NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Báseň“ Zastav se v tichu….
Advertisements

O PYŠNÉM NETOPÝROVI– vyjmenovaná slova po P
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
VTÍPKY nad * 18.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Léta.... Léta... Duše jen rány přijímá srdce tichou bolest zná oči zkoušejí to tajit Samotu v sobě mám radost žádnou nevnímám slzy.
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
PÍSEŇ O JEDNOM STAROBYLÉM MOSTU
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_11 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
K srdci nevedou dálnice, nýbrž tiché cesty…
KAREL KRYL (1944 KROMĚŘÍŽ – 1994 MNICHOV).  zpočátku chtěl být hrnčířem po pradědečkovi, brzy se ale rozhodl věnovat hudbě a poezii  první vydanou.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum:
Prosím zapněte si zvuk a klikněte na ikonku
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_32_INOVACE_14_ Čtení vět s porozuměním (SADA ČÍSLO 1)
Karel Kryl – „básník s kytarou“
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
1. Tys naděj má, | jen ty sám, | Bože můj, na tebe spoléhám
Píseň 1: Svítá 15 – Betlémská hvězda
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_23_CJL_L ROČNÍK: IV. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Láska za hrob….
CHYTRÁ KŮZLÁTKA.
1. Buď tobě sláva, jenž jsi z mrtvých vstal
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Ročník: 4. Předmět: Hudební výchova.
Veselá 1. Když celý den se snažíš, a nic se nedaří, a venku zrovna prší, i když je předjaří, a moje plány mizí, proč já jen smůlu mám, tak řeknu: „Co naplat,
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
K AREL K RYL Dan Jehlička, V8A, GJO,
Věnováno příteli... Už nesvítí pro Tebe slunce, už nevnímáš tento svět, byls na této planetě zázraků, něžný a převzácný květ.
Bůh je silou mou 1. Není to náhoda, že život mám, Bůh je silou mou. (2x) Ref: Chci s Vámi být každý den, chci s Vámi být každý den, chci s vámi být každý.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Nonsensová poezie Anglicky NONSENS = nesmysl Staví na bláznivých slovních spojeních, porušuje pravidla Nejdůležitější je uvolnit se a popustit uzdu fantazii!
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Písňové texty v literatuře OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Kryl Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
A. Sova – Květy intimních nálad
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
„Báseň“ Zastav se v tichu….
Opakování Osmisměrka.
František Ladislav Čelakovský
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Spisovatelé dětské literatury
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol
PRO TY, CO SE RÁDI BOJÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Texty Karla Kryla

Datum vytvoření projektuúnor 2012 Ročník9. Popis prezentaceŽáci budou seznámeni s písňovými texty Karla Kryla. Rozeberou a poslechnou si jednotlivé ukázky.

Kdo je Karel Kryl? Na jaký hudební nástroj hrál? O čem ve svých písních zpíval? Jak se jmenuje jeho první deska, kterou nazpíval? Jak se jmenuje titulní píseň této desky? Kdy vznikla? Jak se jmenuje jeho první kniha, kterou napsal? Kam musel emigrovat a proč? Kdy se vrátil do vlasti a proč?

Bratříčku, …, to nejsou …, vždyť už jsi …, to jsou jen …, přijeli v hranatých …. Se slzou na … hledíme na …, buď se mnou, …., bojím se o …. na cestách klikatých, bratříčku, v ….. Prší a venku se …., tato noc nebude …., beránka vlku se zachtělo, bratříčku, zavřel jsi …? Bratříčku, …, neplýtvej …, nadávky polykej a šetři …, nesmíš mi vyčítat, jestliže nedojdeme. Nauč se …, není tak …., opři se, …, cesta je …, budeme klopýtat, zpátky …. Prší a venku se …, tato noc nebude …, beránka vlku se zachtělo, bratříčku, … vrátka! … vrátka!

