RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RYBY.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Plazi.
Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Obojživelníci.
OBOJŽIVELNÍCI Ocasatí.
Obojživelníci Zástupci.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
OBOJŽIVELNÍCI
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Tvoří přechodnou skupinu mezi vodními a suchozemskými obratlovci, vyvinuli se z lalokoploutvých ryb (latimérie podivná), dospělci.
Jedná se o štíhlého čolka s drobnými končetinami a dlouhou hlavou. Pokud se vyskytuje ve vodě, jeho kůže je hladká, na souši ji má suchou a jemnozrnnou.
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Živočichové - obratlovci
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Třída PLAZI Obratlovci, kteří již nejsou vývojově vázaní na vodu. Jsou především vejcorodí, kdy bílek nahrazuje vodní prostředí. Vajíčka mají „kožovitou“
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
Základní škola Kladruby
OBOJŽIVELNÍCI Bezocasí.
Třída OBOJŽIVELNÍCI Přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými obratlovci rozmnožování a vývin probíhá ve vodě, larvy= PULCI=dýchají ,mají.
velemlok obrovský – Andrias japonicus
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: STAVBA TĚL ŽIVOČICHŮ
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Název projektu: Živá příroda ve škole
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Plazi. Znaky  plazi patří mezi obratlovce  tělo mají pokryto suchou zrohovatělou kůží, u želv krunýřem  hadi se plazí, nemají vyvinuty končetiny, někteří.
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
RYBY. kapr obecný vouskykrátká řitní ploutev dlouhá hřbetní ploutev.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
OPAKOVÁNÍ – ZOOLOGIE 7.
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
třída: PLAZI vejce v kožovitém obalu
Živočichové u vody 3. ročník.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŽIVOČICHOVÉ - PROCVIČOVÁNÍ
Autor: Mgr. Vladislava Slepičková
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Třída: Plazi znaky: tělo pokryté rohovitou pokožkou nebo krunýřem
Třída: RYBY.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OBRATLOVCI.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Zástupci sladkovodních ryb
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Obr.č.1.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
OBRATLOVCI - POPIS Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Živočichové.
Mihule potoční.
Transkript prezentace:

RYBY

Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále pokryty slizem. Sliz vyrábí kožní žlázy a slouží jako obrana proti vodě. Dýchání: Po celý život žijí ve vodě a dýchají žábrami. Rozmnožování: Většinou samice vypustí vajíčka do vody (jikry) a samec na ně pustí své pohlavní buňky (mlíčí). Z oplozených vajíček se vyvíjí dospělci. Někteří jsou vejcoživorodí. Pohyb: Pohybují se pomocí ploutví a ocasu. Sliz na těle jim pomáhá při pohybu ve vodě. Potrava: Jsou mezi nimi jak masožravci, tak všežravci. Rozdělujeme je na dravé, kteří sami loví jiné zástupce své skupiny, a na nedravé, kteří se živí drobnými živočichy a rostlinami. ploutve prsní ploutev řitní ploutve břišní ocas a ploutev ocasní ploutev hřbetní hlava a trup

Kapr obecný hřbetní ploutev je dlouhá, řitní ploutev krátká, u tlamy vousky.

Karas obecný hřbetní ploutev je dlouhá, řitní ploutev krátká, u tlamy NEJSOU žádné vousky.

Cejn velký hřbetní ploutev je krátká, řitní ploutev delší než hřbetní.

Okoun říční hřbetní ploutev je rozdělená ve dvě, na trupu výrazné pruhy.

Pstruh potoční tělo je protáhlé, za hřbetní ploutví je ještě jedna malá tuhová ploutvička, na trupu výrazné červené tečky.

Štika obecná tělo je protáhlé, tlama zploštělá, hřbetní ploutev je posunutá dozadu až nad ploutev řitní.

Úhoř říční tělo je hadovité, hřbetní, ocasní a řitní ploutev tvoří jeden dlouhý lem.

Sumec velký tělo je protáhlé, hadovité, hřbetní ploutev je velmi malá, řitní ploutev dlouhá, kolem tlamy vousy.

