UNIX 2. Současné unixové systémy © Milan Keršláger

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE operační systémy
VY_32_INOVACE_46_Software_PC. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Právní aspekty užívání software
Operační systém Linux.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
ÚVOD DO LINUXU 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Co je Linux? Základní pojmy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetový prohlížeč
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Výhody a nevýhody open-source a komerčních SW produktů
Tablety (mobilní zařízení)
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
CMS Moodle Petr Korviny Témata příspěvku úvod o CMS Moodle úvod o CMS Moodle tvorba kurzu tvorba kurzu správa kurzu (z pohledu lektora,
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Operační systémy. Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky FSv, ČVUT Thákurova 7, Praha Dejvice, B407
Linux Miniprojekt LINUX LAB na Fyzikálním týdnu FJFI při ČVUT 23. – Supervizor: Ing. V. Chalupecký D. Lessner – Gymnasium B.Bolzana Praha M.
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
LINUXLab Dominik Vít Jan Koniarik Jakub Moravec. Osnova prezentace Úvod Co je to Linux Využití Zajímavá čísla Logo Linuxu Loga distribucí Přispěvatelé.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
UNIX 1. Úvod © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● vznik a hlavní větve, standardizace.
UNIX 2. Unixové systémy © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● odvozené unixové systémy.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
UNIX 2. Současné unixové systémy © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● odvozené unixové.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Vývoj software pro Linuxové distribuce Installfest Praha,
Unix a Internet 1. Unix a Linux © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● vznik Unixu,
Operační systémy UNIX © Milan Keršláger
SOFTWARE Operační systémy.
Unix a Internet 1. Unix a Linux
Operační systémy Současné unixové systémy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy informatiky Aplikační SW - licence
Srovnání operačních systémů
Tato prezentace byla vytvořena
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy Emanuel Soule.
Ing. Karel Ondřej ZEAL s.r.o.
Kancelářské balíky,a jejich porovnání
Instalace programů do Linuxu
Linux Course Mohammad Ali Borhani.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Linux - instalace software
Transkript prezentace:

UNIX 2. Současné unixové systémy © Milan Keršláger

Odvozené unixové systémy ● mnoho firem vyvíjelo vlastní unixové OS ● UN*X – označení pro (odvozené) unixové systémy ● následují jednu z hlavních větví (SYSV a BSD) ● v současné době jsou hlavní UNI*X systémy: ● Linux – dle distribuce se blíží SYSV nebo BSD ● BSD nástupci – FreeBSD – nejvíce se blíží Linuxu, ale jedna báze kódu – NetBSD – důraz na portabilitu – OpenBSD – důraz na bezpečnost ● málo komponent, starší verze, malý výkon ● zajímavé projekty → OpenSSH

Souvislosti Linuxu ● (dnes) označení pro celý (unixový) systém ● využívá open source software (OSS) ● jádro OS nestačí (+kompilátor, utility, editory,...) ● využívá volně dostupné OSS projekty (Internet) ● chráněno různými OSS licencemi ● snaha o volně šiřitelný systém, který ● je dostupný placení, může sloužit k zábavě, studiu, výuce, komerční činnosti → distribuce Linuxu ● společný vývoj → vytváření komunity ● teorie investice úsilí a zpětného získání lepší verze

Open source software ● vyžaduje splnění různých podmínek ● využívání software i zdrojového kódu bez restrikcí ● dostupnost zdrojového kódu ● možnost úprav a následné redistribuce ● detaily viz „Open Source Definition“ ● pozor na podobně znějící „open“ licence, které jsou však restriktivní (např. od Microsoftu) ● zastřešuje různé znějící licence ● certifikace ostatních licencí jako „open source“

Tržiště a katedrála ● týká se vývoje software ● klasický text ( Eric S. Raymond: The Kathedral and the Bazaar ) ● OSS používá model tržiště ( též přeneseně bazar ) ● každý přinese (zveřejní) svoji část kódu ● ze všeho jsou vybírány lepší varianty ● diskuze nad podobou kódu, časté přepisování kódu – IRC, elektronické ové konference ● firmy používají model katedrála ● hierarchická struktura kopírující řízení podniku ● méně pružný, až zkostnatělý vývoj

Licenční politika ● licence stanovuje podmínky užití ● každý program vlastní licenci ● distribuce obsahuje typicky pouze free software ● lze volně používat, upravovat, redistribuovat ● dodatečně lze doinstalovat uzavřený software – např. Flash player, MP3 kodeky, DivX, H.264, … ● distribuce lze též prodávat ● pokud někdo zaplatí... ● je nutné zveřejnit zdrojové kódy (vyžadují licence)

Sdružení GNU ● starší, než Linux (1983) ● cílem vyvinout volně šiřitelný unixový OS – začali editorem (Emacs) – dále kompilátor, GNU libc, unixové utility,... ● dodnes nemá vlastní jádro OS → Linux ● vytvořili licence GPL, LGPL, GFDL ● dnes ho řídí FSF (Free Software Foundation) ● Richard Stallman ● kontroverzní zakladatel → z GNU politikum ● nově teze o „svobodném software“ – původně „free software“, význam slova free je ale široký

GPL licence ● software nejen pro činnost, ale i pro vzdělání ● dovoleno studování kódu i jeho použití ● použití kódu → GPL licence i na zbytek ● virální licence ● „nakažlivost“ se nelíbí firmám ● mnoho projektů raději BSD-like licenci ● LGPL – aby GPL knihovna nenakazila program ● GFDL – pro dokumentaci ● nové verze licence podle libovůle FSF ● kontroverzní přídavky