Bratříčku, nevzlykej, to nejsou bubáci, vždyť už jsi velikej, to jsou jen vojáci, přijeli v hranatých železných maringotkách. Se slzou na víčku hledíme na sebe, buď se mnou, bratříčku, bojím se o tebe na cestách klikatých, bratříčku, v polobotkách. Prší a venku se setmělo, tato noc nebude krátká, beránka vlku se zachtělo, bratříčku, zavřel jsi vrátka? Bratříčku, nevzlykej, neplýtvej slzami, nadávky polykej a šetři silami, nesmíš mi vyčítat, jestliže nedojdeme. Nauč se písničku, není tak složitá, opři se, bratříčku, cesta je rozbitá, budeme klopýtat, zpátky už nemůžeme. Ref: Prší a venku se setmělo, tato noc nebude krátká, beránka vlku se zachtělo, bratříčku, zavírej vrátka! Zavírej vrátka!

Co si myslí malý bratříček? Kdo to jsou bubáci, proč je tak autor nazývá? Co jsou to železné maringotky? Proč se autor bojí o bratříčka? Kdo je to? Proč jsou cesty klikaté? Proč nejsou rovné? Proč je rozbitá? Proč nemůžou zpátky? Jak to myslí autor – tato noc nebude krátká? Vysvětlete metaforu „beránka vlku se zachtělo“ Pro se má bratříček naučit písničku? Co je to za písničku? Který současný český zpěvák a skladatel nazpíval písně Karla Kryla? Která z těchto dvou verzí se vám více líbila a proč?

1. Z rozmlácenýho kostela v krabici s kusem mýdla přinesl jsem si anděla, polámali mu křídla, díval se na mě oddaně, já měl jsem trochu trému, tak vtiskl jsem mu do dlaně lahvičku od parfému. R: A proto, prosím, věř mi, chtěl jsem ho žádat, aby mi mezi dveřmi pomohl hádat, co mě čeká a nemine, co mě čeká a nemine. 2. Pak hlídali jsme oblohu, pozorujíce ptáky, debatujíce o Bohu a hraní na vojáky, do tváře jsem mu neviděl, pokoušel se ji schovat, to asi ptákům záviděl, že mohou poletovat. R: 3. Když novinky mi sděloval u okna do ložnice, já křídla jsem mu ukoval z mosazný nábojnice, a tak jsem pozbyl anděla, on oknem odletěl mi, však přítel prý mi udělá novýho z mojí helmy.

Jen tráva se ptá proč už se teď nesmějí jen tráva se ptá proč jsem ztratil naději proč teď místo květů arniky černou růži v klopě nosím To jen pro mrzáků trafiky Pro ty mrtvé za rákosím Jen tráva se ptá zda ty verše zahodím jen tráva se ptá proč už sem teď nechodím proč teď místo stvolů jetele z bloku trhám svoje snění To jen kvůli kusu ocele stvořenému k zabíjení Vítr si zpívá tu píseň monotónní Déšť tiše smývá kameny pod jabloní Jen tráva se ptá proč se krčím mezi stvoly jen tráva se ptá proč mám oči plné soli To jen jedna nota půlová zasazená v květináči vyrostla mi v kulku z olova proto pláči

Báseň je ze sbírky autora K hlavním motivům básně patří Báseň (patří – nepatří) k nonsensové poezii. Báseň (je – není) rozdělena na sloky, všechny sloky (mají – nemají) stejný počet veršů. Báseň je – není pravidelná. Báseň má celkem veršů, které jsou rozděleny do slok. Báseň (má – nemá) výrazný rytmus. V básni (jsou – nejsou) rýmy. Např. Rým je

Použité zdroje: 15-let-po-jeho-smrti-fxu- /hudba.aspx?c=a090303_174845_hudba_ob 15-let-po-jeho-smrti-fxu- /hudba.aspx?c=a090303_174845_hudba_ob ure=related ure=related