OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kovech
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Nauka o elektrických vlastnostech těles
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Ohmův zákon. Budeme zkoumat,jaký vliv má
Spojování rezistorů Jak se značí odpor a jakou má jednotku
Francouzský fyzik a matematik
Georg Simon Ohm ( století).
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_105.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
OHMŮV ZÁKON Ing. Radek Pavela.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 14.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Významné osobnosti fyziky a chemie
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
OHMŮV ZÁKON. ELEKTRICKÝ ODPOR
OHMŮV ZÁKON.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
31.1 Ohmův zákon – jak to vše začalo
Elektrický proud.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM OHMŮV ZÁKON.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady) Číslo DUM: III/2/FY/2/2/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Paralelní zapojení rezistorů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Elektrický odpor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Georg Simon Ohm.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_09
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_36_ Výpočet U, I a R z Ohmova zákona Číslo projektu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_17
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Sériové zapojení rezistorů
Transkript prezentace:

OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud je teplota vodiče stálá, napětí na prvku je přímo úměrné procházejícímu proudu:elektrickým odporemnapětímproudemGeorga Ohmapřímo úměrné I=U : R,resp.U=I. R Ohmův zákon zůstal mnoho let nepochopen a kritizován. Jednou z překážek byla také neexistence absolutní soustavy elektrických veličin. Dokonce ještě v roce 1876 zřídila British Association komisi pro ověření platnosti vztahu, který je dnes znám jako Ohmův zákon.

Německý fyzik Georg Ohm ( celým jménem Georg Simon Ohm) se narodil 16. března 1787 v rodině zámečnického mistra v Erlangenu v Německu. Brzy mu zemřela matka. Jeho otec se o něj staral a dokonce se učil matematiku a fyziku, aby synovi pomohl při studiích. Georg Simon Ohm začal v roce 1805 studovat matematiku, fyziku a filozofii na univerzitě v Erlangenu. Po roce studia přerušil kvůli nedostatku peněz a začal ve Švýcarsku učit matematiku. V roce 1811 se Ohm na univerzitu vrátil a v roce 1813 studia ukončil. Ve svém životě trpěl Ohm nedostatkem finančních prostředků - jak při studiích, tak i při své činnosti jako středoškolského profesora. Podmínky pro vědeckou práci neměl ideální. Od roku 1817 působil Ohm na gymnáziu v Kolíně nad Rýnem. Zde učinil Ohm své největší objevy. Škola byla na tehdejší dobu poměrně dobře vybavená. Ohm se zaměřil na oblast fyziky. Ohm byl ovlivněn objevem magnetických účinků elektrického proudu, který učinil Dán Hans Christian Oersted. V roce 1826 zveřejnil Ohm své poznatky v časopise Journal für Chemie und Physik. V letech působil Ohm jako profesor fyziky na polytechnice v Norimberku, kde byl od roku 1839 rektorem.Hans Christian Oersted GEORG OHM

Prvního významného ocenění se mu dostalo až v roce Ohm obdržel vyznamenání od Londýnské Královské společnosti - Copleyovu medaili. V roce 1842 byl Georg Simon Ohm zvolen za člena Královské společnosti. V roce 1849 byl Ohm povolán na mnichovskou univerzitu a tím se mu splnilo jeho velké přání. Georg Simon Ohm zde působil nejprve jako mimořádný profesor a od roku 1852 jako profesor řádný. Georg Simon Ohm zemřel 7. července 1854 v Mnichově ve věku 67 let. Georg Simon Ohm - hrob na hřbitově Suedfriedhof, Mnichov

Mezi elektrickým napětím a elektrickým proudem existuje ve velké většině případů přímá úměrnost. Tato konstanta úměrnosti se nazývá elektrický odpor a je označovaná písmenem R. Základní jednotkou elektrického odporu je 1 ohm. Elektrický odpor daného materiálu závisí od jeho teploty. U kovových vodičů elektrický odpor narůstá se zvyšující se teplotou.elektrickým napětímelektrickým proudemvodičů Elektrický odpor vodiče závisí na několika věcech : 1) na průřezu S vodiče: Čím je průřez větší, tím více elektronů se může současně pohybovat 2) na délce l vodiče. Jelikož elektrický odpor je způsoben srážkami elektronů s nepravidelnostmi krystalové mříže, platí, že čím je vodič delší, tím vícekrát se elektron může srazit 3) na materiálu vodiče

Spojování rezistorů 1) sériové spojení - rezistory prochází stejný proud, celkové napětí je rovno součtu napětí na rezistorech - celkový odpor je dán součtem jednotlivých odporů 2) paralelní spojení - na všech rezistorech stejné napětí U, celkový proud je roven součtu proudů na jednotlivých rezistorech Obrázek Vzorce

PŘ.: Zadání Odpor R1 =20Ω Odpor R2 =10Ω PARALELNÍ: R =6.6Ω SÉRIOVÉ: R =30Ω PETRA DVOŘÁKOVÁ, 8.B