Pro tuto přírodní raritu neexistuje žádný termín, který definuje počasí. Nastává při hustém sněžení podél břehu velkého jezera a oceánu. Sníh se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Endogenní (vnitřní) pochody
Základy meteorologie.
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
Referát z předmětu Ekologie
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Vnější geologické děje
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
Příroda a já.
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Přírodní katastrofy.
Přírodní činitelé.
KRYOSFÉRA (řec. kryos = chladný, ledový)
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
POČASÍ.
ROZPAD HORNIN Mnoho zdaru!
Počasí.
STAVBA ZEMĚ.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Dotváření zemského povrchu - voda
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
AMERIKA – PŘÍRODNÍ POMĚRY
Ledovce.
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
Dotváření zemského povrchu
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
ZVĚTRÁVÁNÍ Vítek Urban listopad 2004 prima.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
Bubliny. Jak vytvořit bubliny  Pokud bychom chtěli vytvořit bublinu ze samotné vody, tak se nám to nepovede, protože molekuly vody jsou k sobě přitahovány.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Přírodní činitelé.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích.
Součásti neživé přírody
vnější přírodní činitelé
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
PLANETA ZEMĚ.
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
JAK SE RODÍ POČASÍ.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
14. g Tundra Subpolární p. pás.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
Sluneční soustava.
V subpolárním p. pásu Rostliny??? Tundra.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Pro tuto přírodní raritu neexistuje žádný termín, který definuje počasí. Nastává při hustém sněžení podél břehu velkého jezera a oceánu. Sníh se změní na led a spolu s pohybem vln vytváří tyto velké ledové koule.

Stovky a tisíce koulí sněhu a ledu o velikosti fot- balového míče tvoří podél pobřeží nádherné show. Aby se tak stalo, musí mít voda teplotu 0°C. Jev známý jako „Lolly“ naleznete Jev známý jako „Lolly“ naleznete u kanadského ostrova Cabo Bretón. u kanadského ostrova Cabo Bretón.

Podle švédské meteorologické agentury SMHI, se stává velmi zřídka, že měkký sníh nahromaděné koule znovu a znovu stěhuje větrem podél pláže. Tímto způsobem jsou ledové koule modelovány podobně jako při erozi hornin, při které vznikají balvany. Tímto způsobem jsou ledové koule modelovány podobně jako při erozi hornin, při které vznikají balvany.

Ledové míče na pláži jezera Michigan, USA

Koulení sněhu

Podivný meteorologický jev, který způsobí zformování sněhu, známý jako sněhové rohlíky nebo „snowrolles“. Je k vidění velice zřídka, protože potřebuje pro jejich vznik přesné podmínky.

Válce se tvoří, když vítr valí sněhovou pokrývku nad vrstvou ledu. K tomu musí být navíc adekvátní kombinace teploty, vlhkosti, rychlosti větru a terénu

 Zemský povrch pokrytý vrstvou ledu umožňuje vznik rolí na snímku s lehkostí  Vrstva ledu musí být pokryta přikrývkou prachového sněhu, dva cm vysokou a teplota musí být blízko bodu tání ledu.

 Teplota vzduchu musí být mezi 0 až 1°C  Vítr musí být dostatečně silný, aby válce sněhu směřovaly dopředu a nemohly se vrátit zpět, tj. asi 40 km/hod.

 Závan větru udělá ze sněhu jakoby kopeček zmrzliny. Následné, opakující se závany umožní pohyb a nabírá stále více sněhu na každé kolo.

Velikost válců sněhu může být několik centimetrů, ale byly viděny i role, které měly průměr 7O cm

 Nakonec, když je role příliš těžká pro posun nebo narazí na překážku, zastaví se a zanechá po sobě stopu její cesty

Role mají často díru ve vnitřních vrstvách, protože tyto vrstvy jsou tenčí než vnější a snadno zmizí, což dává roli tvar koblihy nebo závitu.

 Svitky sněhu s také tvoří působením gravitace, jako když sníh padá ze stromu nebo ze skály - přistane na skloněném povrchu a začne se valit do klubíčka. Role se proto tvoří i v horských oblastech Role se proto tvoří i v horských oblastech