Problémová místa v žádostech o finanční podporu a při realizaci grantových projektů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Princip financování Jednotkové náklady - náklady na realizaci nebo pořízení jednotky definované obvykle.
Advertisements

Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Vendula Hanzalová ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina 12. června 2013.
Národní institut pro další vzdělávání. Zdroje validních a ověřených informací Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 1.metodická podpora 2.semináře.
Seminář pro žadatele Výzva č. 78 Výzva pro předkládání grantových projektů v rámci oblasti podpory 3.1 Podpora vzdělávání a procesů v sociálních službách.
3. VÝZVA IROP – REGULAČNÍ PLÁNY ING. MARKÉTA KUPCOVÁ
9. VÝZVA IROP – ÚZEMNÍ STUDIE ING. ROMANA VALENTOVÁ
SC 4.1 Navýšení kapacity a zkvalitnění předškolního, základního a středního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti do 3 let  Datum vyhlášení.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Eva Kujínková MONITOROVACÍ ZPRÁVA věcná část ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace Seminář pro žadatele Ústí nad Labem, 14. února 2012.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
Petra Němcová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část (Obecné informace) 3. výzva listopadu 2011 Ústí nad Labem.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Publicita projektu
Romana Bendová Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seminář pro příjemce věcná část řízení projektu TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM.
Projektová žádost a přílohy
ŠKOLENÍ PRO ŽADATELE O FINANČNÍ PODPORU Z OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje oddělení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 2
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Seminář pro příjemce OPVK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (2007–2013)
MONITOROVACÍ INDIKÁTORY
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Seminář pro žadatele Ústí nad Labem
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Cyklus malého projektu
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Transkript prezentace:

Problémová místa v žádostech o finanční podporu a při realizaci grantových projektů

Proces hodnocení GP 1. fáze HODNOCENÍ FORMÁLNÍ  2. fáze HODNOCENÍ PŘIJATELNOSTI  3. Fáze VĚCNÉ HODNOCENÍ  4. fáze VÝBĚROVÁ KOMISE

Formální hodnocení  opravitelná kritéria (např. shodnost el. a tištěné verze žádosti, doložení všech povinných příloh atd.)  ORREP  5 pracovních dní  0 projektových žádostí vyřazeno z dalšího hodnocení Nejčastější chyby:  nedoložení právní formy žadatele podle pravidel OP VK  na CD chybí přílohy, přílohy nejsou vloženy ve formátu *.pdf  nesvázané přílohy  chybějící podpis statutárního zástupce

Hodnocení přijatelnosti  neopravitelná kritéria (např. cílové skupiny, klíčové aktivity, rozpočet atd.)  OŠMT a ORREP  5 pracovních dní  49 projektových žádostí vyřazeno z dalšího hodnocení

Předložené/vyřazené projekty - v závorce je uveden počet předložených projektů a počet projektů vyřazených na přijatelnosti v 1. výzvě 2. výzva předložené GPvyřazené na přijatelnosti (72) 25 (24) (16) 9 (10) (32) 15 (12) Celkem126 (120) 49 (46)

Nejčastější chyby žadatelů, kterých je radno se vyvarovat …

Kritéria hodnocení přijatelnosti Kritérium Celkový počet (1. výzva) Žadatel splňuje definici pro Příjemce podpory stanovené pro danou výzvu. 2 (1) Žadatel má sídlo na území České republiky. 0 (0) Partner je právnická osoba se sídlem v České republice. 0 (1) Projekt bude mít dopad na území příslušného kraje, v jehož působnosti byl globální grant vyhlášen. 0 (2) Navržené klíčové aktivity projektu jsou v souladu s vyhlášenými podporovanými aktivitami v rámci dané výzvy 38 (16) Cílové skupiny jsou v souladu se stanovenými cílovými skupinami v rámci dané výzvy 6 (12) Doba trvání projektu je v souladu s délkou trvání projektu uváděnou ve výzvě. 4 (0) Požadovaná výše finanční podpory z OP VK k realizaci projektu je v souladu se stanoveným rozmezím minimální a maximální výše finanční podpory v rámci výzvy. 0 (1) Podpora z OP VK respektuje finanční limity v rámci dané výzvy. 6 (22) Podpora z OP VK je plánována výhradně pro způsobilé výdaje dle pravidel způsobilosti OP VK 9 (5)

Grafický přehled chyb (2. výzva)

Oprávněnost žadatele Chyby v projektových žádostech (2x):  žadatel nesplňuje podmínku minimálně 2-leté historie

Oprávněnost aktivit projektu Chyby v projektových žádostech (38x):  náklady na klíčové aktivity < 70 % rozpočtu (pravidlo 70:30) dle Metodického dopisu č x  aktivita není klíčová aktivita (např. neodůvodněné zahraniční kurzy, vedení a řízení projektu, publicita) - 27 x

Oprávněnost cílových skupin Chyby v projektových žádostech (6x):  rodiče (1.1)  rodiče a žáci partnerských škol z Německa a Polska (1.1)  učitelé z mateřských škol (1.1)  mládež, široká veřejnost, studenti SOŠ, rodiny,… (1.2)  učitelé VŠ, rodiče, žáci, studenti VŠ (1.3)  ekonom, grafik, … (1.3)

Doba trvání projektu Chyby v projektových žádostech (4x):  konec projektu byl stanoven po

Překročení limitů kapitol (6) Závazné limity kapitol:  Nákup zařízení a vybavení max. 25% CZV  Místní kancelář max. 8% CZV  Nákup služeb max. 49% CZV  Přímá podpora max. 20% CZV  Křížové financování max. 9% CZV

Nezpůsobilé výdaje v rozpočtu (9) Chyby v projektových žádostech  Neodůvodněné zahraniční pracovní cesty  Operativní leasing (automobil)  Údržba a pojištění kanceláře  Audit  atd.

