STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – psané útvary (krátké informační útvary - útvary.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_19 Název materiáluSloh-vypravování.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
PUBLICISTICKÝ STYL ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_3_38 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_100 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ charakteristika Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_20_SLOH_A_KOMUNIKACE.
VY_32_INOVACE_C VIKLOVA. CEJTEXTO1 Komplexní jazykový rozbor 1.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Základy automatického řízení 1
Název prezentace (DUMu)
Plánování ve školní tělesné výchově
SLOVNÍ DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
ÚTVARY ČESKÉHO JAZYKA A JAZYKOVÁ KULTURA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Algoritmizace - opakování
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úvod do tvorby srozumitelného textu
Stylistika Příruční mluvnice češtiny. Kolektiv autorů ÚČJ FF MU v Brně, 1996, s
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Slovní zásoba, vrstvy slovní zásoby
ROZVRSTVENÍ SLOVNÍ ZÁSOBY
UČEBNICE funkce učebnice prostředek vyučování a učení v knižní formě
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Doplněk (verbální atribut)
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Styl prostěsdělovací Jde o oblast běžné každodenní komunikace v rodině, na pracovišti, mezi přáteli. Produktor navazuje kontakt s příjemcem,podává mu informace.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
POPIS Shrnutí učiva.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
UČEBNICE funkce učebnice prostředek vyučování a učení v knižní formě
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní statistické pojmy
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Funkční styl řečnický.
SLOH A KOMUNIKACE Projev, proslov.
Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu
Úvaha Tento slohový útvar najdeme ve stylu odborném, publicistickém i uměleckém. Je to pojednání nebo výklad na základě logických úsudků. Projevuje se.
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Slohové zabarvení jazykových prostředků
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné češtiny i slova slangová a nespisovná, chybějí knižní výrazy jednoduché, jednoduchá souvětí, časté jsou věty tázací, zvolací a citově zabarvené 2. ODBORNÝ v odborném vyjadřování, v odborných a vědeckých dílech, pracovní styk v rámci jednotlivých oborů odborné termíny, vyjadřování je přesné, bez citového zabarvení, více podstatných a přídavných jmen větná stavba je složitější, zvláště v odborné literatuře jsou složitá souvětí především podřadná 3. PUBLICISTICKÝ ve všech typech sdělovacích prostředků – cíl je informovat, poučovat, přesvědčovat slova citově neutrální, hovorové výrazy, cizí slova, neologismy, ustálené slovní obraty, využití různých synonym jednoduchá větná vazba a kompozice, řečnické otázky, věty zvolací mohou být citově zabarvené, … 4. UMĚLECKÝ ve slovesných dílech uměleckých běžná slova, slova básnická, archaismy, historismy, slova nářeční, z obecné češtiny, … složitější větná stavba, souvětí souřadná, přímá a nepřímá řeč, výstižná slovesa, hodně přívlastků, …

ODBORNÝ STYL slouží k odborném vyjadřování, v odborných a vědeckých dílech, pracovní styk v rámci jednotlivých oborů ODBORNÝ STYL větná stavba je složitější, zvláště v odborné literatuře jsou složitá souvětí především podřadná

ODBORNÝ POPIS seznamuje posluchače s tím, jak vypadá věc, krajina, zvíře,.. POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU slouží často jako návod k provádění nějaké činnosti nutné uvádět úkony v takovém pořadí, v jakém probíhají ve skutečnosti SLOHOVÉ PROSTŘEDKY přesné pojmenování podstatnými jmény přesné označení činnosti slovesy použití odborných termínů

VÝKLAD ÚKOL ÚKOL – poskytnout odborné poučení o daném problému POZOR nutné brát v úvahu komu je určen podle toho volíme slohové a jazykové prostředky JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY jazyk výkladu má být spisovný bez hovorových výrazů slova bez citového zabarvení (záleží však na tom, pro koho je určen) přesné a jasné vyjadřování – používání odborných termínů

REFERÁT informuje podrobně o nějaké události JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY volíme takové: abychom posluchače (čtenáře) upozornili na různé zajímavosti abychom mu poskytli poučení o dané problematice abychom vzbudili jeho zájem

útvar slohového postupu charakterizačního týká se zejména charakteristiky člověka vnitřní znaky podává duševní vlastnosti (vnitřní znaky) – povahové vlastnosti, schopnosti, zájmy,.. vnější znaky vnější znaky – vzhled člověka přímá charakteristika přímá charakteristika – vlastnosti se vyjadřují přímo nepřímá charakteristika nepřímá charakteristika – vlastnosti se vyjadřují nepřímo (je přesvědčivější, může být i srovnání s jinou osobou)

KOMPOZICE vhodný postup rysy povahy, temperament, vnější projevy povahy ( gesta, výraz obličeje), způsob jednání s lidmi, vztah k práci,.. JAZYK volba výstižných výrazů převaha přídavných jmen časté přirovnání (oči jako pomněnky) rčení ( jedl vtipnou kaši)