Prorodinná opatření v OP VVV 20. října 2016 Litoměřice Markéta Pošíková, předsedkyně PS Vzdělávání NS MAS a ředitelka MAS Podlipansko (realizátor MAP v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – Prioritní osa 3
Advertisements

Místní akční plány rozvoje vzdělávání Helena Barbořáková
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání Ferdinand Hrdlička,
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Rokytná, o.p.s. Srázná Moravské Budějovice.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Založena v roce obcí 34 členů Strategický plán LEADER 2008 – 2014, 81 projektů, 36 mil. Kč (PRV), 24 mil. Kč z místních zdrojů Strategie komunitně.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I MAS Oslavka, o.p.s. sídlo: Masarykovo náměstí
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Prezentace pro pracovní skupinu (území Přemyslovské střední Čechy o.p.s.) Slaný,
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
I. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ 25. Ledna 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Strana 1 První zasedání Řídícího výboru k projektu ZPRACOVNÍNÍ MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU PRO ORP ODRY 27. dubna 2016 Datum:
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MAP Trutnovsko Základní informace , Havlovice MAP Trutnovsko.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
Bc. Michaela Augustová MAS Znojemské vinařství, z.s. Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony ZŠ a MŠ I.
1. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA 30. BŘEZNA 2016 DAČICKÉHO DŮM, KUTNÁ HORA.
CZ /0.0/0.0/15_001/ MAP jako příležitost...aneb náměty a inspirace Markéta Pošíková, předsedkyně PS Vzdělávání NS MAS a ředitelka MAS Podlipansko.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
MAP – jak dál – akční plánování
6. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Plán vzdělávacích aktivit
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
2. jednání řídícího výboru
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Od MAP I k MAP II v Plzeňském kraji
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Prorodinná opatření v OP VVV 20. října 2016 Litoměřice Markéta Pošíková, předsedkyně PS Vzdělávání NS MAS a ředitelka MAS Podlipansko (realizátor MAP v ORP Nymburk a ORP Kolín)

Struktura prezentace 1.OP VVV – akce KLIMA – dítě/žák/rodiče 2.Co je MAP a k čemu je dobrý? 3.Šablony pro školy..prostor je i pro rodiče 4.Možnosti v CLLD/IROP….vazba na MAP

OP VVV – AKCE KLIMA – PROČ?

OP Výzkum, vývoj, vzdělávání PO1 Posilování kapacit pro kvalitní výzkum PO2 Rozvoj VŠ a lidských zdrojů pro výzkum a vývoj PO3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání PO4 Technická pomoc 1)Omezování a prevence předčasného ukončování školní docházky a podpora rovného přístupu ke kvalitním programům MŠ, ZŠ i SŠ – kvalitní pracovní síla 2)Boj proti všem formám diskriminace a prosazování rovných příležitostí 3)Socio-ekonomická integrace marginalizvaných skupin, jako jsou Romové

Akce KLIMA Klíčovým článkem kvality škol jsou motivovaní a kompetentní učitelé a ředitelé (Strategie 2020) Systémový přístup pro mateřské a základní školy shrnujeme pod tzv. akci KLIMA. Cílem akce KLIMA je rozvíjet ve školách motivující kulturu zaměřenou na maximální úspěch pro každého žáka a každého učitele a na trvalý pedagogický rozvoj celé školy. Filozofií akce KLIMA je omezený počet vzdělávacích cílů vzájemně propojených a sladěných v soustavě projektů a výzev - realizace místních akčních plánů je součástí. Učitelé - základní cílová skupina akce KLIMA

Akce KLIMA – podstatné složky kvality

Soustava projektů akce KLIMA Systémová úroveň IPS a projekty v území Koncepční projekty Tematická partnerství a sítě Šablony Kariérní systém; KIPR; Komplexní systém hodnocení; Institucionální výchova KPSVL KAP MAP Strategické řízení a akční plánování ve školách i v území; Podpora gramotností ; Témata pro MŠ - didaktiky Témata pro ZŠ – oborové didaktiky Projekty jednotlivých škol Budování kapacit, Gramotnosti Témata pro SŠ SDV Témata pro SŠ SDV

MAS A MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ (MAP)

MAP a MAS…....Proč? Oprávnění žadatelé projektů MAP: obce, DSO, MAS Území ORP Proč MAP? Stanovení priorit a jednotlivých kroků k dosažení cílů vzdělávací politiky na základě místní potřebnosti a naléhavosti, lokálních přínosů (podloženo daty) a vytvoření s partnery v území….. Vytvoření místní platformy pro vzdělávání v ORP škola, zřizovatel, rodič, NNO

Úrovně zpracování MAP preMAPMAPMAP+ ÚroveňZjednodušenáZákladníPokročilá Hlavní cílPosílit vazby v místním partnerství aktérů v oblasti vzdělávání Shodnout se na prioritách v oblasti vzdělávání a připravit akční plán aktivit Realizovat naplánované aktivity, kontinuálně rozvíjet akční plánování Převažující obsahStáže, workshopy, prezentace Kulaté stoly, pracovní skupiny, setkávání Vzdělávací aktivity Hlavní výstupStrategický rámec MAP a priority Akční plánEvaluace akčního plánu a jeho aktualizace

