Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc
Advertisements

Hra a její atributy doc. PhDr. D. Tomajko, CSc..
Vymezení a funkce volného času
Pedagogika volného času (VČ)
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Taktická příprava Michal Lehnert.
2012 / 2013 Exkurz Hra Metodica / 2013 Exkurz hra Co je to hra? Metodica.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
P REZENTAČNÍ TECHNIKY MgA. Eva Suková
Zpracovala: Simona Hyková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Mgr. Kateřina Lojdová  odlišná organizační forma od hromadného vyučování  záměrně vytváří takové didaktické situace, v nichž žáci.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Sémantika dobrodružné výchovy Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Příjemce podpory: TRIALOG
9. Tvorba individuálního plánu
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
Pedagogika jako vědecká disciplína
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
9. Tvorba individuálního plánu
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Pedagogická komunikace 8. lekce: Proxemika
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Vymezení a funkce volného času
seminář Teorie a metodiky výchovy
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Osobnosti zážitkové pedagogiky
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Vzorový projekt pro gymnázia
Pedagog.
Uvádění her.
Závěry z nácviku metodiky
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová

Pedagogika volného času se zabývá: –obsahem, formami a prostředky edukačních aktivit pro kultivaci individuálně a společensky prospěšného trávení volného času u dětí a mládeže; –činností školských a jiných zařízení, která zabezpečují edukaci ve volném čase; –teorií a výzkumem toho, jak současná mládež /resp. i jiné skupiny populace/ tráví volný čas v podmínkách soudobého stavu společnosti.

Zážitková pedagogika Kurt Hahn Zážitková pedagogika využívá učení prostřednictvím zážitku - učení na základě vlastní zkušenosti. Záměrně vyvolává situace vedoucí k získání zážitků a posléze vybízí k introspektivnímu zkoumání vlastních pocitů, postojů, zkušeností a možností poučení.

Prožitek " Prožitek nemusí být pozitivní, hlavně že je silný!" znaky: –komplexnost – (jíst čokoládu x chuť čokolády) –verbální nepřenositelnost – (jaké je to být šťastný?) –jedinečnost – (jak jsem se cítili když…)

Hra Každá hra je především svobodným jednáním. Hra není skutečný život, odlišuje se od něj místem a trváním. Pravidla jsou pozitivním rysem hry. Do jisté míry neplatí morálka, zákony a zvyky obyčejného života. Dociluje spontánního zaujetí, případně napětí. Hra je buď zápasem o něco nebo představováním něčeho

Typy her Seznamovací Kontaktní, „icebreakry“, ledolamy, hry na prolomení ostychu Na rozvoj spolupráce, budování kolektivu, týmové Dramatické Pohybové Strategické Diskusní Tvořivé Zážitkové …

Reflexe prvkem, který odlišuje „pedagogické využití her od „rekreačního“, proces hodnocení hry a jejího průběhu, využívání zpětnovazebních informací pro hledání širších souvislostí. upevňuje zážitky, pomáhá formovat smysl prožitku, poukazuje na paralely a usnadňuje transfer zkušeností do reálného života. většinou probíhá formou řízené diskuze –reflexe není prostorem pro vysvětlování hry, poučování účastníků či udílení rad. Účastníci by na veškeré důležité věci měli přijít sami.

Specifika cílových skupin ZŠSŠdospělí Hledají Mají rádi aktivity Oblíbené náměty Soutěž Samostatnost Autorita

Ukázka z praxe Příklad e1w4 g2ao

Úkol Vyberte si jeden kurz zážitkové pedagogiky: – – A zdůvodněte : 1)Proč jste si jej vybrali právě Vy? 2)Co konkrétně byste od tohoto kurzu očekávali? Co byste se mohli naučit ? 3)Z čeho byste měli strach, co Vás odrazuje? Vložte do O devzdárny v I S u do

Seminář Ukázka aktivit