Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SRDCE.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Neúnavná srdeční pumpa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava člověka
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Srdce Tereza Potužáková.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
SRDCE (COR).
Srdce Velký a malý krevní oběh Procvičování
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Srdce (Cor).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava- srdce
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
Oběhová soustava u Člověka
Zpracoval: Ondřej Boček
Anatomie srdce Barbora Plačková.
Srdce a krevní oběhy Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Srdce.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Srdce. Srdce Je dutý sval Je dutý sval velikost pěsti(cca 300 gramů) velikost pěsti(cca 300 gramů) Uloženo ve vazivovém pouzdru=OSRDEČNÍKU Uloženo ve.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_07_28_Oběhová soustava, srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA, SRDCE.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Srdce Šablona III/2 Mgr. Věnceslava Svobodová
Oběhová soustava srdce a cévy
GE - Vyšší kvalita výuky
Krevní oběh.
Srdce a jeho funkce v těle
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
sites.google.com/site/vondrakovalidsketelo
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_SOUSTAVA OBĚHOVÁ_P1-2
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_15_01_krevní oběh.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KREVNÍ OBĚH (opakování)
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.

Anotace: DUM je určen pro výklad nového učiva nebo zopakování probrané látky, na konci je zařazen test k opakování probraných pojmů.

Činnost srdce- video: Srdce

1. aorta – srdečnice céva, která odvádí krev z levé komory do systémového oběhu 2. levá síň - ta část srdce, do které přitéká okysličená krev z plic 3. poloměsíčitá chlopeň - chlopeň mezi levou komorou a aortou - v pravé komoře je to chlopeň mezi pravou komorou a plicnicí 4. dvojcípá chlopeň - chlopeň mezi levou síní a levou komorou 5. levá komora - svalovina stěn levé komory je až trojnásobně tlustší než svalovina stěn komory pravé - z levé komory je krev poháněna do velkého tělního oběhu a potřebuje vzhledem ke svému rozsahu silnější pohon než malý plicní oběh 6. mezikomorová přepážka 7. horní dutá žíla 8. pravá síň - ta část srdce, do které přitéká krev z velkých žil těla 9. trojcípá chlopeň - chlopeň mezi pravou síní a pravou komorou 10. pravá komora - ta část srdce, do které přitéká krev z pravé síně a odkud je krev vypuzována do plicního oběhu k okysličení 11. dolní dutá žíla 12. Plicní tepna - plicnice 13. Plicní žíly Stavba srdce

Srdce - pracuje rytmicky a vhání tak krev do těla, 60 – 70x za minutu – přečerpá asi 5 l krve = minutový objem srdce systola = smršťování (stah) - vyprazdňování diastola = ochabnutí (uvolnění) - naplňování - stavba: dutý sval, zvenku chráněn osrdečníkem - srdce je rozděleno úplnou přepážkou na levou a pravou část, každá část je rozdělena na síň a komoru, mezi nimi jsou uzavíratelné otvory – chlopně srdcem tak proudí krev pouze jedním směrem - srdce je vyživováno věnčitými tepnami – ucpání infarkt - další onemocnění: arytmie, nedomykavost chlopní, kornatění tepen Zápis do sešitu:

velký (tělní): rozvádí okysličenou krev z levé poloviny srdce do celého těla, vede z levé komory - srdečnice – tepny – tepénky – vlásečnice – žilky – žíly – horní a dolní dutá žíla do pravé síně malý (plicní): zajišťuje okysličení krve v plicích, vede z pravé komory - plicní tepna – plíce – vlásečnice – plicní žíly do levé síně Krevní oběh Srdce savců – prezentace:

8. Co zajišťuje velký krevní oběh? 7. Popiš velký krevní oběh? Jak se jmenuje? 2. Na kolik částí a čím je srdce rozděleno? Jaká krev v těchto částech koluje? 1. Kde je uloženo srdce a čím je chráněno? Opakování: 3. Na které části je rozdělena každá z obou polovin? 6. Co zajišťuje malý krevní oběh? 5. Popiš malý krevní oběh? Jak se mu říká? 4. Které cévy a odkud vystupují ze srdce a jakou krev vedou?

2. Na kolik částí a čím je srdce rozděleno? Jaká krev v těchto částech koluje? Srdce je rozděleno úplnou přepážkou na 2 části – pravou a levou. V pravé je krev neokysličená, v levé okysličená. Opakování: 3. Na které části je rozdělena každá z obou polovin? Každá polovina je rozdělena na síň a komoru. 6. Co zajišťuje malý krevní oběh? Malý krevní oběh zajišťuje okysličení krve. 1. Kde je uloženo srdce a čím je chráněno? Srdce je uloženo v dutině hrudní, je chráněno žebry a hrudní kostí, je chráněno osrdečníkem. 5. Popiš malý krevní oběh? Jak se mu říká? Vede z pravé komory - plicní tepna – plíce – vlásečnice – plicní žíly do levé síně. Je to plicní krevní oběh. 7. Popiš velký krevní oběh? Jak se jmenuje? Vede z levé komory - srdečnice – tepny – tepénky – vlásečnice – žilky – žíly – horní a dolní dutá žíla do pravé síně. Je to tělní krevní oběh. 8. Co zajišťuje velký krevní oběh? Velký krevní oběh rozvádí okysličenou krev do celého těla, 4. Které cévy a odkud vystupují ze srdce a jakou krev vedou? Z pravé komory vystupuje plicní tepna (plicnice), vede krev neokysličenou, z levé komory srdečnice (aorta), vede krev okysličenou.

wnM/T4Mv1ualdMI/AAAAAAAACOs/hqJ7WOyQXP8/s1600/lidsk%C3%A9+srdce.jpg C4%9Bh.pdf