Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden 2010 Časopis PPK Časopis PC World.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba www stránek Obrázky, animace a transparentnost, grafická menu a klikací oblasti obrázku (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba www stránek VLOŽENÍ OBRÁZKŮ ICT 4.ročník. Vložení obrázku OBRÁZEK NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH Binární data – ukládáme do samostatných složek (IMAGE,
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Programování HTML stránek
1 Provázání stránek Vytvořte dvě www stránky, jednu růžovou a druhou modrou – viz. zdrojové kódy RŮŽOVÁ STRÁNKA Růžová stránka Odkaz na modrou stránku.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.14/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TAGY A STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY. web – skupina webových stránek a dalších souborů (styly, obrázky, …), které na sebe navzájem odkazují jazyky pro psaní.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML (XHTML) 2. 2 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Odkaz může ukazovat na různá místa v internetu, na další Vaše internetové stránky nebo obrázky či jiné dokumenty.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
TEXTOVÝ EDITOR.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Kaskádové styly - CSS.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
David Klíma- 1 - Obrázky na webu Než dám obrázek na web co musím udělat? Získat ho Upravit Zmenšit na publikovatelnou formu POZOR! někdy se obrázek natahuje.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Tvorba webu Jazyk HTML, úvod
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
INFORMATIKA 9. ročník.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Základy HTML 1 Vložení obrázku. 2 Grafické formáty První předpoklad pro vložení obrázku do stránky je jeho uložení ve vhodném formátu. Prohlížeče podporují.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Programujeme v kódu HTML (Hyper Text Markup Language)
Kristýna Krejčí, Aneta Smyčková, Tereza Kryzanová, Zuzana Purová 9.B.
HTML stránka – vložení obrázku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
HTML (II) (3).
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World Wikipedia.cz Fotografie autora. Vložení obrázku

Obrázek  Tag V HTML se obrázky vkládají nepárovým tagem. Má jeden povinný parametr src, který popisuje umístění obrázku. Dále může obsahovat mnoho nepovinných parametrů.

Obrázek  Příklad vložení obrázku Soubor musí být (v tomto případě) ve stejné složce, jako je stránka (html soubor). Po vložení obrázku do stránky již nesmíme změnit umístění obrázku. (V praxi bývají ovšem obrázky uloženy v jiné složce)

Obrázek  Příklad vložení obrázku z jiné složky Cesta popisuje umístění souboru ve struktuře složek – v rámci složky (např.:www), v níž máme stránky umístěny. Říkáme tomu relativní adresa. Po vložení obrázku do stránky již nesmíme změnit umístění ani název obrázku. Obrázky je vhodné předem uložit do jedné složky, např.: pictures.

Obrázek  Příklad vložení obrázku z jiné stránky Dá se použít i absolutní adresa, třeba odkaz na web

Obrázek – změna velikosti obrázku atributy width a height Vložení obrázku s přesnými rozměry Vkládáme do stránky obrázek

Obrázek – rámeček obrázku Rámeček obrázku Vkládáme do stránky obrázek s rámečkem

Obrázek – popis obrázku  Popis = název obrázku. Význam: Načítá-li se obrázek pomalu, objeví se na místě obrázku nejprve tento název. Stejná situace nastane, pokud se obrázek z nějakého důvodu nenačte. Název obrázku se objeví v dialogu při ukládání obrázku na HDD.

Obrázek-popis obrázku alt=… Vložení obrázku s popiskem Vkládáme do stránky obrázek

Obrázek – obtékání textu aling  Align - zarovnání obrázku s okolím.  Tag, atribut align=obtékání obrázku Left - obrázek je umístěn k levému okraji a obtékán zprava. Right - obrázek je umístěn k pravému okraji a obtékán zleva.

Obrázek – obtékání textu aling Vložení obrázku a zarovnání na pravo Obtékání obrázku umístěného vpravo Tato rozhledna bývala v minulosti hlavní pozorovatelnou Československé lidové armády na hranicích s imperialistickým Západním Německem. Dnes je to oblíbené turistické místo v národním parku Šumava. Nachází se na jednom z nejvyšších vrcholů Šumavy, hoře Poledník...

Obrázek – obtékání textu aling

Pozadí webové stránky  Pod pojmem pozadí se na webových stránkách rozumí obvykle: barva pozadí, obrázek na pozadí, nebo většinou oboje najednou. Pozadí se řekne anglicky background.

Barva pozadí stránky  Nastavení pozadí stránky se provede tagem. (pozn.: příkaz body se užívá, protože se jedná o nastavení těla celé stránky).

Barva pozadí stránky a barva textu  Nastavíme-li tmavé pozadí stránky, je vhodné změnit barvu písma tak, aby byl text dobře čitelný.  Např.:

Barva pozadí stránky a barva textu

Obrázek jako pozadí stránky  Je třeba mít obrázek uložený v souboru typu: *.jpg, *.png, *.gif.  Obrázkové pozadí by mělo splňovat některé požadavky: malý soubor (datově i rozměrově), bez ostrých kontur, na kterých by zanikalo písmo.  Hodně práce si ušetříte, pokud soubor uložíte někde poblíž souborů stránek, ideálně ve stejném adresáři.

Obrázek jako pozadí stránky  Pro vložení obrázku na pozadí stránky použijeme tag <body background= "cesta/pozadi.gif"  Stránka s tímto zápisem bude mít na pozadí vykreslený obrázek pozadi.gif.  Kdyby se z nějakého důvodu obrázek nezobrazil (nebo kdyby byl místy průhledný), je vhodné deklarovat pod obrázek ještě barvu pozadí. Barvu volíme tak, aby byla podobná odstínům obrázku.  Tento kombinovaný tag by vypadal následovně:

Děkuji za pozornost © Mgr. Petr Loskot, 2010

Konec © Mgr. Petr Loskot, 2010