 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BESKYDY.
Advertisements

Kraj Vysočina.
Kraj Vysočina Mgr. Zuzana Tichá.
Historické památky města MIKULOV
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
Cestujeme po České republice
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
SLOVENSKO Typy na výlet
Středisko ekologické výchovy Český ráj
Vypracoval: Kryštof Koňák
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
Jeseníky Tereza Chládková A.
Zlínský kraj.
Průlom v horolezectví - výstup na Mont Blanc v roce 1786, který vykonali Balmet a Paccard První horolezecký klub - Alpine Club (1857) V druhé polovině.
Kulturně historické objekty Slovenska
Jihomoravský kraj.
Jihomoravský kraj.
Příroda Benešovska.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
MORAVA.
Česká republika Horopis II.
Autor: Petr Kinšt; Základní škola Školní, Chomutov 2009
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
CHKO Český kras.
Kraj Vysočina.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Olomoucký kraj přírodní poměry
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Igor Dostal
* Vyhlášení CHKO: 1978 * Rozloha: 628 km 2 * Účel ochrany: Zachovat původ krajinného vzhledu a cenných přírodních lokalit * Protéká jím řeka Berounka.
Kraj Vysočina.
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
CHKO Pálava Umístění: Jihomoravský kraj Rozloha: 83 km 2 Založeno: 19. března 1976.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_02_ Nížiny v ČR TÉMATICKÝ CELEK:Místo,
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_06 Název materiáluZápadní.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
Vypracovala:Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová Téma:AZ kvíz Lužní les Vznik:červenec - září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní.
Zpracoval : Petr Kuryviál. Děvín Největší vrchol pavlovských vrchů s nadmořskou výškou 549 metrů. Jedná se o podlouhlý hřeben s dvěma vrcholy. Na větším.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
VY_12_INOVACE_Rů_II_07 Severní Čechy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_07.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Moravskoslezský kraj.
Rozloha: 83km2 Založeno: 19. března 1976
PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Pardubický kraj.
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Ústecký kraj.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
CHŘIBY.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Bílé Karpaty – Velká Javořina
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
Města České republiky kvíz 3.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Pálava a okolí Natálie Báňová, 4. A.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Transkript prezentace:

 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný od roku 1976, který byl v roce 1986 zapsán na seznam biosférických rezervací UNESCO.

 Svatý kopeček je jeden z kopců Pavlovských vrchů o výšce 363 m. Tvoří spolu se zvonicí a kaplí Sv. Šebestiána významnou krajinnou dominantu nad Mikulovem. Menší kaple sv. Rosálie a kaple sv. Barbory se nachází za těmito dvěma dominantami. Kaple Božího hrobu zaklenutá kopulí je na turistické stezce v navazujícím lesním porostu.  Oblast Svatého kopečku v minulosti sloužila jako pastviny pro dobytek.

 Též Dívčí hrady nebo Maidenburg jsou zřícenina gotického hradu tvořící dominantu severního okraje hřebene masívu Děvín, nejvyššího vrcholu Pavlovských vrchů na jižní Moravě. Nachází se na vápencové skále vypínající se do nadmořské výšky 428 m. n. m.

 Vrchy Děvín jsou nejvýznamnějšími bradly Pavlovských vrchů.  Výška: 280 – 555 m. n. m.  Na vrcholu Děvína bylo vojenské signální zařízení, v roce 1976 přibyl televizní vysílač.

Svatý kopeček Děvín Zřícenina hradu Děvičky

 Někdy také Pálava, oba názvy odvozeny od obce Pavlov, jsou vápencovým útvarem, který se táhne na jihu Moravy od obce Pavlov.  Děvín je nejvyšší hora Pálavy.

 Petr Urbánek  9.B 