NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
16. století - počátek 17. století
Advertisements

Tvar a rozměry Země.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Sluneční soustava.
Planeta Země.
Významní vědci od renesance po současnost
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Filozofie RENESANČNÍ FILOZOFIE (15. – 16. stol.)
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
RENESANCE A HUMANISMUS
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
TVAR ZEMĚ A JEJÍ NÁHRADNÍ TĚLESA
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Galileo Galilei ( ).
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Planeta Země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Země jako vesmírné těleso
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Planeta Země Tvar a velikost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.
Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_PLANETA ZEMĚ ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_168 Předmět: Český jazyk – Náš svět ( Člověk a jeho svět)
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_02 Název materiáluVýznamné.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Země – modrá planeta.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_32_ ZEMĚ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV A ČÍSLO MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_06_S12-Fy-9 VYTVOŘENO : březen 2012 AUTOR: Zdeňka Špinlerová VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ OBOR: Fyzika SADA: Fyzika pro 9. ročník NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Planeta Země I.

ANOTACE:ANOTACE: ROČNÍK: 9. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ: Základní vzdělávání – druhý stupeň POMŮCKY: Tabulky, připojení k internetu CÍL – INOVACE: Podporuje aktivní výklad učiva s využitím interaktivní tabule METODICKÉ POKYNY: Část prezentace týkající se základních údajů o Zemi si žáci doplní vyhledáním dalších údajů v tabulkách. V závěru prezentace je možno žáků promítnout video (pohled na Zemi ze stanice ISS) – k tomu je nutné připojení k internetu. Prezentace je určena k výkladu učiva. Materiál shrnuje základní poznatky o naší planetě - povrch Země, kontinenty, tvar, představy o postavení Země ve vesmíru. OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žák si shrnou poznatky o Zemi – vznik, postavení ve Sluneční soustavě, kontinenty. Získají základní představu o vývoji názorů na tvar a rozměry Země od středověku a po současnost.

Jediná ve Sluneční soustavě s vhodnými podmínkami pro život, jak ho známe. Je na ní příhodná teplota, protože není ani moc blízko ani moc daleko od Slunce.

Země je třetí planetou v pořadí od Slunce. Je největší z planet zemského typu. Země nejspíše vznikla před 4,6 miliardami let. Je jedinou planetou v celém Vesmíru, o které víme, že na ní existuje život. Má dostatečně hustou atmosféru, dostatek kapalné vody v povrchových oceánech. Kolem Země obíhá jediný měsíc s vázanou rotací. Země obíhá kolem Slunce po téměř kružnicové dráze s velmi malou excentricitou.

Celkový povrch Země je ,702 km 2. Větší část povrchu - 70,8 % - je pokryta Světovým oceánem kapalné vody, což představuje ,569 km 2. Oproti tomu souš zabírá 29,2 %, což odpovídá ,133 km 2.

Oceány a pevnina nejsou na světě rozmístěny rovnoměrně, ale většina souše připadá na severní polokouli. Jižní polokoule je pak tvořena převážně oceány. Souš je na zemském povrchu rozdělena nepravidelně do šesti velkých oblastí nazývaných kontinenty. ASIE AMERIKA AUSTRÁLIE ANTARKTIDA EVROPA AFRIKA Jádra kontinentů jsou tvořeny stabilními platformami (štíty), které jsou zpravidla staré několik miliard let.

Mapa světa z roku 1689 (Amsterdam Mapa světa z roku 1689 (Amsterdam)

Řecký vědec Aristoteles Aristoteles jako první dospěl k názoru, že Země je kulatá. Později se zjistilo, že Země není přesná koule, ale je na pólech zploštěná. Tvar Země nejpřesněji vystihuje geoid. Kartografie využívá pravidelný tvar - referenční elipsoid.

Určování rozměrů Země má bohatou historii. Země je popsána jako kotouč obklopený oceánem s nebeskou klenbou ve tvaru přilby. Jedna z prvních představ o světě – je popsána v Homérových zpěvech (asi 850 př. n. l.). Země má tvar koule. Tvrdil Pythagoras, význačný matematik, již v 6. století př. n. l. Názor o kulatosti Země učil i jeho žák Platón. Prvním, kdo tento názor podložil důkazy, byl Aristotelés. Poukazoval např. na postupné mizení odplouvající lodi za obzorem či na kruhový stín Země na Měsíci při jeho zatmění.

Ve středověku je církví v Evropě prosazován primitivní názor o plochosti Země. V Evropě byli zastánci názoru kulovitosti Země tvrdě pronásledováni katolickou církví. Mikuláš Koperník (1473 – 1543) byl astronom, matematik, právník, stratég a lékař, římskokatolický duchovní a tvůrce heliocentrické (sluncestředné) teorie. Svoji novou teorii o heliocentrické soustavě zveřejnil ve svém nejslavnějším díle “O obězích sfér nebeských” o 6 knihách.