OBOJŽIVELNÍCI

Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a 4 končetin, někteří mají ocas, jiným chybí. Pokryv těla: Tělo je kryto kůží, která je neustále vlhká díky velkému počtu kožních žláz. Tyto žlázy vyrábí u některých jedy. Dýchání: Po narození žijí ve vodě, a proto dýchají žábrami, v dospělosti žijí na souši a dýchají plícemi a pokožkou. Rozmnožování: Samice naklade do vody vajíčka, na která hned samec pustí své pohlavní buňky. Z oplozených vajíček se líhnou larvy (pulci), kteří se po čase přemění na dospělce. Někteří jsou vejcoživorodí. Pohyb: Umí jak dobře plavat ve vodě, tak i skákat a lézt po souši. Potrava: Kromě jejich larev žijících ve vodě, které jsou všežravé, jsou všichni masožravci. Živí se nejrůznějším hmyzem, ale i žížalami, slimáky a podobně. zadní končetiny přední končetiny hlava trup

Rosnička zelená tělo je drobné, kůže je hladká, zelená, od hlavy podél těla vedou černé pruhy, konce prstů paličkovitě rozšířené.

Skokan zelený tělo je štíhlé, kůže je zbarvená zeleno černě, lehce hrbolatá, zadní končetiny jsou dlouhé – uzpůsobené skákání.

Skokan hnědý tělo je štíhlé, kůže je zbarvená hnědo černě, lehce hrbolatá, zadní končetiny jsou dlouhé – uzpůsobené skákání.

Ropucha obecná tělo je široké a zavalité, kůže tmavá, velmi hrbolatá, končetiny krátké, neumožňující dlouhé skoky.

Ropucha zelená tělo je široké a zavalité, kůže tmavá, velmi hrbolatá, končetiny krátké, neumožňující dlouhé skoky.

Mlok skvrnitý tělo je široké, na kůži jsou malé hrbolky, kůže je černá se žlutými skvrnami – pro každého jedince jedinečnými.

Čolek obecný tělo je štíhlé, kůže je hladká, kůže je tmavá s černými skvrnami.

PLAZI

Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, mohou mít 4 končetiny, nebo končetiny mohou úplně chybět. Pokryv těla: Tělo je kryto suchými šupinami, někdy přeměněnými na destičky nebo krunýř. Dýchání: Většinou žijí na souši, někteří mohou žít i ve vodě, přesto všichni dýchají plícemi. Rozmnožování: Samci mají penis, pomocí kterého oplodní samici. Ta naklade kožovitá vajíčka, ze kterých se vylíhnou mláďata. Ta se hned od narození podobají dospělým. Někteří jsou vejcoživorodí. Pohyb: Ti, kteří nemají končetiny se pohybují plazením, ti s končetinami lozí a běhají. Potrava: Menší se živí především hmyzem, větší i obratlovci, jako jsou ryby, žáby, plazi, ptáci a drobní savci. Jedna skupina pomalých žijících na souši jsou býložravci. ocas zadní končetiny přední končetiny trup hlava

Zmije obecná hlava je trojúhelníkového tvaru, na hřbetě výrazný tmavý pruh.

Užovka obojková kůže je tmavá, pouze za hlavou jsou dva žluté obloučky.

Slepýš křehký kůže je hladká, bez výrazné kresby, na rozdíl od hadů dovede mrkat.

Ještěrka zelená kůži tvoří zelené šupiny mezi kterými mohou být nepravidelně rozmístěné i černé. Samcům v období páření modrá hrdlo.

Ještěrka obecná na hřbetě je výrazná černá kresba, samci mají boky a ocas zelené, samice hnědé.

Želva bahenní podkladová barva krunýře i zbytku těla černá, na které jsou žluté, kropenaté skvrny.

Želva nádherná podkladová barva krunýře i zbytku těla tmavě zelená, krunýř je velmi tmavý, u oka je červená skvrna.

RYCHLÝ TEST 1) Napište si pod sebe čísla 1. až 15. 2) Prohlédněte si fotografie živočichů a zapisujte jejich názvy. 3) Zkontrolujte si správnost svých odpovědí.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1. Rosnička zelená

2. Želva bahenní

3. Ropucha zelená

4. Slepýš křehký

5. Skokan hnědý

6. Okoun říční

7. Užovka obojková

8. Sumec velký

9. Ještěrka zelená

10. Mlok skvrnitý

11. Štika obecná

12. Skokan zelený

13. Čolek obecný

14. Zmije obecná

15. Ropucha obecná