší teroristické útoky poslední doby 11. září 2001, útok Al- Kajdy na WTC v New Yorku (3000 mrtvých) 1988 útok Libyjských teroristů na letadlo nad Skotským městem Lockerbie ( 300 mrtvých) Útok v metru v Madridu (2004 – 191 mrtvých) Útok v Londýně ( 2005, Al-Kajdá – 56 mrtvých) Útok v Norsku Anders Breivik (2011– 77 mrtvých)

Použité odkazy a literatura které údajně podporují terorismus hlavy.htmlhttp:// hlavy.html /ln_zahranici.asp?c=A090911_101317_ln_zahranici_gluhttp:// /ln_zahranici.asp?c=A090911_101317_ln_zahranici_glu Všechna data stažena ke dni Vypracoval: Mgr. Jakub Hradil