Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Českomoravská vzdělávací, s.r.o nám. Winstona Churchilla 1800/2
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
ZEMĚPIS KRAJE ČR - ADMINISTRATIVNÍ ROZDĚLENÍ 9. roč.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 3. června 2014 Senát Parlamentu ČR SPOLEK PRO OBNOVU VENKOVA ČR.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
OP Meziregionální spolupráce
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: lékárenská péče 2007–2016 NZIS REPORT č. K/30 (08/2017)
ROK 2011 Statistika nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky Připravil: pplk. Petr Sobotka PRAHA 12. ledna 2012.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Česká republika územní členění.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Transkript prezentace:

Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha

2 Analýza potřeb venkova Co jsme analyzovali? -potřeby českého venkova -role fondů EU v rozvoji venkova, organizace EU fondů na venkově, nedostatky a překážky Proč? -budoucí nastavení programů pro čerpání EU fondů Koho se analýza týkala? -obcí v ČR

3 Potřeby venkovských obcí -nezaměstnanost a nefungující místní ekonomika -financování infrastruktury, zejména komunikace a ŽP -živelný územní rozvoj -omezená nabídka veřejných služeb (školy, zdravotní a sociální služby, nabídka nakupování, pošta atp.) Velikostní kategorie 1. místo2. místo3. místo4. místo5. místo do 250 Pracovní možnostiČištění odpadních vodKanalizaceStav pozemních komunikací Možnost nakupování Pracovní možnostiČištění odpadních vodKanalizaceStav pozemních komunikací Kapacita mateřských škol Pracovní možnostiČištění odpadních vodStav pozemních komunikací KanalizaceNabídka kvalitního bydlení Pracovní možnostiStav pozemních komunikací Čištění odpadních vodKanalizaceInfrastruktura cestovního ruchu nad 2001 Pracovní možnostiStav pozemních komunikací Dostupnost parkováníInfrastruktura cestovního ruchu Ohrožení povodněmi

4 Dobudování veřejné infrastruktury včetně snižování ekologické a energetické náročnosti veřejného majetku obcí Krajinotvorná role obce Podpora školství včetně předškolní výchovy a podpora dalších služeb Potřeby venkova ve světle možností financování z EU Obec Bílov Moravskoslezský kraj, 2011

5 Finanční potřeby venkova

6 Průměrná výše dotace na projekt dle velikosti obce Výše dotace u realizovaných projektů Košetice, 2011, Vysočina

7 Organizační překážky efektivního čerpání EU fondů Nadměrná byrokracie a administrativní náročnost projektů (43 %) Personální náročnost a závislost na poradenských firmách (10 %)

8 Organizační překážky EU fondů Definice venkova v ČR : pouze administrativní náhled motivovaný dotačními programy; nesouvisí s dostupností služeb („městské“ vs. „venkovské“ obce) Struktura obcíPočet obcíPočet venkovských obcíObyvatelé venkovských obcí krajabs.v %Počet (abs.)Podíl na obyvatelích území(v %) Středočeský , ,0 Jihočeský , ,9 Plzeňský , ,3 Karlovarský , ,0 Ústecký , ,7 Liberecký , ,9 Královéhradecký , ,9 Pardubický , ,1 Vysočina , ,1 Jihomoravský , ,8 Olomoucký , ,3 Zlínský , ,1 Moravskoslezský , ,0 ČR , ,8

9 Doporučení pro budoucnost 1)řešit spolu s implementačním systémem EU fondů také institucionální systém veřejné správy v ČR 2)zajistit realizaci integrovaného přístupu prostřednictvím financí podporujících spolupráci (technická pomoc?) 3)zjednodušit správu evropských prostředků (žádosti, pravidla, uznatelnost, proplácení, předfinancování…) 4)zaměřit alokace tak, aby šlo podstatně více peněz do infrastruktury

10 Doporučení pro budoucnost 5)umožnit srovnávání projektů, vytvořit typové projekty pro obce 6)podpořit administrativní a personální kapacity obcí 7)zajistit poradenskou činnost zprostředkujících orgánů, otevřít kontinuální výzvy, dodržovat lhůty, neměnit neustále pravidla 8)řešit a motivovat obce, aby byly připraveny na nové trendy - rozvoj digitální agendy a informačních a komunikačních technologií,

11 Děkuji za pozornost! Svaz měst a obcí ČR 5. května 1640 / Praha 4 Tel: Fax: