Přímá a nepřímá úměrnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o společné práci − 2
Advertisements

Přímá a nepřímá úměrnost
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
TROJČLENKA.
Slovní úlohy na společnou práci
Hodiny a režim dne pro první třídu.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BĚŽÍ, BĚŽÍ, NEPOLEŽÍ, NEMÁ VŮZ ANI SÁNĚ, PŘECE NIKDY NEUSTANE.
Lekce 4 čas.
TROJČLENKA Řešení praktických úloh o úměrných veličinách.
Slovní úlohy o společné práci
Přímá a nepřímá úměrnost
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – přímá úměrnost 2 VY_42_INOVACE_10 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Za předpokladu použití psacích potřeb
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Slovní úlohy (s procenty v zadání řešené pomocí rovnic)
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trojčlenka v nepřímé úměrnosti Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Šest čtyři pět tři osm deset sedm devět dvě jedna.
Téma: Slovní úlohy (trojčlenka)
TROJČLENKA.
Slovní úlohy řešené rovnicemi
OŘÍŠKY2 Výuka pro druhý stupeň. Knedlíky Paní Nováková uvařila na oběd knedlíky. Dva snědla ona, čtyři snědl pan Novák. Každé z jejich tří dětí snědlo.
Slovní úlohy Dělitelnost
Plán trasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Slovní úlohy VY_32_INOVACE_ července 2013
Test - skupina slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Směny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Večeře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Hledání souvislostí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Slovní úlohy – procvičování 1. 6) Z odlitku byly zhotoveny tři součástky. Na první byla spotřebována polovina odlitku, na druhou dvě třetiny zbytku a.
U příkladů, kde se vyskytují procenta, rozlišujeme tři základní veličiny: - základ (100%)... z - procentovou část... č - počet procent... p První dvě.
Zlomky a procenta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Kvantitativní myšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Krátké slovní úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Průřezové úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Lineární funkce v praxi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Matematizace textu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Řády čísel– Matematika, 2.ročník
Souhrnný test kvantitativního myšlení
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Jméno autora výukového materiálu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Jaroslava Pilná
Návštěva zoo VY_32_INOVACE_ února 2014
Kombinatorika VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Matematická rozcvička
Přímá a nepřímá úměrnost
Základní škola Čelákovice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_20 Slovní.
Sousedé VY_32_INOVACE_ února 2014
Slovní úlohy o společné práci − 2
Slovní úlohy na společnou práci
Slovní úlohy o společné práci − 2
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Krychle a kvádr - slovní úlohy.
Autor: Hana Štrosová, Základní škola a Mateřská škola Jivina
Transkript prezentace:

Přímá a nepřímá úměrnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ ledna 2014

2 Přímá a nepřímá úměrnost V tomto oddíle se setkáváme se slovními úlohami, takže je nutné dobře porozumět textu a převést jej do matematické podoby. Při řešení musíme rozeznat, zda se jedná o přímou či nepřímou úměrnost. V průběhu řešení lze využít znalosti trojčlenky. Složitější úlohy obsahují jak přímou tak i nepřímou úměrnost dohromady, což řešitele často plete. 2

3 1. úloha: Rodina Novákova vyjela v sobotu automobilem, který měl plnou nádrž benzínu, na výlet do Tater. Po ujetí prvních 50 km se objem benzínu zmenšil o jednu čtrnáctinu. Jaká část objemu nádrže byla zaplněna po ujetí prvních 200 km? (A) jedna čtvrtina(B) jedna pětina (C) dvě sedminy(D) pět sedmin (E) jiná možnost 3

4 2. úloha: Na chmelové brigádě očeše pět brigádníků jednu čtrnáctinu chmelnice za den. Jakou část chmelnice by za den očesalo sedm brigádníků? (A) jednu sedminu(B) jednu desetinu (C) sedm dvacetin(D) pět dvacetiosmin (E) jiná možnost 4

5 3. úloha: Tucet je synonymní archaický výraz pro dvanáct. Pět tuctů je jedna kopa. Kolik si babička přivezla domů vajíček, jestliže jich koupila jednu kopu a ještě dva tucty? (A) 22(B) 36 (C) 72(D) 132 (E) jiná možnost 5

6 4. úloha: Bazén tvaru rovnostranného válce je napouštěn přítokem rychlostí 0,2l/s. Na začátku napouštění byl bazén zcela prázdný, avšak za 10 minut byla zaplněna jedna pětadvacetina jeho objemu. Kolik procent bazénu nebylo ještě zaplněno po 45 minutách napouštění? (A) 12 % (B) 18 % (C) 36 % (D) 82 % (E) jiná možnost 6

7 5. úloha: Dvanáct skautů vyčistí les za 10 hodin. Po šesti hodinách práce byli čtyři skauti převezeni na sázení stromků. Za kolik hodin zbývající skupinka dočistí tento les? (A) 5h (B) 6h (C) 8h (D) 9h (E) jiná možnost 7

8 6. úloha: Dva malíři vymalují osm stejných místností za tři dny. Za kolik dní vymalují tři malíři 24 pokojů? (A) 4 dny (B) 6 dní (C) 8 dní (D) 10 dní (E) jiná možnost 8

9 7. úloha: Vašek doma v krabici pozoroval housenky a napadlo ho, že udělá pokus. Na zahradě natrhal listy a zjistil, že 8 housenek sní 12 listů za 15 hodin. Kolik listů sní 35 housenek za 12 hodin? (A) 32 (B) 38 (C) 42 (D) 53 (E) jiná možnost 9

10 8. úloha: Lucie přepisovala text ze své oblíbené knihy do počítače rychlostí 450 úhozů za 100 sekund. Po půlhodině práce si dala přestávku, a pak pokračovala stejným tempem ještě 20 minut. Kolik úhozů během celé doby Lucie udělala? (A) (B) (C) 13500(D) (E) jiná možnost 10