NÁBOŽENSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_13 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
Diversita lidské populace II
Právní rámec katecheze a výuky náboženství v ČR
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Kontroverzní a atypické jevy v současné religiozitě
Náboženské Vyznání v České republice
Osvícenství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Náboženská mapa současného světa
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Právní postavení náboženských společností v ČR Listina základních práv a svobod Článek 15 (1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Sociální patologie SCPT SCPA
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Nová náboženská hnutí
Demokracie a její hodnoty
Náboženská mapa současného světa
SEKTÁŘSTVÍ.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Zdánlivé a neplatné manželství
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
N ÁBOŽENSTVÍ, VÍRA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Středočeský kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Úvod do náboženského života čínské společnosti
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
Sčítání lidu, domů a bytů výsledky 2001
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
DUM - Digitální Učební Materiál
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Náboženská mapa současného světa
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Zdánlivé a neplatné manželství
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Náboženská mapa současného světa
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Obyvatelstvo a sídla.
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
Transkript prezentace:

NÁBOŽENSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_13 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava

základní charakteristika ČR V ČR je rekordně ateistickým regionem směrem od západních Čech přes Moravu na Slovensko religiozity přibývá, zvláště na venkově nejrozšířenější církví je od pobělohorské rekatolizace stále Římskokatolická církev (asi milion věřících) z obou hlavních skupin (členů křesťanských církví i ateistů) ubývá stoupenců (tzv. dwellers, prodlévajících), přibývá agnostiků (tvz. seakers, hledajících) asi 40% Čechů tíhne k okultismu (magie, astrologie, atp.) podle T. Halíka je typický současný Čech moderní agnostik = odmítá autoritu institucí a morální pravidla předepsaná doktrínou, vysoce si cení své individuality a tvořivosti, spontaneity ve vztahu ke spiritualitě, ale zároveň nechce být osamocen.

Ilustrační mapka, počty věřících v kraji

přehled v procentech zdroj: Sčítání lidu, domů a bytů, 2011, cs.wikipedia.org Římští katolíci Evangel íci (CČE) Husité (CČSH) Ostatní Bez vyznání Ne- uvedeno %5 %11 %3 %6 % %2 % 1 %40 %16 % %1 % 3 %59 %9 % %0.5 %0.4 %9 %34 %45 %

religiozita v ČR zdroj: Sčítání lidu, domů a bytů, 2011, qTxs/TuoJun3I85I/AAAAAAAACRA/0i_hJFf8oI8/s1600/scitani2011.png qTxs/TuoJun3I85I/AAAAAAAACRA/0i_hJFf8oI8/s1600/scitani2011.png 6. qTxs/TuoJun3I85I/AAAAAAAACRA/0i_hJFf8oI8/s1600/scitani2011.png 6.

novopohanství v ČR, zdroj: %28absolute%29.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Pagan-CR- %28absolute%29.png

jak si stojí ČR v rámci Evropy kořeny tíhneme k západu Evropy pravoslaví na nás „dýchlo“ s cyrilsko-metodějskou misí v 9. století v době husitské a humanistické měly velkou popularitu české protestantské církve pobělohorská doba katolizovala celý region Josef II. v Tolerančním patentu (18. st.) povolil také evangelické vyznání, od pol. 19. st. míra svobody náboženského vyznání dále narůstala komunistická totalita postavila religiozitu a církve na hranici zákona, propagovala tzv. dialektický materialismus zdroj map na následujících stanách: Obyvatelstvo Evropy, szs-bnl.wz.cz, wikipedia.org

Nabozenstvi_evropa.jpg

míra religiozity v Evropě

Česká republika je ve věcech náboženské víry mimořádně tolerantní zemí Listina základních lidských práv a svobod (Hlava I, článek 9): „1. Každý má právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání; toto právo zahrnuje svobodu změnit své náboženské vyznání nebo přesvědčení, jakož i svobodu projevovat své náboženské vyznání nebo přesvědčení sám nebo společně s jinými, ať veřejně nebo soukromě, bohoslužbou, vyučováním, prováděním náboženských úkonů a zachováváním obřadů. 2. Svoboda projevovat náboženské vyznání a přesvědčení může podléhat jen omezení, která jsou stanovena zákony a která jsou nezbytná v demokratické společnosti v zájmu veřejné bezpečnosti, ochrany veřejného pořádku, zdraví nebo morálky nebo ochrany práv a svobod jiných.“

široká nabídka dle T. Halíka žijeme v postsekulární době (doba „po nenáboženská“) na ministerstvu kultury je registrováno přes 300 církví, náboženských hnutí, sborů a jiných náboženských institucí, většina jsou deriváty křesťanského učení zcela legálně u nás mohou působit i neregistrované náboženské spolky, církve, kulty, zájmová sdružení (viz literu Listiny) v 90. letech po pádu „Železné opony“ se u nás rozmohla misijní činnost všemožných náboženských hnutí a sekt; úspěšných (Svědkové Jehovovi, mormoni, Hare Kršna) i méně úspěšných (Rodina, moonisti, Osho International) s úspěchem fantasy kultury se navracejí inovované magické a neopohanské kulty nikoli ojedinělou raritou jsou „UFO-sekty“ (Vesmírní lidé, scientologové) moderní individualismus učí „buď kreativní, uctívej svého vlastního boha“

zodpovězte otázky: 1. Jaká je situace v současné ČR z hlediska náboženského vyznání? 2. Proč je ČR ateistickým regionem? 3. Které církve mají u nás silné zastoupení? 4. Jakou legislativou se u nás řídí náboženský život?

literatura a zdroje DUDÁK, V. a spol. Občanská nauka pro střední odborné školy. Praha: SPN, HALÍK, T. Prolínání světů. Praha: nakladatelství Lidových novin, HALÍK, T. Chci, abys byl: křesťanství po náboženství. Praha: nakladatelství Lidových novin, ŠKVAŘIL, R. Had leze z víry (Proroci, mesiáši, bojovníci). Praha: Tallpress, Listina základních lidských práv a svobod. Světové dokumenty III. Ostrava: Aries, Sčítání lidu, domů a bytů 2011, cs. wikipedia.org, idnes.cz