Pravidlo 70 : 30 (28) PPŽ: „Výdaje spojené přímo s klíčovými aktivitami projektu musí dosáhnout výše minimálně 70 % celkových způsobilých výdajů “

Opatření  Zdůraznění nejčastějších chyb na dalších seminářích pro žadatele  Aktualizace příručky pro žadatele a příručky pro příjemce ze strany ŘO  Využití webových stránek ZS k informování žadatelů a příjemců o změnách a novinkách v rámci OP VK (např. zveřejňování metodických dopisů doplňujících PpŽ a PpP)  Zdůraznění možnosti osobních konzultací projektových záměrů ze strany ZS

Nejčastější chyby příjemců, kterých je radno se vyvarovat …

Monitorovací zpráva 10. část - Podstatné a nepodstatné změny v projektu Chyby v MZ:  v případě posunu aktivit v projektu nebyl k MZ přiložen přepracovaný harmonogram  posun aktivit nebyl zdůvodněn

Monitorovací zpráva 11. část - Monitorovací indikátory Chyby v MZ:  tato část zůstává nevyplněna  chybí podrobnější popis vykazovaných indikátorů + jak jsou dokladovány

Monitorovací zpráva Chyby ve vykazovaných MI 1) Vykazování monitorovacích indikátorů (kumulativní)  Kumulovaná hodnota za celý dosavadní průběh projektu (od začátku realizace až do konce sledovaného období). Výjimkou je oblast podpory 1.3 (úspěšně podpoření klienti služeb) 2) Průkazná evidence osob (včetně dělení dle pohlaví)  prezenční listiny s podpisy podpořených osob (stvrzeno lektorem)  jmenné seznamy s podpisem lektora a tř. uč. (u malých žáků)  vydané certifikáty (úspěšně podpoření klienti služeb) 3) Doložení potvrzení o diagnostice SVP (1.2)  Sociální znevýhodnění - lze prokázat čestným prohlášením ředitele, k ostatním speciálním vzdělávacím potřebám je nutné mít k dispozici diagnostiku  Žák navštěvující speciální školu nemusí dokládat zdravotní postižení či znevýhodnění

4) Počet podpořených osob celkem  součet počtu podpořených žáků + pedagogických pracovníků (omylem započítáni také poskytovatelé služeb) 5) Osoby poskytující služby  každý poskytovatel se započítá pouze jednou za projekt (v některých projektech započítán jeden poskytovatel vícekrát) 6) Produkty s komponentou ICT  Nepochopení definice tohoto indikátoru (problém s naplněním 40hodin zaměřených na ICT). Často započítáván např. e-learning Monitorovací zpráva Chyby ve vykazovaných MI

Ostatní chyby  V evidenčním systému RISA MANAGING nejsou pravidelně doplňovány aktuality o průběhu realizace projektu

Monitorovací zpráva Příliš stručný popis realizace aktivit, není jednoznačná provázanost výdajů za monitorované období s realizací aktivit, nejsou zaznamenána probíhající nebo ukončená výběrová řízení, apod. Většina těchto chyb vzniká pouze v 1. MZ projektu

Prokazování výdajů  Nezpůsobilé výdaje podle pravidel OP VK (nesouvisející s projektem)  Neúplné doklady (náležitosti dokladů)  Chybějící objednávky  Obecně formulované doklady (např. občerstvení)  Výdaje neproplacené z projektového účtu  Výdaje nespadající do vykazovaného monitorovacího období  Apod.

Publicita  Chybný logolink (mezery mezi logy, rozměry log)  Špatná barevnost log  Chybějící sdělení „Tento projekt je spolufinancován…“  Chyby při tisku materiálů (černobílý tisk barevné varianty log)  Apod.

Opatření  Zdůraznění nejčastějších chyb a problematických oblastí na semináři pro příjemce  Aktualizace příručky pro žadatele a příručky pro příjemce ze strany ŘO  Využití webových stránek ZS k informování žadatelů a příjemců o změnách a novinkách v rámci OP VK (např. zveřejňování metodických dopisů doplňujících PpŽ a PpP)  Průběžné konzultace (publicita, způsobilost výdajů, vykazování MI, posuny v realizaci aktivit projektu apod.)

ODKAZY  Příručka pro žadatele, výzvy, metodické dopisy, … aj.  Své dotazy můžete zasílat na:

DĚKUJEME ZA POZORNOST VĚCNÉ ZAMĚŘENÍ Petra Prokešová odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu FINANCE Tomáš Kysilka odbor regionální rozvoje a evropských projektů