Reálná očekávání od Smart Grid ve střednědobém horizontu The real expectations of Smart Grid in the medium time 05/2014 Ing. Martin Michek Project Management.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Facility management ČSN EN
Obecná problematika chytrých sítí a chytrých měření
Energetika v období mezi národními studiemi Ing. Martin Michek Project Management And Consulting PMAC.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Vnímáme nové technologie jako hrozbu nebo příležitost? Špindlerův Mlýn, Martin Michek.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Vybrané metody analýzy
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
MARKETINGOVÝ MIX.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Operační program pro podnikání a inovace zaměřené na provozovatele LDS
Chytré sítě Smart grids.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Webové portály účastníků energetického trhu
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Webové portály LDS/MDS
Presentation Title 1st September 2002
Chytré sítě Smart grids.
Digitalizace distribuce v české energetice
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Reálná očekávání od Smart Grid ve střednědobém horizontu The real expectations of Smart Grid in the medium time 05/2014 Ing. Martin Michek Project Management And Consulting PMAC

Změny kolem nás Dopady energetické krize Evropská energetická politika Změny v oblasti konvenčních zdrojů Lokální výroba Změny v oblasti konečné spotřeby Tlak na energetické úspory Zvyšování efektivity procesu

Základní pojmy Smart Grids Smart Grids (SG) je elektrická síť, která spojuje hospodárné chování a jednání všech uživatelů do ní připojených (výrobci a/nebo spotřebitelé), tak aby se zajistil ekonomicky efektivní, udržitelný energetický systém s vysokou úrovní kvality, spolehlivosti dodávky a bezpečnosti Distribuované zdroje energie – několik (nejenom výroba) technologií připojených do DS: Decentrální výroba – samovýrobci Decentrální akumulace elektřiny Elektromobilita Demand Side Response Demand Side Response (DSR) – zákazník upravuje svojí spotřebu v návaznosti na rovnováhu mezi výrobou a spotřebou (tedy i rozdíl v ceně). Výhody: Přesun spotřeby ze špičky (vysoká cena) do mimo špičky (nízká cena) => zploštění diagramu zatížení Využití pro potřeby vyrovnávání soustavy; snížení maxima zatížení

Relevantní zpráva EU: From Distribution Networks to Smart Distribution Systems: Rethinking the Regulation of European Electricity DSOs => Regulace chytrých distribučních sítí Přístup k chytrým sítím v distribučních sítích v EU Je očekávám větší důraz na roli zákazníka v hodnotovém řetězci přenosu a distribuce Preference regionálního a národního přístupu k regulaci PDS v podmínkách chytrých sítí => distribuované zdroje budou mít v různých regionech rozdílnou podobu Přidaná hodnota ve sdílení osvědčených postupů

Relevantní zprávy EU: Shift, Not Drift: Towards Active Demand Response and Beyond => Zavádění aktivních opatření na straně spotřeby Aktivní opatření na straně spotřeby Potřeba informovat zákazníka, jak ovlivní konečný účet používání spotřebičů Obava velkého dopadu množstvím smluv na spotřebitele Rozsáhlá automatizace sítě vyžaduje jasný zákonný a regulační rámec => práva a povinnosti zúčastněných subjektů Regulátoři musí zajistit kompatibilitu tarifů s DSR

Vyvážené energetické prostředí 6 OBCHODNÍK nové obchodní tarify nové přístupy k měnící se populaci ZÁKAZNÍK vyšší kvalita a stabilita dodávek nové možnosti Smart Home DISTRIBUTOR omezení negativních vlivů na DS zvyšování efektivity provozu DS VEŘEJNOST předcházení blackoutů přínosy pro životní prostředí OKTE vyšší granularita dat vyšší přesnost, náhrada TDD ERÚ naplňování ASEK a direktiv EU vyšší adresnost a přesnost regulace Hledání pozitivních dopadů napříč celým energetickým sektorem

Rychlé zavádění nových technologií způsobuje v tradičních sítích problémy - vhodná regulace a model trhu mohou tento vztah obrátit PDS jsou klíčovým aktérem pro úspěšné zvládnutí těchto výzev - ústřední bod chytré regulace Větší penetrace DER znamená pro PDS ztrátu příjmu (méně přenesené energie) - PDS není motivován podporovat rozvoj DER Chytrá regulace musí tento rozpor odstranit, aby regulační metoda motivovala PDS k podpoře DER Možné jsou i přímé pobídky pro rozvoj DER, zohlednění lokace v PDS Zvýšené náklady PDS v krátkodobém horizontu mohou přinášet úsporu v dlouhodobém horizontu Sdílení nejlepších postupů a harmonizace klíčových aspektů: Povinnost zpřístupnit data zástupcům zákazníka Důslednější unbundling, pokud PDS vykonává nové úkoly (např.elektromobilita) Principy a postupy koordinace mezi PPS a PDS, PPS bude nadále zodpovědná za řízení soustavy, ale PDS narůstá počet nástrojů k řízení Regulace chytrých distribučních sítí

