Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Investiční společnosti a podílové fondy
Úloha depozitáře fondů kvalifikovaných investorů
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
NĚKTERÉ PRÁVNÍ FORMY SPOLUPRÁCE INVESTORA A DEVELOPERA
Ustavení a vznik.
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
Komanditní společnost
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Právní úprava cenných papírů
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Finanční analýza.
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Kolektivní investování
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Právní procesy.
Popište, analyzujte a zhodnoťte dosavadní vývoj jednotek kolektivního investování, zásady jejich činnosti a ekonomiky Lukáš Baumruk Radka Hlavnová Markéta.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Společnost s ručením omezeným Život je vůle k moci.. Friedrich Nietsche ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost 602.
Finanční trh III. Kolektivní investování
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Obchodní společnosti.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Kapitálové trhy Téma 3: Fungování kapitálových trhů 1Existence cenného papíru 2Transakce s cennými papíry.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Úvod do práva kapitálového trhu VOKT (P-3)
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Kapitálový trh – charakteristika CP
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Podnikání na kapitálovém trhu – investiční služby
Kolektivní investování
Investiční služby investiční nástroje
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Právní postavení společníků
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní právo I. Akciová společnost
Další vnitrostátní předpisy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Akciová společnost Výuková prezentace.
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.

Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků upisováním akcií investičního fondu nebo vydáváním podílových listů podílového fondu, investování na principu rozložení rizika a další obhospodařování tohoto majetku § 1 - 3

Fondy kolektivního investování INVESTIČNÍ FOND Investiční fond je PO, jejímž předmětem podnikání je kolektivní investování a která má povolení ČNB k činnosti investičního fondu Investiční fond, nejde-li o speciální fond kvalifikovaných investorů, lze založit pouze na dobu určitou, která musí být uvedena ve statutu Investiční fond může vydávat pouze akcie stejné jmenovité hodnoty § a

Fondy kolektivního investování PODÍLOVÝ FOND Podílový fond je souborem majetku, který náleží všem vlastníkům podílových listů podílového fondu (dále jen "podílníci"), a to v poměru podle hodnoty vlastněných podílových listů. Podílový fond není právnickou osobou Otevřený x uzavřený

Investiční společnost Investiční společnost je právnická osoba, jejímž předmětem podnikání je kolektivní investování K činnosti investiční společnosti nutné povolení ČNB §

Depozitář fondu kolektivního investování eviduje majetek fondu kolektivního investování a kontroluje, zda fond kolektivního investování nakládá s majetkem v souladu s tímto zákonem a statutem Depozitář vykonává svou činnost na základě písemné smlouvy o výkonu činnosti depozitáře, smlouva je na dobu neurčitou, výpovědní lhůta je 6 měsíců § a

Kolektivní investování standartního fondu Standardní fond shromažďuje peněžní prostředky od veřejnosti a může mít formu pouze otevřeného podílového fondu Standardní fond může přijmout úvěr nebo půjčku se splatností nejdéle 6 měsíců, a to do výše 10 % hodnoty svého majetku Standardní fond nesmí uzavírat smlouvy o prodeji investičních cenných papírů a nástrojů peněžního trhu, cenných papírů vydaných jiným fondem kolektivního investování a finančních derivátů, které nemá ve svém majetku §

Kolektivní investování speciálního fondu Speciální fond má formu investičního fondu, otevřeného podílového fondu nebo uzavřeného podílového fondu, pokud tento zákon nestanoví jinak Druhy : Speciální fond nemovitostí, speciální fond kvalifikovaných investorů, speciální fond fondů §

Povolení k činnosti investiční společnosti, povolení k činnosti investičního fondu a povolení k vytvoření podílového fondu Investiční společnost : ČNB, na předepsaném tiskopise, o žádosti rozhodne ČNB do 6 měsíců do podání Povolení k činnosti : ČNB, na předepsaném tiskopise, předmětem podnikání pouze kolektivní investování Povolení k vytvoření podílového fondu : ČNB, na dobu určitou, či neurčitou §

Pravidla činnosti investiční společnosti a investičního fondu §

Informační povinnosti fondu kolektivního investování Statut - dokument, který obsahuje informace o způsobu investování fondu kolektivního investování Dále se uveřejňuje Výroční zpráva investiční společnosti a výroční zpráva fondu kolektivního investování a pololetní zpráva fondu kolektivního investování § a

Zrušení a přeměna investiční společnosti nebo investičního fondu a zrušení podílového fondu Je možné : zrušení rozhodnutím valné hromady, zrušení soudem, zrušení po uplynutí doby, na kterou byl založen Po souhlasu ČNB je možná fúze nebo rozdělení Zrušení podílového fondu : s likvidací, bez likvidace § b

Dohled, opatření k nápravě, odnětí povolení, přestupky a jiné správní delikty § d

Ustanovení společná, přechodná a závěrečná §