Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Chemické prvky-nekovy č.2
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_403.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Kyslík Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník /
Vzácné plyny.
PaedDr. Ivana Töpferová
Dusík, N.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Alternativní zdroje energie
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
KYSLÍK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_62.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Kyslík.
Kyslík Vladislava Zubrová.
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Zástupci prvků skupin RZ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Kyslík.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Zástupci prvků skupin RZ
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Vzduch.
Transkript prezentace:

Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt, ozón, vlastnosti, použití, výroba, radikály, antioxidanty, vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:34 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHKČ2_18 Digitální učební pomůcka

 nejrozšířenější prvek na Zemi  součást atmosféry (21% vzduchu), hydrosféry, litosféry (minerály a horniny)  nezbytný pro život na Zemi  volně se vyskytuje v atmosféře ve formě dvouatomových molekul (O 2 )  ve vyšších vrstvách (25-30 km) existuje ve formě tříatomových molekul (O 3 – ozón), tvoří ozónovou vrstvu

 bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu  těžší než vzduch  v malém množství rozpustný ve vodě (31 cm 3 v 1 l vody)  reaktivní, s většinou prvků se slučuje přímo za vzniku oxidů Ozón (O 3 )  lehce namodralý plyn  má silné oxidační účinky  jedovatý  pohlcuje škodlivé UV záření  používá se k dezinfekci H 2 O - ozonizace

 frakční destilací zkapalněného vzduchu

 svařování a řezání kovů ( kyslíkoacetylénový plamen až 3000°C)  v hutnictví při pražení rud  do dýchacích přístrojů  kapalný kyslík - raketové palivo  výroba chemických sloučenin (např. formaldehyd, acetaldehyd, kyselina dusičná - HNO 3, atd.) Kyslík se skladuje a přepravuje stlačený v ocelových lahvích označených modrým pruhem. Tyto láhve mají opačný - levotočivý závit, který se nesmí mazat.

 za určitých okolností se kyslík v buňkách štěpí na radikály, O 2 → O ∙ + O ∙ které jsou nepříznivé pro zdraví člověka  urychlují  stárnutí  kornatění cév  rakovinové bujení Antioxidanty  látky omezující účinky kyslíkových radikálů  vitamíny A, C, E, selen, zinek

 plynný roztok  složení: kyslík (21%), dusík (78%), Ar, ostatní vzácné plyny, H 2 O, CO 2 (0,03%), nečistoty (prach, pyl, mikroorganismy, SO 2, NO x ). důležitá průmyslová surovina  frakční destilací kapalného vzduchu se získává  kyslík  dusík  argon

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje