Rodina? Určitě ano, ale jak? Mgr. Lenka Lacinová, PhD. Centrum výzkumu vývoje osobnosti a etnicity při Fakultě sociálních studií MU v Brně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Struktura poradenského procesu
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Rodina.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Rozdíly mezi osobnostmi
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
1 Spotřebitelské chování SPOCH/ S2 Trendy. Nové segmenty. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
Základy sociální psychologie
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Psychologie pro sportovní praxi
Postavení pedagogiky mezi vědami
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Psychologická problematika rodin s dvojčaty a vícerčaty Olomouc PhDr.Petra Tenglerová.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Výchova k občanství RODINA
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Aktivní rodičovství otců Jihlava, Lukáš Talpa
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
CESTA PŘES ALTERNATIVY TRADIČNÍHO MODELU K OSVOBOZUJÍCÍMU POJETÍ DÍTĚTE Karel Rýdl Fakulta filozofická Univerzity Pardubice
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Struktura poradenského procesu
1. Současný legislativní stav
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Shrnutí výsledků vzdělávacího projektu
Sociální práce s rodinou 4
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
Pedagogika jako vědecká disciplína
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Psychologie dospělých
Rodinná politika Sociální politika II.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Rodičovství biologické a pěstounské
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

Rodina? Určitě ano, ale jak? Mgr. Lenka Lacinová, PhD. Centrum výzkumu vývoje osobnosti a etnicity při Fakultě sociálních studií MU v Brně

Krize rodiny – mýtus a realita  O krizi rodiny se hovoří v sociálních vědách již více než století.  K. West ve své knize Dobrodružství psychického vývoje (2002): současnost příliš nepřeje rodičovství jakožto plnoprávné profesi, ačkoliv se o něm často mluví jako o velmi významné součásti života lidského společenství třetího tisíciletí  Zrovnoprávnění obou partnerů a zejména emancipace žen bývá vnímána jako výsadně progresivní jev, ale z množství velmi různorodých konfliktů je čím dál více zřejmé, že tyto změny kladou nebývalé nároky nejen na ženy, ale také na jejich partnery.

Rodina – partnerské role  Jak potvrzují i mnohé výzkumy zabývající se rozdělením instrumentálních činností v domácnosti mezi muži a ženami, představa o dělení domácích prací před sňatkem se blíží nyní u většiny párů k tzv. „egalitářskému“ pojetí.  Mladí mužové prezentují svoje představy o rolové zastupitelnosti či dokonce stejnosti.  Ženy představu projevují spíše ve formě přání či žádoucího stavu, ale pokud uvažují tzv. „reálně“, kloní se spíše k tradičnějšímu uspořádání rodiny.  Reálné rozdělení prací v domácnosti odpovídá stále tradičnímu rozdělení – zodpovědnost za chod domácnosti nese žena a to i v případě, kdy je na plný úvazek zaměstnána.

Rodina - mateřství  Pro současné mateřství je typický zejména posun od původní ryze biologické a reprodukční role spíše k roli společenské.  Ze statistik vyplývá, že ženy rodí své děti později a oproti minulým generacím jich mají také méně. Toto platí zejména pro ženy s vyšším vzděláním, které zpravidla odkládají mateřství s ohledem na omezení, která s sebou mateřská role přináší.

Rodina – rodičovství  Povědomí o zásadní důležitosti a významu prvních třech let života dítěte a klíčovém postavení pečující osoby v tomto procesu (a to většinou matky) je v populární i vědecké podobě často propagováno a stává se ideálním obrazem pro mnohé mladé ženy a jejich partnery  V hierarchii hodnot se dítě v současnosti nalézá oproti minulosti na jednom z prvních míst, ale s jistou podmínkou – mělo by být počato a vychováváno za co nejlepších materiálních i psychosociálních podmínek.

Rodina – souvislosti rodičovství  Při hledání odpovědí na otázku, jak podpořit ženy v jejich nelehkém rozhodování pro mateřskou roli a to i vícečetnou, bychom se měli zaměřit na zásadní změnu optiky nahlížení na prezentovaný konflikt mezi mateřstvím a profesí.  Z hlediska podpory státu by se mohlo jednat např. o zavedení systému částečných úvazků pro ženy - matky, podporu a koncepci institucionalizace a profesní přípravy tzv. chův – tzn. pomocnic v domácnosti s dětmi nebo uzákonění společného zdanění manželů.

Rodina – problematika více dětí  prof. Zdeněk Matějček upozorňuje na možnost přítomnosti snížené schopnosti se přizpůsobovat a přistupovat na kompromisy např. v partnerských vztazích právě u jedináčků.  Musíme však říci, že vztahy mezi výchovou a rodinnou konstelací v období dětství a pozdější dospělou osobnostní výbavou jedince sice psychologické výzkumy posledních padesáti let empiricky sledují, leč jednoznačná predikce není možná.

Rodina – problematika více dětí (pokračování)  Empirická věda není se svými nástroji ani schopna postihnout všechny intervenující proměnné, které do tohoto dynamického procesu vstupují a situace se navíc komplikuje dále tou skutečností, že je sledována oblast, ve které velmi silně působí i fenomén sociální žádoucnosti.  Proto východisko pro podporu vícečetného rodičovství rozhodně není jednoduché stanovit, v podstatě ale platí obdobné podmínky jako pro posílení mladých žen při rozhodování pro roli mateřství jako takového – možnost neztratit po relativně dlouhou dobu (opakované mateřství s péčí o děti do tří až čtyř let může u tří dětí činit až kolem 12 let z produktivního věku ženy) kontakt se svou profesí a dalším vzděláváním.

Rodina – vývojové trendy  Moderní rodina postrádá mezigenerační horizont.  Kontakt a vztahy mezi generacemi i v současnosti hrají nadále významnou úlohu po stránce hospodářské, jak tomu bylo v rodině tradiční; odlišnosti nacházíme v rovině vztahové a emoční.

Rodina – rodičovské chování  prof. Hanuš Papoušek výzkumně prokázal, že existuje forma tzv. intuitivního rodičovského chování, avšak není možno ve výchově a péči o kojence a batolata spoléhat pouze na tuto intuitivní složku.  Výchova a péče o malé děti kromě „biologicky podmíněné“ dispozice vždy zahrnovala zděděné a tradované osvědčené výchovné postupy předků (Prekopová, 1997).

Rodina – podpora rodičovství  Ačkoliv se rodina s dětmi v poslední době těší narůstající pozornosti teoretiků a výzkumníků (Sobotková, 2001), existuje jen velmi málo institucí, které by nabízely odbornou psychologickou pomoc např.rodinám v rané vývojové etapě, které nejsou v aktuálně prožívané extrémně problematické situaci.  Mimo pediatra v poradně či maminek v mateřském centru totiž nemá mladá matka možnost pohovořit si o „běžných potížích s výchovou dětí“ a konfrontovat svoje přístupy a výchovné postoje. Dochází k velké diskrepanci mezi teorií a praxí.

Rodina – institucionální podpora  Přirozené předávání tradičních vzorců mateřského chování z generace na generaci již většinově nevykazuje významný vliv.  V této oblasti vidím prostor pro aktivní přístup státu, který by mohl podporovat: –Výzkumné aktivity dotýkajících se psychologické problematiky rodinného života, –Vznik praktických pracovišť, jež budou nápomocny rodičům v jejich roli radou, podporou a nabídkou informací.

Děkuji za pozornost.