Zkušenosti z ověření EHIC / pro elektronické zdravotnictví Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk, Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 2. ročník Regionální konference cestovního ruchu Karlovy Vary 16. prosince 2013.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Elektronický identifikátor ve zdravotnictví ČR Ing. Radek Papp.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Elektronické služby VZP ČR
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
1 / 7 Standardizace kartových center © HAGUESS, a.s – 2007 Standardizace kartových center Standardizace v oblasti kartových center a projekt opencard.
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Pohled samosprávy na eHealth
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
INSPIRE Stav a výhled.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Technické řešení PostSignum QCA
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Interaktivní personální portál
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR E-tržiště České pošty.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
1 MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ V PODNIKOVÝCH SÍTÍCH Petr Janda, ICZ a. s
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Pracovní skupina Registry ve zdravotnictví a elektronická identita Ing. Jiří BOREJ hlavní architekt elektronického zdravotnictví koordinátor NSeZ NSeZ.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje české veřejné správy
Důraz na referenční resortní datové zdroje
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Zkušenosti z řízení a auditu rozsáhlého mezinárodního IS
Základní registr prostorové identifikace
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Zkušenosti z ověření EHIC / pro elektronické zdravotnictví Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk, Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk, MEDTEL o.p.s. MEDTEL o.p.s. Seminář ČLS Praha

Agenda 1. TÉMA: Synchronizace a koordinace aplikací elektronického zdravotnictví 2. TÉMA: Analogie s EU projektem (2004 – 2011) 3. Vhodná opatření 4. Otázky pro přednášející

Synchronizace a koordinace aplikací elektronického zdravotnictví Bují nezávisle, nelze je direktivně koordinovat, nemají společnou specifikaci, pouze obecnou legislativu Jsou rozdílné co do odbornosti a rozsahu (př. ambulantní SW vs. PACS) Symbióza papírového a el. světa přináší absurdity: el. ověření pojištěnce okamžitě, ale s validitou za mnoho dní, které má na přehlášení Standardizace zdravotních záznamů (řeší vše?) Hodí se nástroje eGovernment pro elektronické zdravotnictví?

Analogie s Projekt eTEN zavedl metodu synchronizace národních aplikací EHIC / eEHIC Důvěryhodná infrastruktura, jednoduchá dohoda účastníků Účastník dodává nástroje pro zpřístupnění své aplikace ostatním (-> „ inteligentní vyhledávač“) Funguje “automaticky“ Elektronická identifikace a podpis podle zákona Řeší ochranu osobních údajů – ponecháním dat na místě jejich vzniku a v odpovědnosti jejich pořizovatelů

schéma

funkce

Correlator data mining profiling PET privacy enhancing technology Privacy by design Privacy by default permanent monitoring Ochrana soukromí Legislativa EU: zejména Směrnice 95/46/ES a Směrnice 2002/58/ES

Vhodná opatření na centrální úrovni Formulovat dlouhodobý záměr -> politiku -> doporučení, v jakém rozsahu elektronické zdravotnictví aplikovat (nemocnice x poliklinika x primární péče x laboratoře…) a stanovit priority Minimální závazné „koordinační“ specifikace pro sektor Zajistit důvěryhodnou infrastrukturu pro aplikace elektronického zdravotnictví různých dodavatelů Vytýčit souvislosti a limity elektronického zdravotnictví vs. eGovernment a zajistit pro elektronické zdravotnictví řízení identit IDM a autorizační službu Zřídit co nejrychleji koordinační a poradenské místo

Otázky pro přednášející Otázky pro přednášející 1. Stupeň zralosti elektronického zdravotnictví v ČR 2. Stádium rozvoje v oblasti identifikace 3. Možnosti sdílení informací 4. Nejefektivnější opatření

Otázky pro přednášející Otázky pro přednášející 1. Stupeň zralosti elektronického zdravotnictví v ČR informatizace zdravotnictví v pokročilém stupni internetové pokrytí na evropské úrovni komunikace a koordinace je slabým místem existující prvky elektronického zdravotnictví nejsou integrované – jen větší či menší ostrovy informačních systémů

Otázky pro přednášející Otázky pro přednášející 2. Stádium elektronického zdravotnictví v oblasti identifikace průkaz pojištěnce ZP + EHIC není k dispozici standard / identifikátor poskytovatele zdravotní péče ani související služby

Otázky pro přednášející Otázky pro přednášející 3. Možnosti sdílení informací Možnost dálkově ověřovat platnost průkazu pojištěnce Přímé sdílení údajů z průkazu je omezené, např. s využitím optických čteček

Otázky pro přednášející Otázky pro přednášející 4. Nejefektivnější opatření Zavedení identifikace uživatele, poskytovatele a poskytnuté péče je klíčovým předpokladem budování elektronického zdravotnictví Zřízení jednotného koordinačního a poradenského centra pro elektronické zdravotnictví v ČR

Takhle ne …

Snad tudy na to…

Děkujeme za pozornost