Výbušniny Charakteristika: Při výbuchu dochází k přeměně chemické (eventuelně jaderné či elektrické) energie v energii tepelnou pro nastartování reakce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUSIČNANY.
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Střelné zbraně Fišar Tomáš.
…aneb pokusy s jednou rukou…
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Vypracovala : Filipa Pašková
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
Vyučující: Ing. Petra Jeřábková
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Předmět studia chemie, historie
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výbuch, detonace, deflagrace
LÁTKY SCHOPNÉ VÝBUŠNÉ PŘEMĚNY - VÝBUŠINY
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Metody detekce energetických materiálů
Bengálský oheň Richard Horký. Bengálský oheň Jedná se o reakci, která se používá v zábavné pyrotechnice Jedná se o směs škrobu, chlorečnanu draselného.
Dusík, N.
Jaderné reakce.
Rtuť Hg.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Průmyslové plyny.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Jaderná energie Jaderné zbraně.
* Prakticky se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů, a jejich následné zpracování. * nejčastější výrobky : trubky, roury, ocel, kolejnice,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
CHEMIE KOLEM NÁS.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
VY_32_INOVACE_CHK4_5260 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Dusík N, Nitrogenium Kuchař Petr, 2.A.
Nitrosloučeniny Dusíkaté deriváty s funkční skupinou – NO2
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Oxidy.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Základní chemické pojmy
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Dýmavý střelný prach Dýmavý střelný prach se připravoval ze směsi draselného ledku,práškového dřevěného uhlí a síry. Draselný ledek je vlastně dusičnan.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Které prvky ji tvoří? Jaký mají vzhled? Lithium Sodík Draslík Cesium.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Pesticidy Dělení dle: A/ Typ škůdce: Akaricidy: přípravky určené k hubení roztočů Algicidy: přípravky určené k hubení řas Arborocidy: pesticidy určené.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.
Areny.
Síra.
Vytápění Paliva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Autor: Mgr. Markéta Ulrychová
Důlní požáry a chemismus výbušniny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Areny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_32_INOVACE_F8-004 FYZIKA 8.ROČNÍK ENERGIE Název školy
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Výbušniny Charakteristika: Při výbuchu dochází k přeměně chemické (eventuelně jaderné či elektrické) energie v energii tepelnou pro nastartování reakce je třeba dodat malé množství energie (iniciace tepelným nebo mechanickým impulsem) průběh reakce je velmi rychlý u prachů Uvolněná tepelná energie se mění: · na mechanickou energii- expandující plyn, který koná mechanickou práci (drtí trhá, deformuje); vzhledem k velmi rychlému průběhu reakce jde v podstatě o adiabatický děj ·část je vyzářena jako světelné a tepelné záření (u trhavin je to vlastně nežádoucí ztráta, u zábleskových složí hlavní efekt ·malá část je odvedena vedením nebo se zářením na obklopující stěny (např. v hlavni zbraně, nebo vývrtu ve skále) - je to nežádoucí ztráta

Rozdělení výbušnin podle rychlosti výbušné přeměny a použití prachy, střeliviny ·černý prach ·nitrocelulósové prachy trhaviny ·tuhé, práškové ·kapalné ·plastické třaskaviny ·náplně rozbušek ·náplně zápalek, roznětek pyrotechnické slože ·osvětlovací, barevné ·se zvukovým efektem ·pro tech.použití (výbušné nýty, pyropatrony v airbagu a pod.)

Chemie výbušnin Nebudeme se zabývat jadernými či jinými fyzikálními výbušninami Ve většine případů je pro výbušniny charakteristické že zdrojem energie je oxidační reakce a že palivo i kyslík jsou přítomny v hmotě výbušniny. Podle chemického složení je lze dělit na: chemická individua ·nitrosloučeniny ·estery kys.dusičné ·nitraminy ·sloučeniny kys.chlorečné a chloristé ·sloučeniny azoimidu ·ostatní (deriváty kys.fulminové, acetylenu a pod. směsi ·směsi kde jedna složka je výbušnina ·směsi kde žádná složka není výbušnina

Historie Výbušniny vždy podstatnou měrou ovlivňovaly rozvoj lidské civilisace ! Souběžně se rozvíjely střelné zbraně a střeliviny (prachy), trhaviny pro náplně granátů a bomb a trhaviny pro průmyslové účely Údobí před střelnými zbraněmi- používali se mechanické prostředky (luky, kuše, balisty) a zápalné směsi obsahující ledek (objeven v Číně) Objev střelného prachu - použitelný jak ke střelbě tak i k trhání, dodnes se používá v podstatě beze změny. Mnohé z principů střelby bylo přeneseno z předchozího období Objev třaskavé rtuti (třaskavina vhodná k iniciaci) Objev nitrocelulózy a nitroglycerinu Zavedení rozbušek a dalších pomocných prostředků Moderní výbušniny Objev atomové energie a atomová bomba

Nitrosloučeniny Trinitrotoluen (TNT) Nitroderiváty naftalenu –mononitro, dinitro, trinitro, tetranitro Trinitrofenol (kyselina pikrová, mélinite, Ekrasit) Tetranitromethylanilin (Tetryl) Tetranitrometan

Estery kyseliny dusičné Nitroglycerin nitroglykoly Manithexanitrát Nitrocelulósa Pentaerytrittetranitrát (Pentrit, PETN)

Nitraminy Hexogen (Cyclonite, RDX, T4) Oktogen (HMX)

Směsi směsi dusičnanu amonného s TNT amatol (40% až 80% TNT) s Al práškem a TNT ammonal se slabými výbyšninami (dinitronaftalen) s jakýmkoliv uhlíkatým palivem (dřevěné piliny, mouka nafta a pod. ) Nevybuchují od rozbušky! směsi chloristanu amonného a draselného směsi chlorečnanu draselného směsi dusičnanu draselného směsi kapalného kyslíku s org.látkami

Třaskaviny Hlavní použití je k do rozbušek k iniciaci výbušnin Fulminát rtuťnatý (třaskavá rtuť) azid olovnatý Trinitroresorcinát olovnatý Peroxoaceton Hexamethyléntriperoxiddianin acetylid měďný

Pomocné materiály Rozbušky Zpožďovací zapalovače Zápalnice Bleskovice