VY_32_INOVACE_Mat_III_17 Párové souhlásky v přídavných jménech Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

VY_32_INOVACE_60_Opakovani Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk, 3.ročník Opakování pro 3. ročník - čj Autor: Veronika Biskupová, Základní škola a.
VY_32_INOVACE_Šev_II_17 SLABIKÁŘ 17 – Ř, Š Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.24_Kratke_a_dlouhe_samohlasky.
Charakteristika výukového materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přídavná jména vyjadřují: vlastnosti osob, zvířat, věcí a dějů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy:ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Lenka Königová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_27_ VOLNĚ ŽIJÍCÍ ŽIVOČICHOVÉ.
Adjectives Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí
TO BE – questions, short answers
Věta se skládá ze slov Název školy
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření březen 2013
PŘÍDAVNÁ JMÉNA VÝKLAD A PROCVIČENÍ.
VY_32_INOVACE_Slo_II_04 Oxidy 2 ppt.
VY_32_INOVACE_Slo_II_01 Anorganické názvosloví úvod ppt.
VY_32_INOVACE_Šev_II_13 SLABIKÁŘ 13 – P, D, B
VY_32_INOVACE_32_Zavedeni_nasobeni Matematika - 2. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_Fi_III_21 Název Svět - soutěž
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Jaroslava Šašinková
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
VY_32_INOVACE_Kup_II_19 Z I M A
VY_32_INOVACE_Sib_I_09 Slovní druhy
VY_32_INOVACE_Mat_III_12 Párové souhlásky uprostřed slova
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Šev_II_19 SLABIKÁŘ 19 – Ď, Ť, Ň
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_PRIDAVNA_JMENA Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Fi_III_32 Název Kulturní krajina Název projektu: OP VK
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Mat_III_01 Párové souhlásky
Adresa – Český jazyk, 3.ročník
Metodický list: Podstatná jména ve vyjmenovaných slovech
VY_32_INOVACE_Šev_II_01 SLABIKÁŘ 1 – S, L, M, P
VY_32_INOVACE_Šev_II_07 SLABIKÁŘ 7 – K
Autor: Mgr. Jitka Šteflová
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_33_CJ_ 2 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Práva a povinnosti členů rodiny
VY_32_INOVACE_Mat_III_08 Poklad na ostrově Spodoba
VY_32_INOVACE_Fi_III_28 Název Státní znaky sousedních zemí
VY_32_ INOVACE_ 10_ ČESKÝ JAZYK 3
VY_32_INOVACE_Kup_I_16 HRAČKY Název projektu: OP VK
VY_32_ INOVACE_ 06_ ČESKÝ JAZYK 3
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_Kup_I_14 OBLEČENÍ Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_Kup_I_06 MOJE MĚSTO II.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Kup_I_13 ZVÍŘATA Název projektu: OP VK
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_Kup_II_09 MOJE SNÍDANĚ, SVAČINA
VY_32_INOVACE_Kup_II_10 ZIMNÍ SPORTY
Věta se skládá ze slov Název školy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_ INOVACE_ 04_ ČESKÝ JAZYK 3
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Mat_III_17 Párové souhlásky v přídavných jménech Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Magda Matušková

Párové souhlásky v přídavných jménech Vyhledej v textu přídavná jména- podtrhni je: (ptáme se na ně: jaký…,který…., čí….) zajíc má hebký kožíšek, cukr je sladký, namaluj hezký obrázek, máme tu nízký vchod, povrch skla je hladký, křehký tulipán ve váze, vlhký dům, průchod je úzký, byl to krátký příběh, foukal lehký vánek, řídký vzduch, těžký nábytek Úkol navíc: poznáš i podstatná jména a slovesa?????

