ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Advertisements

Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
Východní Evropa – Ukrajina
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Balkánské státy
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.51 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
SRBSKO.
Rumunsko.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE:  hl.m. Bukurešť  parlamentní republika  km 2  obyvatel  čas GMT +2  měna leu (1 RON = 8,34 CZK = 0,29 €) 
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Evropské regiony – Východní Evropa – Moldavsko, Ukrajina, Bělorusko
Francie Petra Kovaříková 8.A
Albánská republika Republika e Shqipërise
SLOVINSKO.
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
LITVA.
RUMUNSKO.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Bulharsko България / Bălgarija
Jihovýchodní Evropa Z_131_Evropa_Jihovýchodní Evropa
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Státy bývalé Jugoslávie (Jižní Evropa)
Lotyšsko.
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Jihovýchodní Evropa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Bulharsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Východní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Turecko.
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Švédsko Open Presentation.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_158_Rumunsko, Moldavsko, Bulharsko
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Irena Rutarová
zpracovaný v rámci projektu
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
10. JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY.
Transkript prezentace:

ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUMMgr. Renata Kohoutková Název DUMRumunsko Kód DUMVY_32_INOVACE_ Datum vytvoření PředmětZeměpis Tematická oblastStřední a jihovýchodní Evropa Výstup ŠVPŽák uvede podobnosti a odlišnosti v přírodních a hospodářských poměrech. Anotace DUMCharakteristika přírodních a hospodářských poměrů Rumunska. Metodický popis Prezentace popisuje základní charakteristiku státu, může být použita k samostudiu. HodnoceníPrezentace je názornou pomůckou k dokreslení představy o Rumunsku. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

R U M U N S K O Hlavní město: Bukurešť Rumunština a maďarština Rumunský leu Členský stát EU i NATO Konstanca of Romania.svg

Přírodní poměry Rumunsko se rozprostírá na severu Balkánského poloostrova. Povrch: Velkou část vyplňují Karpaty. Velký karpatský oblouk se táhne od severu k JV a v jižní části země se stáčí ostře k západu a spadá až k Dunaji (soutěska Železná vrata s velkou hydroelektrárnou) při hranici se Srbskem. Nejvyšších výšek kolem 2500 m dosahují v jižní části zvané Transylvánské Alpy. SV vyplňují úrodné nížiny. Podnebí: převážně kontinentální se studenými, poměrně suchými zimami a horkými léty. Stepní formace na jihu byly přetvořeny na zemědělskou krajinu. Zvířena – karpatský jelen, vzácně medvěd, vlk a rys. Dunajská delta – evropsky významné hnízdiště stěhovavých ptáků.

Foto z archivu autora

Obyvatelstvo Národnostní složení: 89% Rumuni, 7% Maďaři, 2% Cikáni, 2% ostatní. Na západě Rumunska se nachází oblast zvaná „Banát“. V šesti vesnicích zde žije komunita Čechů. Jejich předkové sem připluli po Dunaji ve 20. letech 19. století za účelem ochrany jižní hranice tehdejšího Rakouského císařství. Náboženství: 87% rumunští pravoslavní, 5% římští katolíci. Životní úroveň patří k nejnižším v Evropě.

Foto z archivu autora

Historie Roku 106 n.l. bylo Rumunsko dobyto Římany a stalo se římskou provincií Dacia. Z této doby pochází název státu – latinsky Romania v překladu znamená „země Římanů.“ Od pol. 13. stol. se formuje knížectví Valašsko. R se stalo součástí turecké Osmanské říše. Od konce 18. stol. se dostávalo pod vliv Ruska. Po krymské válce se Moldavské a Valašské knížectví v r spojila a Berlínskou smlouvou z r bylo Rumunsko uznáno jako nezávislý stát. Po 1. svět. válce získalo na základě mírových smluv území: Besarábii, Bukovinu, Sedmihradsko, východní Banát a Dobrudžu  problémy s národnostními menšinami Maďarů, Židů, Němců a Ukrajinců.

R okupovala sovětská vojska Besarábii. Ve snaze získat zpět ztracená území se Rumunsko spojilo s nacistickým Německem a r zaútočilo na Sovětský svaz. Důsledky byly fatální. R území dobyla Rudá armáda a nastolila v ní „loutkovou vládu.“ V r byla odstraněna monarchie a Rumunsko bylo prohlášeno republikou. Vláda Nicholase Ceauşesca ( ), který se r stal generálním tajemníkem Rumunské komunistické strany, r předsedou státní rady a v r i prezidentem, se změnila v osobní diktaturu. Přivedla zemi k hospodářskému i společenskému rozvratu. Po krvavém potlačení povstání v Temešváru vypuklo v prosinci 1989 lidové povstání. Za podpory armády byl Ceauşescu i se svou ženou zatčen, souzen a popraven. Moc převzala Fronta národní spásy, která zvítězila i v prvních svobodných volbách v r

Hospodářství Patří mezi hospodářsky méně rozvinuté země Evropy. Má zásoby nerostných surovin (rud a paliv), které však dosud plně nevyužívá. Hutnictví  strojírenství (výroba automobilů). V zemědělství převažuje rostlinná výroba, pěstování kukuřice, pšenice, brambor, cukrová řepa, slunečnice, tabák, len, konopí, vinná réva, ovoce a zelenina. Chov ovcí, prasat, skotu, drůbeže, koní, koz, včel.

sůl Foto z archivu autora

Zemědělská políčka Foto z archivu autora

Zajímavosti Víte, který proslulý hororový román a podle něj natočený film je spojen s územím Rumunska? Hrad v Transylvánii, v němž žila skutečná historická postava – hrabě, který se stal předlohou hlavního hrdiny díla. Hrabě Dracula – film Tajemný hrad v Karpatech

Seznam použitých zdrojů HÜBELOVÁ, Dana a Petr CHALUPA. Zeměpis: učebnice. 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Brno: Nová škola, 2010, 95 s. Duhová řada. ISBN JEŘÁBEK, Milan a Vít VILÍMEK. Zeměpis světa: učebnice zeměpisu pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1997, 60 s. ISBN Encyklopedie Zeměpis světa. V Praze: Columbus, 2002, 512 s. ISBN Lexikon zemí Praha: Fortuna Print, 1999, 503 s. ISBN of Romania.svg