Byl souzen za své protikatolické a rouhačské myšlenky. Neustoupil naléhání inkvizice aby odvolal své učení. V lednu roku 1600 byl nad ním vynesen rozsudek – trest smrti upálením. byl italský filozof, spisovatel (básník a komediograf), astronom, zabýval se rovněž mnemotechnikou. Giordano Bruno (1548 – 1600) V astronomii se proslavil tezemi o tom, že Země ani Slunce není středem vesmíru a že vesmír je nekonečný. Vydal významné spisy, ve kterých korigoval Koperníkův heliocentrismus a vyložil svoji kosmologickou teorii o nekonečnosti vesmíru. Reliéf z Brunova pomníku na Náměstí květin v Římě, inkviziční proces

Galileo už delší zastával Koperníkovo učení, které bylo v rozporu s teorií o nehybnosti Země. Koncem roku 1615 mu bylo zakázáno toto učení šířit. Přesto roku 1632 vydává knihu, ve které popisuje oba systémy světa a podporuje Koperníkovu teorii. Inkvizice na sebe nenechala dlouho čekat: již za rok byl předvolán před soud a pod hrozbou mučení přinucen své vědecké objevy odvolat. Podle legendy si však před odchodem ze soudní síně sám pro sebe řekl onu známou větu: "A přece se točí." Byl odsouzený do vězení. To mu později změnili na domácí vězení. Jeho díla byla zakázána. byl toskánský astronom, filosof a fyzik těsně spjatý s vědeckou revolucí. Mezi jeho úspěchy řadíme vylepšení dalekohledu, rozmanitá astronomická pozorování, první z Newtonových zákonů pohybu a účinnou podporu Koperníka. Často je uváděn jako „otec moderní astronomie“, „otec moderní fyziky“ a dokonce „otec vědy“. Galileovo dílo je považováno za nejvýznamnější průlom od dob Aristotelových. Galileo Galilei (1564 – 1642)

Klaudios Ptolemaios Geocentrismus je názor, že Země je středem vesmíru a všechna nebeská tělesa krouží kolem ní. Tento názor poprvé vyslovil starověký astronom Klaudios Ptolemaios. Katolická církev z teologických důvodů tento systém podporovala.

V astronomii je heliocentrismus teorií tvrdící, že Slunce je středem vesmíru a sluneční soustavy. Historicky je heliocentrismus protikladem geocentrismu a v současné době modernímu geocentrismu, které kladou jako centrum Zemi. V 16. a 17. století, když Koperník, Galileo a Kepler oživili a bránili tuto teorii, stala se středem hlavního sporu.

Poznání, že heliocentrický pohled také není v doslovném znění zcela pravdivý, přicházelo po jednotlivých krocích. V praktických výpočtech musí být často určen počátek a orientace vztažné soustavy. Z praktických důvodů se často používají systémy s počátkem ve hmotném středu Země, Slunce nebo v hmotném středu Sluneční soustavy. Moderní užívání pojmů geocentrický a heliocentrický ve vědě

PLANETA ZEMĚ ZE STANICE ISS PLANETA ZEMĚ ZE STANICE ISS

ZDROJE: 1)Aldebaran.cz, Země [online], ALDEBARAN GROUP FOR ASTROPHYSICS, c2012, Datum poslední revize , [citováno ] 2)Přispěvatelé Wikipedie, Země [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 16:49 UTC, [citováno ] 3)Přispěvatelé Wikipedie, Mapa [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 12:08 UTC, [citováno ] 4)Přispěvatelé Wikipedie, Giordano Bruno [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 19:44 UTC, [citováno ] 5)Holger Weinandt [Creative Commons], [citováno ], 6)Vznik planety Země [online], Planeta Země, Zázračná planeta, publikováno , [citováno ] 7) 8)Wikimedia Commons, [Creative Commons], [citováno ], 1)Aldebaran.cz, Země [online], ALDEBARAN GROUP FOR ASTROPHYSICS, c2012, Datum poslední revize , [citováno ] 2)Přispěvatelé Wikipedie, Země [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 16:49 UTC, [citováno ] 3)Přispěvatelé Wikipedie, Mapa [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 12:08 UTC, [citováno ] 4)Přispěvatelé Wikipedie, Giordano Bruno [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 19:44 UTC, [citováno ] 5)Holger Weinandt [Creative Commons], [citováno ], 6)Vznik planety Země [online], Planeta Země, Zázračná planeta, publikováno , [citováno ] 7) 8)Wikimedia Commons, [Creative Commons], [citováno ],

9)Přispěvatelé Wikipedie, Mikuláš Koperník [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 16:27 UTC, [citováno ] )Přispěvatelé Wikipedie, Galileo Galilei [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 22:33 UTC, [citováno ] 11)Přispěvatelé Wikipedie, Geocentrismus [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 19:17 UTC, [citováno ] 12)Přispěvatelé Wikipedie, Heliocentrismus [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 17:27 UTC, [citováno ]