Ano, v textu jsou tato přídavná jména : hezkýsladkýnízký vlhkýhebkýtěžký řídkýhladkýlehký úzkýkrátkýkřehký Poslechni si jejich výslovnost se zavřenýma očima. Víš jistě, kterou souhlásku napíšeš uprostřed? I uprostřed těchto přídavných jmen slyšíme párové souhlásky. S párovými souhláskami jsme se dosud setkali v podstatných jménech a slovesech. Jak lze zdůvodnit psaní párové souhlásky uprostřed těchto přídavných jmen?

Psaní párových souhlásek v příd. jménech zdůvodňujeme takto (doplň správnou párovou souhlásku) : Jaké má štěňátko tlapky? HE__KÉ. Řekneme si: HEBOUČKÉ Jaký je med? SLA__KÝ. SLAĎOUČKÝ Jaký strop je v domě? NÍ__KÝ. NIZOUČKÝ Jaký je ručník po použití? VL__KÝ. VLHOUČKÝ Jaký je obrázek? HE__KÝ. HEZOUČKÝ Jaká je skořápka na vejci? KŘE__KÁ. KŘEHOUČKÁ Jaká je kaše? ŘÍ__KÁ. ŘIĎOUČKÁ Jaké je peříčko? LE__KÉ. LEHOUČKÉ Jaký je ten otvor? Ú__KÝ. UZOUČKÝ Jaký je provázek? KRÁ__KÝ. KRAŤOUČKÝ Jaký je polštář? HLA__KÝ. HLAĎOUČKÝ,HLADÍ Jaká je úloha? TĚ__KÁ. TÍŽE P A M A T U J !!!! !

Psaní párových souhlásek v příd. jménech zdůvodňujeme takto: Jaké má štěňátko tlapky? HEBKÉ. Řekneme si: HEBOUČKÉ Jaký je med? SLADKÝ. SLAĎOUČKÝ Jaký strop je v domě? NÍZKÝ. NIZOUČKÝ Jaký je ručník po použití? VLHKÝ. VLHOUČKÝ Jaký je obrázek? HEZKÝ. HEZOUČKÝ Jaká je skořápka na vejci? KŘEHKÁ. KŘEHOUČKÁ Jaká je kaše? ŘÍDKÁ. ŘIĎOUČKÁ Jaké je peříčko? LEHKÉ. LEHOUČKÉ Jaký je ten otvor? ÚZKÝ. UZOUČKÝ Jaký je provázek? KRÁTKÝ. KRAŤOUČKÝ Jaký je polštář? HLADKÝ. HLAĎOUČKÝ,HLADÍ Jaká je úloha? TĚŽKÁ. TÍŽE P A M A T U J !!!! !

Procvič si - napiš slovo opačného významu (s párovou souhláskou uprostřed): Zdůvodni párovou souhlásku uprostřed slova. kyselývysoký širokésuchá škaredátěžké dlouhédrsný lehkýhustá

Procvič si - napiš slovo opačného významu(s párovou souhláskou uprostřed): Zdůvodni: slaďoučký, uzoučké,hezoučká, kraťou- čké,tíže, nizoučký, vlhoučká,lehoučké, hlaďoučký, řiďoučká Úkol navíc: použij všechna slova ve větách (říkej nebo piš)! kyselýsladkývysokýnízký širokéúzkésuchávlhká škaredáhezkátěžkélehké dlouhékrátkédrsnýhladký lehkýtěžkýhustářídká

Datum vytvoření: Předmět: Český jazyk Ročník: druhý Anotace: žáci si při ověřování uč. materiálu procvičí slovní druhy /především příd. jména/, naučí se doplňovat a zdůvodňovat psaní párové souhlásky uprostřed přídavných jmen, procvičí si slova opačného významu a použití příd. jmen ve větách. Zdroj obrázků: x OBRÁZKY. Kolekce plně barevných a volně šiřitelných obrázků, fotografií a klipartů. [DVD-ROM]. Hořovice: Terasoft, a.s. Multilicenční verze s autorskými právy obrázků, zakoupená školou v roce 2011.