ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kraje ČR Karlovy Vary Ústí n. L. Jihlava Zlín Hradec Králové.
Advertisements

Analýza návštěvnosti moravských krajů, S DŮRAZEM na kraj ZLÍNSKÝ RNDr. Ivan Marek m-ARK Marketing a reklama s.r.o. → Statistiky máme rádi…
Zpracovala Mgr. Andrea Žylová DUM/VYDMUCHOV/ŽYLOVÁ/ČLOVĚK A PŘÍRODA /006.
OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ: EFEKTIVNOST A DOSTUPNOST ING. IVETA VRABKOVÁ, PH.D. 8. října 2014 Club Hotel Harmony Ostrava.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_05_07_kraje.
Česká republika
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH I 25. srpna 2011.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Porovnání jednotlivých složek skutečného průměrného měsíčního platu za leden-únor 2011 a 2010 HZS krajů platový tarif příplatek za.
Školství České republiky 2005/2006 – 2008/2009. Účast na všeobecném vzdělání Zdroj: European Commission, 2003.
Odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 12. září 2016 Ostrava 117D815 - Podpora obnovy a rozvoje venkova.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Základní tendence demografického, sociálního a ekonomického vývoje Středočeského kraje.
ČAPÍ HNÍZDO. TÉMA PRŮZKUMU: ĆAPÍ HNÍZDO– BŘEZEN 2016 REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr ZADAVATEL: DENÍKY VLP TYP OTÁZEK: multiplechoice.
VY_32_ INOVACE_ 13_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VÝZNAMNÁ MĚSTA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
ČESKÁ REPUBLIKA I. Česká republika - mapa STÁTNÍ SYMBOLY Velký státní znakMalý státní znak.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Program podpory inovačních podnikatelských inkubátorů.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Tisková konference, 29. března 2017
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Národní program podpory cestovního ruchu
Tisková konference.
Činnost služby dopravní policie za I. až III. čtvrtletí roku 2010 plk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-06-Zlínský kraj-krajské město.
STÁŘÍ A VÝVOJ STÁRNUTÍ POPULACE V ČESKÉ REPUBLICE A JEJÍCH KRAJÍCH
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 01 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA
Obsah veřejných rozpočtů I
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: praktický lékař pro dospělé 2007–2016 NZIS REPORT č. K/17 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: domácí zdravotní péče 2007–2016 NZIS REPORT č. K/31 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: pneumologie a ftizeologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/6 (08/2017)
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Výsledky šetření ÚZIS k nedostatku sester
SÍDELNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ 1.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: hemodialyzační středisko (HDS) 2007–2016 NZIS REPORT č. K/28 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: chirurgie 2007–2016
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: praktický lékař pro děti a dorost 2007–2016 NZIS REPORT č. K/18 (08/2017)
KRAJSKÉ VOLBY OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY.
METODOLOGIE Donald Trump SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: nukleární medicína 2007–2016 NZIS REPORT č. K/23 (08/2017)
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: ortopedická protetika 2007–2016 NZIS REPORT č. K/20 (08/2017)
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Demografická situace ČR
Agroturistika a podnikání na venkově
OP Meziregionální spolupráce
Czech Republic Ing. David Slavata, Ph.D..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: anesteziologie a intenzivní medicína 2007–2016 NZIS REPORT č. K/10 (08/2017)
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Tisková konference ČMKOS
Sčítání lidu domů a bytů 2011
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Hlavní přístupy k hodnocení sociální komponenty společenského rozvoje
Vývoj dopravní nehodovosti za rok 2013
JIHOMORAVSKÝ KRAJ - ROZLOHA
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Statistika nehodovosti na území hl. m. Prahy v roce 2014
Podnikový dluh a podnikový úpadek: analýza vývoje v roce 2012
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava Tisková konference Český statistický úřad, 22. listopadu 2011

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moravskoslezský kraj a jeho obyvatelé  Počet obyvatel na Zemi překročil hranici 7 miliard obyvatel a stále roste  Náš kraj charakterizuje zcela opačná tendence  Početní stav obyvatel v době vrcholící krize a následujícím období dramaticky klesá

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Počet obyvatel, přirozený a migrační přírůstek v Moravskoslezském kraji

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Počet obyvatel v nejlidnatějších krajích ČR  Moravskoslezský kraj má ve své historii vůbec nejmenší počet obyvatel  Během krátké doby ztratil výsadní postavení nejlidnatějšího kraje v České republice Rok 2009Rok MS KRAJ STČ kraj Praha Praha STČ kraj MS KRAJ JM kraj JM kraj

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Vývoj počtu obyvatel ve vybraných krajích České republiky

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Důvody úbytku obyvatel  Z pohledu statistických dat je za tento stav a vývoj odpovědná migrace  Od roku 1993 neustále záporné meziroční saldo migrace (je víc těch, co se z kraje vystěhovali, než těch, co se přistěhovali)  Po nástupu krize v roce 2008 záporné migrační saldo dramaticky roste Rok 2010 vystěhováno přistěhováno saldo (tj. početní stav obyvatel menšího města velikosti Klimkovic či Dolního Benešova)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrace v okresech kraje (rok 2010)  Záporné migrační saldo není jevem celokrajským  Charakterizuje především karvinský a ostravský region

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Vývoj v roce pololetí 2011 vystěhováno přistěhováno migrační saldo přirozený přírůstek Celkový úbytek obyvatel činí 1989 obyvatel. Rok 2011 přinese další pokles početního stavu obyvatel kraje v řádu tisíců.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Kam se lidé z regionu nejčastěji stěhují? 1. do zahraničí Praha Jihomoravský Olomoucký Středočeský Zlínský Ústecký Jihočeský Pardubický Královéhradecký Liberecký Vysočina Plzeňský Karlovarský 72  Tradiční mýtus je, že dominantní cílovou stanicí je Praha a Středočeský kraj  Z detailní analýzy počtu vystěhovalých obyvatel za rok 2010 však vyplývá:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Trh práce – srovnání krajů ČR stav k

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Úroveň mezd – srovnání krajů ČR Průměrná mzda (2010)Medián mezd (2010)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Emise REZZO 1 – 4, rok 2009 Životní prostředí – srovnání krajů ČR

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Meziroční vývoj emisí Pozitivnější závěr k životnímu prostředí: Vystěhovávání se obyvatel z kraje z tohoto důvodu sice pomalu, ale viditelně ztrácí oporu v realitě

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Pořízené investice na ochranu životního prostředí Zlepšování kvality životního prostředí však není samovolné, náklady jsou nemalé a spíše rostou

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Z mezikrajského srovnání dynamiky investic do životního prostředí je patrné, že rychlost procesu zlepšování životního prostředí v kraji by mohla a měla být větší.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Děkuji za pozornost Oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava Repinova 17, Ostrava tel