Zásadní koncepční posun v tom, jak je dnes nahlíženo na trh s elektřinou. Na zákazníky je zapotřebí nahlížet jako na zdroj flexibility pro elektrickou soustavu a měli by být podporováni, aby se stali aktivními poskytovateli DSR Potřeba tvorby nových smluvních vztahů při zapojení zákazníků do DSR Nové druhy kontraktů potřebných pro zavedení DSR budou reflektovat technické možnosti, rozdílné potřeby odběratelů a jejich vůli podílet se na DSR Předpoklad proaktivního přístupu regulátorů při implementaci DSR z důrazem na osvětu zákazníků tak, aby měl zákazník dostatek informací při volbě poskytovatele DSR Zavedení statických a dynamických kontraktů reflektující množství nebo cenové signály Vytvoření transparentních pravidel pro smlouvy a vyúčtování, které zajistí odběrateli snadný přístup k cenám za jednotlivé položky elektřiny a služby Posílení ochrany spotřebitelů a jejich práv, které by zajistili dostatečnou informovanost zákazníků při volbě poskytovatele DSR Zajištění a monitoring nediskriminačního přístupu ke všem částem trhu s elektřinou pro všechny účastníky Zavádění aktivních opatření na straně spotřeby

Dlouhodobé cíle implementace smart technologií Změna přístupu k Smart technologiím Snižování provozních nákladů Vyšší efektivity vynaložených investičních výdajů Vyšší bezpečnost dodávek elektrické energie Zajištění kvalitativních ukazatelů dodávek SAIFI/SAIDI Profesní a procesní změny v měnícím se energetickému prostředí Vytvoření prostředí pro další automatizaci procesů

Reálná očekávání od smart technologií ve střednědobém horizontu Zvyšování úrovně automatizace provozních operací Dálkové zpracování zákaznických požadavků a změnových řízení Úprava obchodního modelu dle dostupných dat Pilotní ověření integrací do následných okolní ch systémů Globální využití smart technologií lze reálně očekávat až po ustálení systému, pravděpodobně až v dalších generacích SG

Jak postupovat dál Monitorovat a prakticky ověřit nové technologie, včetně zapracování požadavků EK a mezinárodních standardů Vyhodnocení nabídek technologických a finančních parametrů dodavatelů smart technologií a systémů Vypracovat národní standardy hlavních prvků Smart Grid a národní komunikační standard

Provázanost požadavků SG na IMS Na základě smysluplné zákaznické customizace stanovit vyvážený objem dat dle charakteru OPM Vyřešit funkcionality a kompatibilitu měření v uzlových bodech/DTS na další technologické distribuční procesy Integrovat nové energetické trendy: akumulace, elektromobilita, lokální zdroje, …

Přístup k implementaci SG Největší evropské energetické společnosti řeší tuto problematiku vlastní cestou Existují zpracované standardy, ale nemají plošné využití v EU Nové strategie předpokládají vysoké využití a integraci na další informační technologie Nastavení reálného vnímání SG Technologické možnosti SG napříč všemi napěťovými úrovněmi Nastavení vzájemně vyvážených pravidel pro všechny účastníky energetického trhu Naplnění předpokladů Energetické koncepce SR Zahrnutí aktualizace legislativy SR a předpisů EU

 Datová komunikace S očekávaným nárůstem automatizace sítí na hladinách VN a NN, se zvažovanou implementací AMM, řízení napětí TR DTS, řízení výroben či implementací jiných smart technologií výrazně vzrostou požadavky na komunikační technologie, a to jak z pohledu pokrytí objemu přenášených a zpracovávaných dat, tak i spolehlivosti přenosu - garance dostupnosti telko komunikace  Cybersecurity S narůstající penetrací Smart Grid prvků v terénu je třeba přizpůsobit metody detekce rizik a narušení, aplikovat přiměřená opatření v souladu s bezpečtnostními kritérii a legislativní nároky  Simulace a modelování Před nasazením v terénu se osvědčilo virtuální modelování konceptů či simulace dopadů při přenosu a procesingu dat  Big data Koncepce centrálního zpracování dat extrémně zvyšuje nároky nejen na přenosy dat, ale i jejich zpracování a ukládání Podpůrné technologie Smart Grid

Smart Gird není úloha jenom pro distributora. Smart Grid dopadá na celý hodnotový řetězec energetiky SG není revoluce, ale evoluce. Jedná se o kontinuální proces – průběžnou evaluaci trendů, rizik a příležitostí s cílem se postupně adaptovat na měnící se prostředí Náklady a přínosy „smart řešení“ vždy porovnávat s konvenčními variantami Racionální pohled na Smart Grid

"Bezradnost a nespokojenost jsou prvními předpoklady k pokroku. " Thomas Edison "Tajemství úspěchu v životě není dělat, co se nám líbí, ale nalézt zalíbení v tom, co děláme." Děkuji za pozornost