Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR, 29. 11. 20131.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Zpracování dokladů ve firmě ClassFin při outsourcingu účetnictví Po odeslání daňových dokladů v digitální podobě od klienta do firmy Classfin dojde neprodleně.
Advertisements

MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
Překlad Bath profilu 2.0 Martin Vojnar
Základní registry - 2 měsíce provozu IS ORG Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů.
Tvorba webových stránek
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Nové nástroje pro digitalizaci knihovních dokumentů
Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Školení ALEPH Akvizice/Seriály. Akviziční proces Akviziční proces (obecně) : 1.Vytvoření BIB záznamu 2.Vytvoření objednávky, odeslání objednávky dodavateli,
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Spisová a archivní služba (SAS) – pořádek v písemnostech a dokumentech.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
OBÁLKY KNIH.cz Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Virtuální Středočeský kraj v databázích Středočeské vědecké knihovny v Kladně PhDr. Eva Wróblewská Ing. Eva Recmanová Středočeská vědecká knihovna v Kladně.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
1 Základy marketingového výzkumu Online marketing.
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Odbor doplňování a zpracování fondů
Školení ALEPH 500 verze 22 Modul Akvizice. Akviziční proces Akviziční proces (obecně) : 1.Vytvoření BIB záznamu 2.Vytvoření objednávky, odeslání objednávky.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Souborný katalog ČR v číslech (období ) Tři roky po schválení Koncepce rozvoje SK ČR do roku 2010 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna.
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
Souborný katalog ČR v roce 2016
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Nový web Souborného katalogu ČR
Souborný katalog ČR Seriály
Discovery služby a souborný katalog
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
Digitalizace knihovních dokumentů
Seriály v Souborném katalogu ČR
Transkript prezentace:

Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR,

Osnova Význam skenování obsahů a obálek z pohledu uživatelů O projektech skenování obsahů v NK ČR – TOC I, TOC II Skenovací klient v rámci služby ObalkyKnih.cz – Testovací verze – Očekávaný vývoj - požadavky Seminář účastníků SK ČR,

Význam skenování obsahů a obálek z pohledu uživatelů Uživatelé – Běžní čtenáři Oceňují připojení obálek – Vysokoškolská komunita Oceňují dostupnost detailnějších informací – Autoři Oceňují dostupnost obálek, obsahů, recenzí… – Věcní katalogizátoři NK ČR, kooperačního systému CLUSTER Oceňují dostupnost obsahových informací při diskusích o používání FD „monografie“, „kolektivní monografie“ Seminář účastníků SK ČR,

O projektech skenování obsahů v NK ČR TOC I Analýza, firma Comdat, NK ČR, MZK, VKOL integrace naskenovaného obsahu do bibliografického záznamu – řešení použité ve verzi TOC I; naskenováno ve verzi TOC I: obsahů Seminář účastníků SK ČR,

O projektech skenování obsahů v NK ČR TOC II Uložení obsahu jako digitálního objektu mimo bibliografický záznam, Skenovací klient pracovníkům více knihoven Skenovat obsah nebo obálku i jednotlivé svazky Výstup – Obsahy - textové (xml) soubory určené k indexování + pdf soubory s obrazovou podobou obsahu, které se připojují k záznamu pomocí linku – Obálky - mírně zmenšené plnohodnotné obrázky pro připojení k záznamu pomocí linku, jednak miniatury/náhledy, které se zobrazují přímo v záznamu v Alephu Seminář účastníků SK ČR,

6 TOC II – ukázka náhledu obálky a informace o obsahu v BIB záznamu

Seminář účastníků SK ČR, Vícečetné obsahy pokračujících zdrojů v BIB záznamu

Seminář účastníků SK ČR,

TOC II – statistiky, počty naskenovaných obsahů Seminář účastníků SK ČR, rokVytvořenoExportováno Naskenovat: celkem

Duha 2011 Seminář účastníků SK ČR,

Skenovací klient v rámci služby ObalkyKnih.cz – avizováno dokončení vývoje 1. verze testovacího klienta výzva k testování – určeno NK ČR – oficiální výzva - SDRUK Proces testování - komunikace K dispozici Github – požadavky na úpravu klienta Seminář účastníků SK ČR,

Příklady našich požadavků Zjednodušit registraci – vyřešeno Připojit funkci „narovnat“ mírně nakloněného textu - vyřešeno Označení právě prohlížené stránky při kontrole správnosti sledu a kvality naskenovaných stránek - vyřešeno Rychlost odesílání dat na server – vyřešeno částečně Výkonnější server Eliminovat nečekané výpadky např. „Odesílání bylo úspěšné, ale vrátilo nečekaný návratový kód“, „server nepotvrdil zpracování dat. Je možné, že data nebyla zpracována správně“ Problém identifikátorů u pokračujících zdrojů Zajistit stabilitu funkčnosti systému (v ostrém provozu) Vyřešit zpracování a zpřístupnění obálek - náhledů první stránky periodik Umožnit zpracování a zpřístupnění vícečetných obsahů pokračujících zdrojů Zajistit OCR zpracování obsahů a poskytnout textové (xml) soubory knihovním katalogům k fulltextové indexaci Vytvořit komfortnější vyhledávání na serveru ObalkyKnih.cz, v současné době se vyhledává pouze podle ISBN Seminář účastníků SK ČR,

Ukázka diskuse Seminář účastníků SK ČR,

Ukázka skenovacího klienta Seminář účastníků SK ČR,

Po zadání čárového kódu – naskenovat obsah Seminář účastníků SK ČR,

Naskenovat obálku i obsah Seminář účastníků SK ČR,

Více ISBN – zvolit správné Seminář účastníků SK ČR,

Záznam neobsahuje ani jeden z obecných identifikátorů, volíme vlastní Seminář účastníků SK ČR,

Úpravy: otočit, vyrovnat text, odstřihnout Seminář účastníků SK ČR,

Obálka již byla naskenována, skenovali jsme pouze obsah Seminář účastníků SK ČR,

Nahrávání dat, trpělivě čekáme Seminář účastníků SK ČR,

Máme štěstí, odeslání proběhlo úspěšně Seminář účastníků SK ČR,

Bohužel, skenujeme opět Seminář účastníků SK ČR,

Obálkový server – vyhledáváme prozatím pouze pomocí ISBN Seminář účastníků SK ČR,

Prosím, jako zástupce organizace, která trpělivě testuje, skenuje a posílá připomínky – Skenujte obálky – Skenujte obsahy – Posílejte připomínky vývojářům systému Výsledek: – Spokojený uživatel – Abychom dostávali co nejméně podobných připomínek: Text zpravy: Dobry den, v prave casti odkazu na mou knihu se neobjevuje nahled obalky a recenze. Prosim o doplneni udaju. Dekuji. Seminář účastníků SK ČR,

Příjemné bezproblémové skenování obsahů a obálek Spokojené uživatele Pěkné Vánoce a šťastný Nový rok a celý rok 2014 přejí kolegyně a kolega z Seminář účastníků SK ČR,