zelená linka: OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 – 2020 KONFERENCE POVODNĚ A HOSPODAŘENÍ S VODOU Financování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Koncepce environmentální bezpečnosti
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Operační program Životní prostředí
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
Plány pro zvládání povodňových rizik
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Nový Operační program Životní prostředí.
OPŽP PRIORITNÍ OSA 1 Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní SPECIFICKÝ CÍL 1.1 Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i.
Zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní
Fluviální geomorfologie Zdeněk Máčka
zelená linka: Operační program Životní prostředí
Programový rámec OP ŽP Členská schůze MAS Opavsko 2. června 2015.
zelená linka: Finanční možnosti čerpání z Operačního programu Životní prostředí na vodu.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
zelená linka: PO 4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu Lucie Landová Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
zelená linka: Prioritní osa 1 – Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
zelená linka: Nový Operační program Životní prostředí PRIORITNÍ OSA 3.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
zelená linka: Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1 Nejčastější nedostatky.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Pracovní skupina Protipovodňová opatření
Evropský sociální fond
Specifický cíl 4.4 – Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Operační program Životní prostředí 2014 – 2020
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Operační program Životní prostředí
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Transkript prezentace:

zelená linka: OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 – 2020 KONFERENCE POVODNĚ A HOSPODAŘENÍ S VODOU Financování projektů k snížení rizika povodní

Obsah prezentace 2 / 28 1.Zhodnocení OPŽP 2007 – Vazba na strategické dokumenty 3.Prioritní osa a specifické cíle 4.Alokace specifických cílů 5.Podporovaná opatření 6.Vyhodnocení proběhlých výzev 7.Průběh administrace projektů 8.Plánované výzvy

Zhodnocení období / 28 V oblasti povodní byly v minulém programovém období podpořeny projekty spadající do: Prioritní osy 1 Oblasti podpory 1.3 – Omezování rizika povodní Bylo podpořeno cca 595 projektů za 2,3 mld. Kč z FS Prioritní osa 6 Oblast podpory 6.4 – Optimalizace vodního režimu krajiny Bylo podpořeno cca 1325 projektů za 5,1 mld. Kč z ERDF

OPŽP / 28 Vazba na dokumenty:  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky (Rámcová směrnice),  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik,  Plány hlavních povodí České republiky a navazujícími plány národní části mezinárodní oblasti povodí a plány oblastí povodí včetně programů opatření  Plány pro zvládání povodňových rizik a plány dílčích povodí

Prioritní osa 1: Čistota vody  SC 1.1 Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů a vnos znečišťujících látek do povrchových a podzemních vod  SC 1.2 Zajistit dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství  SC 1.3 Zajistit povodňovou ochranu intravilánu  SC 1.4 Podpořit preventivní protipovodňová opatření 5 / 28 Specifické cíle a alokace

Prioritní osa 1: Čistota vody Specifický cíl 1.3: Zajistit povodňovou ochranu intravilánu Aktivita – Zprůtočnění nebo zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a přilehlých niv, zlepšení přirozených rozlivů Aktivita – Hospodaření se srážkovými vodami v intravilánu a jejich další využití namísto jejich urychleného odvádění kanalizací do toků Aktivita – Obnovení, výstavba a rekonstrukce, případně modernizace vodních děl sloužící povodňové ochraně Aktivita – Stabilizování a sanace svahových nestabilit ohrožujících zdraví, majetek a bezpečnost obsažených v „Registru svahových nestabilit“ 6 / 28 PŘEHLED - SPECIFICKÝ CÍL 1.3

Prioritní osa 1: Čistota vody Aktivita 1.3.1: Zprůtočnění nebo zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a přilehlých niv, zlepšení přirozených rozlivů 7 / 28 Specifický cíl 1.3 Podporovaná opatření:  realizace opatření podporujících přirozený tlumivý rozliv povodní v nivách (např. snížení kapacity koryta a rozliv do údolní nivy, vytváření povodňových koryt, tůní),  zvýšení kapacity koryta složeným profilem, vložení stěhovavé (meandrující) kynety pro běžné průtoky v intravilánu obcí; úpravy nevhodného opevnění,  zvýšení členitosti a zlepšení morfologie koryta vodních toků; na některých místech s tvorbou mokřin a tůní,  umožnění povodňových rozlivů do nivních ploch (v intravilánu tzv. povodňové parky, v extravilánu do volné krajiny). Podpora v rámci SC 1.3 je poskytována z prostředků FS ve výši 85 % celkových způsobilých výdajů.