Příklad MAP v ORP Nymburk

Povinné aktivity projektu 1) Akční plánování: Rozvoj partnerství – povinná pro pre MAP Povinné pro MAP i MAP+: Dohoda o prioritách – vytvoření Strategického rámce MAP do roku 2020 Akční plánování Budování znalostních kapacit 2) Realizace – povinná aktivita pouze i MAP+ 3) Evaluace - povinná pro všechny projekty s cílem vyhodnotit úspěšnost procesů, výsledků a dopadů akčního plánu, další kroky 4) Řízení projektu- povinná pro všechny

Rozvoj partnerství Aktivity Iniciace vazeb mezi aktéry působícími v oblasti vzdělávání Sdílení praktických zkušeností a podnětů Výstupy Řídící výbor, včetně popisu vzniku partnerství, hlavní pracovní orgán partnerství, schvaluje Strategický rámec Složení: zástupce realizátora, kraje, KAP, zástupci zřizovatelů, vedení škol vč. učitelů, zástupci neformálního a zájmového vzdělávání, ZUŠ, zástupci rodičů, zástupce ASZ, ITI, IPRU

Jak na analýzy a strategický rámec Analýzy MAS, Strategie ORP, SMO, SMS Dotazník MŠMT Profil Škola 21 Výroční zprávy škol, ČSI, ČSÚ Vyhodnoc. dat z anal. Strategie 2020 Digit. vzdělávání 2020 Priority OP VVV, IROP Priority obcí, kraje Výstupy z PS a ŘV

Dotazníku pro školy za celé ORP

Participační metody…jak na to Pracovní skupiny Workshopy k inovativním tématům a inspirativní kavárny Setkávání ve školách, skupinové návštěvy s reflexí Veřejná projednání Exkurze Diskuse nad mapou Festival pedagogické inspirace v regionu

Znalostní kapacity - inspirace Projekt „ Pomáháme školám k úspěchu“

Realizace MAP Naplňování opatření v Místním akčním plánu Infrastruktura - IROP Aktivity spolupráce – Tematická partnerství a sítě Aktivity škol – „Šablony“

ŠABLONY PRO ŠKOLY …..PROSTOR I PRO RODIČE

Šablony pro školy – typy - MŠ 1.Osobnostně sociální a profesní rozvoj pedagogů MŠ 2.Personální podpora MŠ  Chůva, školní asistent, sociální pedagog 3. Usnadňování přechodu dětí z MŠ do ZŠ  Prevence logopedických vad a problémů komunikačních schopností  Individualizace vzdělávání v MŠ Tématické setkávání a spolupráce s rodiči!!

Šablony pro školy – typy - ZŠ 1.Osobnostně sociální a profesní rozvoj pedagogů ZŠ 2.Personální podpora ZŠ  Školní asistent, sociální pedagog, psycholog 3.Extrakurikulární rozvojové aktivity  Čtenářský klub  Klub zábavné logiky 4. Tématické setkávání a spolupráce s rodiči!!

MAS – pomoc školám se šablonami Animace školských zařízení v rámci CLLD: pomoc ZŠ/MŠ s výběrem šablon Pomoc s MS2014+ zaškolení realizátorů ZŠ/MŠ (monitorovací systém, Pravidla pro žadatele a příjemce, …) průběžná konzultační činnost při realizaci projektu, například nad problematikou zadávání veřejných zakázek, monitorovacích indikátorů, sledování a dodržování povinné publicity;

ROLE MAP V DOTAČNÍCH PŘÍLEŽITOSTECH

Infrastruktura IROP Typ investiceKdo schvaluje Excelentní vzdělávací prostorŘV MAP i KAP, 70% zřizovatelů Výstavba nového nebo navýšení ŘV MAP kapacity vzděl. zařízení (kromě MŠ) Výstavba, přestavba vzdělávacích ŘV MAP prostor ZŠ, škol. Zařízení,NNO (laboratoře, dílny….) MŠ a dalších zař. Pro předškolná výchovunemusí být v MAP Výstavba a přestavba pro inkluzivní vzdělávání nemusí být v MAP (bezbariérovost, poradenské pracoviště)

Spolupráce s MAS Investice do území prostřednictvím CLLD IROP – doprava, hasiči (1.2,3) - dostupnost soc. služeb, komunitní centra, sociální bydlení, sociální podniky (2.1,2) - vzdělávání (2.4) i neformální PRV – podnikání na venkově, les a voda v krajině OP Z – sociální práce, zaměstnanost, sociální podnik, prorodinná opatření

Shrnutí – pro aktivní rodiče a starosty Investice do území prostřednictvím CLLD Podpora zpracování šablon pro školy, tzv. animace škol v rámci CLLD – hledejte spolupráci s rodiči MAS jako realizátoři MAP – široká platforma, inovativní vzdělávání, zkušenosti s komunitním způsobem projednání…prostor pro aktivní

PROSTOR PRO DOTAZY… Markéta Pošíková Předsedkyně Pracovní skupiny Vzdělávání tel