Free software ● myšlenka od GNU ● licence od GNU vyhovují, též BSD a další ● přísnější podmínky, než pro OSS ● konflikt s komerčními zájmy ● výrobce hardware nechce zveřejnit kód firmware ● ochrana ochranné známky (Firefox vs. Iceweasel) ● dochází k omezování uživatele ● v distribuci nesmí být některý software

BSD licence ● nevyžaduje téměř nic ● kód lze volně použít ● nutno pouze zmínit, že je obsažen BSD kód ● oblíbené pro firmy ● například MS Windows obsahuje BSD kód (TCP/IP) ● neférové vůči původním vývojářům ● dali zdarma vlastní práci, ale nezískali za to nic

Pokračovatelé BSD ● několik open source projektů z 386BSD ● FreeBSD – 1993, zaměřeno na výkon a PC platformu ● NetBSD – 1993, zaměřeno na portabilitu na různé platformy ● OpenBSD – 1995 z NetBSD, zaměřeno na bezpečnost ● též komerční systémy ● SunOS → Sun (dnes součást Oracle) ● Mac OS X → Apple

Vznik Linuxu ● 1991 – Linus Torvalds ● student univerzity v Helsinkách ● chtěl systém bez placení licence ● jádro napsal v rámci předmětu „operační systémy“ ● zdrojové kódy uložil na FTP server ● komunitní vývoj ● různí lidé mu posílali opravy ● Linus opravy posoudil, začlenil a výsledek zveřejnil ● postupným vývojem došlo k rychlému zlepšování ● tzv. bazarový styl vývoje (proti katedrále)

Linux ● fenomén 90. let 20. století ● volně šiřitelné unixové jádro pro PC ● licence GPLv2 s výjimkou (nenakazí programy) ● Linus je přirozený respektovaný vůdce ● je nadaný programátor, má komunikační schopnosti ● GNU nebylo schopné vytvořit vlastní OS ● GNU Hurd nad mikrojádrem MACH64 stále ve vývoji ● těží z efektivity open source software ● v mnoha ohledech vynikající ● kanibalizace komerčních UNIXů

Dnešní vývoj jádra Linuxu ● Linux označuje nejen jádro, ale celý systém ● Linus vydává nové verze jádra ● stále komunitní vývoj, model bazaru ● příspěvky komerčních firem ● firma Red Hat, Inc. → komerční distribuce – též další firmy (IBM, Sun, AMD, Novell, Intel,...) ● platí vývojáře, kteří přispívají ● každá část jádra má správce (maintainer) ● kdokoliv může poslat správci opravu ● bude-li dobrá, pošle ji Linusovi (systém důvěry)

Distribuce ● úhledné balení (instalační DVD) ● uživatel nemusí shánět komponenty na Internetu ● využívá samostatné open source projekty ● několik hlavních distribucí ● Fedora → čelní vývoj pro Red Hat Enterprise Linux ● Debian → komunitní vývoj ● Ubuntu → vychází z Debianu, firma Canonical ● Mandriva, OpenSUSE, Slackware, CentOS, … ● … a mnoho menších distribucí

Přínos distribuce ● úspora času ● uživatelé se nemusí věnovat rutinním záležitostem – nové verze programů, opravy chyb, sledování vývoje – bezpečnostní záplaty, bezpečnostní audity – testování nových verzí – kontakt s původními vývojáři,... ● tvorba podpůrných nástrojů ● instalační (a aktualizační) program ● konfigurační nástroje, automatizované skripty ● záchranné CD, systémy na sledování chyb,...

Co je v distribuci ● jednotlivé přeložené komponenty ● uloženy v balíčcích, balíčky v repozitářích ● dostupné zdrojové kódy, postupy kompilace ● zahrnuty opravy od tvůrců distribuce (záplaty) ● výběr nejčastěji používaných programů ● instalační CD, DVD ● pravidelně vydávány, volně ke stažení, ale i poštou ● příručky, dokumentace ● dnes i komunitní weby s podporou pro uživatele

Komerční Linux ● distribuce „se zárukou“ (je jich více) ● Red Hat Enterprise Linux – firma Red Hat, Inc. – poskytuje SLA, vyžadováno pro Oracle, SAP, … – klony zdarma: CentOS, Scientific Linux, … ● SUSE Linux Enterprise Server (SLES) – firma Novell (koupil SUSE) ● kupuje se služba, ne vlastní systém ● stejně dnes postupují i komerční softwarové firmy – např. pronájem software pro firmy (Microsoft)

Uživatel Linuxu ● vybere si distribuci ● podle toho, čemu rozumí „přítel na telefonu“ ● podle funkčnosti na svém hardware ● podle zaměření distribuce – server, desktop, výuka, vývoj software, Live CD,... ● stáhne z Internetu a používá ● bez omezení nainstaluje ● zapojuje se do komunity ● řešení problémů, hlášení chyb, národní prostředí...

Současná úroveň Linuxu ● již dlouho jako osvědčený server ● Google, burzy, Titanic, výpočetní clustery,... ● vyspělý kancelářský systém ● kancelářský software (OpenOffice, Koffice) ● WWW: Firefox, Opera, Chromium, Konqueror,...) ● , vývojová prostředí, grafika ● problematické hraní her ● málo nativních her, některé ve Wine ● mobilní telefony (Android, Maemo, MeeGo,...)