V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Vedení elektrického proudu v plynech
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Elektrický proud v látkách
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Elektrický proud v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Vedení proudy v plynech
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vedení elektrického proudu v plynech
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.14 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: únor Ročník: 3. ročník – čtyřleté gymnázium, 7. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhElektrický proud v plynech a vakuu Materiál slouží k zopakování výbojů v plynech. Materiál je vhodný pro názorné vysvětlení diody a její využití v praxi. Učivo je kontrolováno pomocí přiložených otázek. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výboje v plynech plyny jsou za běžných podmínek izolanty elektrický proud vede ionizovaný plyn ionizovaný plyn vzniká odtržením 1 nebo více elektronů z atomu (z neutrálního atomu vzniká kladný iont) vedení elektrického proudu zprostředkovávají kladné a záporné ionty a volné elektrony ionizátorem může být např. plamen, UV záření, rentgenové nebo gama záření,... ionizátor dodává ionizační energii [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výboje v plynech dva druhy výboje: Nesamostatný výboj po odstranění ionizátoru výboj zaniká Samostatný výboj proud může procházet plynem i bez působení ionizátoru vzniká po ionizaci nárazem a dalších případech (např. fotoemise, tepelná emise, tunelový jev,…) dělí se na výboje při normálním a sníženém tlaku [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Obloukový výboj probíhá při normálním tlaku elektrody přiblížíme, jejich konce se rozžhaví => dojde k tepelné emisi při oddálení elektrod dojde k obloukovému výboji v historii se využíval v obloukových lampách, obloukových promítačkách v současnosti k obloukovému sváření

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiskrový výboj probíhá při normálním tlaku trvá velmi krátkou dobu dochází k němu, pokud intenzita el. pole mezi elektrodami dosáhne hodnoty k lavinovité ionizaci např. o blesk o zážehové motory v automobilech o zásuvky, vypínače [2][2] [3][3]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Koróna probíhá při normálním tlaku jedná se o trsovitý výboj v silném nehomogenním elektrickém poli na hrotech, hranách, okolo drátů s vysokým potenciálem např. u stěžní a stožárů lodí před bouřkou na vedení velmi vysokého napětí způsobuje energetické ztráty

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Doutnavý výboj vzniká v trubicích s nízkým tlakem => k samostatnému výboji dochází už při mnohem menším napětí v zářivkách a úsporných žárovkách velmi malá spotřeba, ale stejný účinek jako např. obyčejná žárovka využívá se v reklamním průmyslu doutnavky - kontrolní světla s nízkou spotřebou [4][4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Katodové záření vzniká pří sníženém tlaku jedná se o tok elektronů, které vycházejí z katody vychyluje ho elektrické a magnetické pole má mechanické, tepelné a chemické vlastnosti vyvolává vznik rentgenového záření při dopadu na některé kovy způsobuje světélkování (CRT televize) [5][5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1.Kdy dochází k vedení el. proudu plynem? 2.Který druh elektrického výboje probíhá i po tom, co odstraníme ionizátor? 3.Uveďte příklady ionizátoru. 4.K čemu se využívá obloukový výboj? 5.Jaké je využití doutnavého výboje? 6.Jmenujte některé vlastnosti katodového záření.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [ 1] MIRCEA MADAU. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] GREGYS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] ALCHEMIST-HP; JURII. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] ZÁTONYI SÁNDOR; JURII. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN