M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

Měření času (Učebnice strana 96 – 99)
Čas Lukáš Král.
Čas Hana Krátká, Zuzana Macháčková Úvod
Čas Ing. Radek Pavela.
Stroj času Sojková Aneta.
Čas a jeho měření.
Paulus Lukáš Co je to čas ?.
Jednotky času - procvičování
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Stroj času Linda Leová.
Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří.
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Měření času Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času
Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakou fyzikální veličinou se budeme dnes zabývat?  Závodník uběhl 60.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
zpracovaný v rámci projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11 Jednotky času – historie.
STR Mgr. Kamil Kučera.
Jednotky času.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.01 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: červenec Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium, 5. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhFyzikální veličiny a jednotky Materiál slouží k seznámení žáků s měřením času. Obrazový materiál je vhodný pro popis a srovnání jednotlivých hodin. Učivo je kontrolováno pomocí přiložených otázek. Materiál se využije v závěru hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy čas je fyzikální veličina, která se trvale a spojitě mění a kterou nemůžeme zpětně reprodukovat (t) hlavní jednotkou je sekunda (s) (základní jednotka SI) další jednotky – minuta, hodina, den vedlejší jednotky (nepatří do soustavy SI) čas měříme hodinami

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Sluneční hodiny (solarium) využívají zdánlivého pohybu slunce po obloze nejstarší hodiny (první před lety) většina typů číselník od 6 do 18 hodin čísla na hodinách většinou římská [ 1 ][ 2 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Přesýpací hodiny určené k měření krátkých časových úseků (časových intervalů) dvě průhledné nádoby postavené na sobě a spojené úzkým otvorem z horní nádoby se zvolna sype jemný písek do dolní nádoby a na stupnici můžeme odečíst kolik času uběhlo [ 3 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vodní hodiny (klepsydra) pracují na stejném principu jako přesýpací hodiny umožňují rozmanitější technické a umělecké zpracování původně nádoba s malým otvorem ve dně, kudy voda pomalu vytéká starší než přesýpací hodiny [ 4 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Mechanické hodiny (od konce 13. st.) využívají pravidelné pohyby mechanických oscilací skládají se ze tří částí z oscilátoru, zdroje energie (hnací síla) a indikačního zařízení (hodinové převody, ručky a ciferník). hnací síla byla závaží, pružina s natahovacím zařízením nebo zdroj proudu oscilátorem byl nejprve lihýř, později kyvadlo ( od 17. st) nebo setrvačka (u přenosných hodin) např. věžní hodiny, orloje, kyvadlové hodiny, náramkové hodinky [ 5 ][ 6 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektronické hodiny (od pol. 20. st) přesné přístroje na měření času využívající elektronický oscilátor řízený křemenným krystalem (quartz) poháněny knoflíkovou baterií vydržící několik let [ 7 ] [ 8 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Atomové hodiny pro nejpřesnější měření nepřesnost měření času 1 sekunda za 150 milionů let využívají vlastní frekvence pravidelných kmitů při stavovém přechodu atomu cesia první atomové hodiny byly postaveny v roce 1949 v USA [ 9 ]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Co si pamatujete? 1.Jaké jsou nepřesnější hodiny? 2.Z jakých částí se skládají mechanické hodiny? 3.Proč můžeme měřit přesýpacími hodinami jen časové úseky? 4.Na jakém principu pracují vodní hodiny? 5.Uveďte jednotky času? 6.V kterých městech se v ČR nachází orloje?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura [ 1 ] WILSON wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 2 ] GREUDIN. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 3 ] S SEPP. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 4 ] MARSYAS. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 5 ] PIERRE DUBOIS. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 6 ] LES ZETLEIN. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 7 ] USER DPBSMITH ON EN.WIKIPEDIA. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 8 ] RICCE. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 9 ] NIST. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. [ 10 ] MICHAL, Stanislav. Hodiny. Praha: SNTL, 1987, ISBN