Prioritní osa 1: Čistota vody Aktivita 1.3.2: Hospodaření se srážkovými vodami v intravinálu a jejich další využizí namísto jejich urychleného odvádění kanalizací do toků Podporovaná opatření:  plošná povrchová vsakovací a retenční zařízení doplněná zelení (průleh, nádrž),  podzemní vsakovací a retenční prostory vyplněné štěrkem nebo prefabrikáty,  vsakovací šachty,  podzemní retenční nádrže s regulací odtoku do povrchových vod nebo kanalizace Podpora v rámci SC 1.3 je poskytována z prostředků FS ve výši 85 % celkových způsobilých výdajů. 8 / 28 Specifický cíl 1.3

Prioritní osa 1: Čistota vody Příklady opatření aktivity – Hospodaření se srážkovými vodami 9 / 28 Specifický cíl 1.3 Propustné zpevněné povrchy Vsakovací průleh

Prioritní osa 1: Čistota vody Aktivita 1.3.3: Obnovení, výstavba a rekonstrukce, případně modernizace vodních děl sloužící povodňové ochraně. Podporovaná opatření:  výstavba ochranných nádrží (suchých nádrží, retenčních nádrží, poldrů)  vybudování nebo rekonstrukce bezpečnostních přelivů na stávajících vodních nádržích. Podpora v rámci SC 1.3 je poskytována z prostředků FS ve výši 85 % celkových způsobilých výdajů. 10 / 28 Specifický cíl 1.3

Prioritní osa 1: Čistota vody Specifický cíl 1.4: Podpořit preventivní protipovodňová opatření Aktivita 1.4.1: Analýza odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření Aktivita 1.4.2: Budování, rozšíření a zkvalitnění varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na celostátní úrovni, digitální povodňové plány toků Aktivita 1.4.3: Budování, rozšíření a zkvalitnění varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni, digitální povodňové plány 11 / 28 PŘEHLED - SPECIFICKÝ CÍL 1.4

Prioritní osa 1: Čistota vody Aktivita 1.4.1: Analýza odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření Podporovaná opatření:  zpracování podkladů pro stanovení záplavových území a map povodňového ohrožení,  zpracování podkladů pro vymezení území ohroženého zvláštní povodní,  studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření v oblastech s potenciálním povodňovým rizikem Podpora v rámci specifického cíle 1.4 je poskytována z prostředků Fondu soudržnosti ve výši 85 % celkových způsobilých výdajů 12 / 28 Specifický cíl 1.4

Prioritní osa 1: Čistota vody Aktivita 1.4.2: Budování, rozšíření a zkvalitnění varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na celostátní úrovni, digitální povodňové plány Aktivita 1.4.3: Budování, rozšíření a zkvalitnění varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni, digitální povodňové plány U vybudování varovných systémů je podpora poskytována ve výši 70 % celkových způsobilých výdajů. 13 / 28 Specifický cíl 1.4

Prioritní osa 1: Čistota vody 14 / 28 Rekapitulace výzev SC 1.3 a SC 1.4

Prioritní osa 1: Čistota vody 15 / 28 Průběh administrace projektů SC 1.3 a SC 1.4 – 34. a 35. výzva V/2016VI/2016VIII/2016 IX/2016 Konec příjmu žádostí Kontrola formálních náležitostí Kontrola přijatelnostiVěcné hodnocení Výběrová komise Rozhodnutí ŘO Vyrozumění žadatelů XII/2016

Prioritní osa 1: Čistota vody 16 / 28 Nejbližší výzvy SC 1.3 a SC 1.4 SC 1.3 (na celý specifický cíl) Výzva č. 45 Datum vyhlášení výzvy: Otevření výzvy: – Alokace výzvy: 1,1 mld. Kč SC 1.4 (na aktivitu 1.4.3) Výzva č. 47 Datum vyhlášení výzvy: Otevření výzvy: – Alokace výzvy: 150 mil. Kč

17 / 28 Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Specifické cíle  SC 4.1 – Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území  SC 4.2 – Posílit biodiverzitu  SC 4.3 – Posílit přirozené funkce krajiny  SC 4.4 – Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech

Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Specifický cíl 4.3: Posílit přirozené funkce krajiny Aktivita – Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur Aktivita – Revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv, obnova ekostabilizačních funkcí vodních a na vodu vázaných ekosystémů Aktivita – Realizace přírodě blízkých opatření vyplývajících z komplexních studií cílených na zpomalení povrchového odtoku vody, protierozní ochranu a adaptaci na změnu klimatu 18 / 28 PŘEHLED - SPECIFICKÝ CÍL 4.3

Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Aktivita 4.3.2: Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur 19 / 28 Specifický cíl 4.3 Podporovaná opatření:  Zpracování plánu ÚSES  Založení biocenter a biokoridorů ÚSES  Liniové a skupinové výsadby dřevin  V souvislosti s realizací doprovodné vegetace obnova historické cestní sítě s nezpevněným povrchem  Vytváření a obnova vodních prvků s ekostabilizační funkcí (např. tůní, mokřadů a malých vodních nádrží, které neslouží k chovu ryb nebo slouží jenom k takovému chovu ryb, který neoslabí ekologické funkce nádrží) včetně nepravidelně zaplavovaných území (např. lužních lesů)

Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Příklady opatření aktivity – Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur 20 / 28 Specifický cíl 4.3 Malá vodní nádrž Tůň

Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Aktivita 4.3.3: Revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv, obnova ekostabilizačních funkcí vodních a na vodu vázaných ekosystémů 21 / 28 Specifický cíl 4.3 Podporovaná opatření:  vytváření a obnova přírodě blízkých koryt vodních toků zahrnující eventuální odstranění dřívějších nevhodných úprav (opevnění dna a břehů, ohrázování apod.), a to včetně zakládání nových břehových porostů nebo rekonstrukce břehových porostů spočívající v nahrazení geograficky nepůvodních druhů geograficky původními, podél toku i v přilehlé nivě,  Vytváření a obnova tůní, mokřadů nebo obnova říčních ramen v nivě vodního toku, jejichž cílem je posílení ekologicko – stabilizačních funkcí,  Podpůrná opatření na vodním toku a v nivě (vytváření a obnova prvků posilující druhovou biodiverzitu vodních a na vodu vázaných organismů, terénní úpravy koryta (dna) a břehů apod.)

Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Příklady opatření aktivity – Revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv 22 / 28 Specifický cíl 4.3

Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Aktivita 4.3.5: Realizace přírodě blízkých opatření vyplývajících z komplexních studií cílených na zpomalení povrchového odtoku vody, protierozní ochranu a adaptaci na změnu klimatu 23 / 28 Specifický cíl 4.3 Podporovaná opatření:  Podpora opatření zamezujících vodní erozi (užití travních pásů, průlehů, hrázky, terasy, zakládání či obnova mezí, remízů apod.)  Podpora opatření zamezujících větrné erozi (obnova či zakládání větrolamů)

Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu Příklady opatření aktivity – Realizace přírodě blízkých opatření vyplývajících z komplexních studií cílených na zpomalení povrchového odtoku vody, protierozní ochranu a adaptaci na změnu klimatu 24 / 28 Specifický cíl 4.3

Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu 25 / 28 Rekapitulace výzev SC 4.3

Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu 26 / 28 Aktuální výzvy SC 4.3 SC 4.3 (na celý specifický cíl) Výzva č kolová Datum vyhlášení výzvy: Otevření výzvy: – Alokace výzvy: 367 mil. Kč SC 4.3 (aktivita 4.3.3) Výzva č průběžná Datum vyhlášení výzvy: Otevření výzvy: – Alokace výzvy: 1,25 mld. Kč V 1. kvartále roku 2017 je pro celý SC 4.3 naplánována výzva s alokací 573,5 mil. Kč.

27 / 28 Podání žádosti v OPŽP  Žádosti se podávají výhradně elektronicky - IS KP14+ (součástí jednotného monitorovacího systému MS2014+), realizuje MMR – slouží k podání i administraci žádosti  Přístup z webových stránek OPŽP -

Děkuji za pozornost! Ing. Jan Kříž Náměstek ministra pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů Ministerstvo životního prostředí - Státní fond životního prostředí ČR - Agentura ochrany přírody a krajiny ČR -