OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

KONFERENCE AKTIVNÍ STÁRNUTÍ Stop kriminalitě páchané na seniorech a zdravotně a tělesně postižených občanech Lenka Hofmanová Útvar situační prevence Městská.
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Integrovaná střední škola,Slaný
VY_32_INOVACE_PPM11860NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Integrovaná střední škola,Slaný
Honza a Světlana Ahoj děti, jmenuji se dráček HASÍK.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Integrovaná střední škola,Slaný
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Ochrana za vzniku mimořádné události
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
V životě lidí mohou nastat neočekávané situace
... aneb Proč se země chvěje
Mimořádné události – co dělat!
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s různými druhy živelných pohrom.
12.1 Mimořádné události, IZS
... jednotné evropské číslo tísňového volaní 112
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.1 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Obecné zásady první pomoci Typ: DUM - výkladový Předmět:
Letecká záchranná služba
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI 7. ročník
Zdravotní záchranná služba
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
CHOVÁNÍ V MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍCH
Traumatologický plán ÚSZS
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
Ochrana obyvatel za mimořádných událostí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INFORMOVÁNÍ VEŘEJNOSTI A PREVENTIVNĚ VÝCHOVNÁ ČINNOST Mgr.Bohumír MARTÍNEK, Ph.D.
VY_32_INOVACE_03_OČMS_složky integrovaného záchranného systému AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo.
INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTNÍ CENTRUM krok k bezpečnému regionu Ing. Evžen Tošenovský Dr. h. c. hejtman Moravskoslezského kraje.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VI JAK SE ZACHOVAT V PŘÍPADĚ NÁLEZU PODEZŘELÉHO ZAVAZADLA NEBO OBDRŽENÍ PODEZŘELÉ ZÁSILKY OZNÁMENÍ O ULOŽENÍ BOMBY.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A03Prv2_Tísňová volání.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Člověk a jeho svět Dopravní nehoda. Anotace:  Materiál slouží k nácviku jednání při zátěžové situaci, např. pokud se dítě stane účastníkem či svědkem.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_02_krizové stavy Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Čísla integrovaného systému
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2012 Ročník
Ochrana člověka za mimořádných situací – první pomoc
Ochrana člověka při ohrožení zdraví a života:
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Digitální učební materiál
Přehled živelních pohrom
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ

ANOTACE OBJASNIT ŽÁKŮM, CO JE MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST, VYSVĚTLIT RŮZNÉ DRUHY TĚCHTO UDÁLOSTÍ, JAK SE V TĚCHTO UDÁLOSTECH CHOVAT, OBJASNIT INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM A ZPŮSOB VOLÁNÍ NA TÍSŇOVÉ LINKY VÝUKOVÝ MATERIÁL

MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST O Co je mimořádná událost? O = událost, která není v životě běžná ani očekávaná O = událost, která ohrožuje život, zdraví, majetek nebo životní prostředí O = událost, která je vyvolaná škodlivým působením přírodních sil nebo činností člověka O = událost, která může při nepřipravenosti obyvatel způsobit paniku

DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ ŽIVELNÉ POHROMY ČLOVĚK JE NEOVLIVNÍ UDÁLOSTI ZPŮSOBENÉ ČLOVĚKEM O Povodeň O Zemětřesení O Velký požár O Velký sesuv půdy O Tornádo, orkán O Sopečný výbuch, tsunami O Extrémní chlad nebo teplo O NEÚMYSLNÉ = havárie v chemickém provozu, ropná havárie, radiační havárie O ÚMYSLNÉ = teroristický čin, nebezpečná zásilka, oznámení o uložení bomby

VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH O Zavolej na tísňovou linku - netelefonuj zbytečně! O Nepodceňuj houkání sirén O Nerozšiřuj poplašnou a neověřenou zprávu O Sledujte vysílání rozhlasu a televize O Varujte ostatní ohrožené osoby - sousedy O Chraňte sebe a další osoby – zejména děti, staré a nemocné osoby O Zachovej klid a jednej s rozvahou O Uposlechněte pokynů pracovníků záchranných složek

LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ 1. Hasičský záchranný sbor ČR Zdravotnická záchranná služba Policie ČR 158 Městská policie 156 MEZINÁRODNÍ 112 Koordinovaný ( propojený) postup složek INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU při přípravě na mimořádnou událost a při provádění záchranných a likvidačních prací je velmi důležitý

KDY VOLAT TÍSŇOVÉ LINKY O KDY VOLAT HASIČE? 150 Při požárech, živelných pohromách, haváriích a různých nehodách. Všude tam, kde je potřeba provádět záchranné a likvidační práce. O KDY VOLAT ZÁCHRANNOU SLUŽBU? 155 Kdy je přímo ohroženo zdraví či dokonce život (poruchy vědomí či dýchání, bezvědomí, vážný úraz, otrava…) O KDY VOLAT POLICII? 158 Když jste obětí nebo svědky trestného činu, když je ohrožena bezpečnost osob nebo jejich majetku O !!! ZNEUŽITÍ TĚCHTO LINEK JE TRESTNÉ !!!

JAK VOLAT NA TÍSŇOVOU LINKU O BUĎTE STRUČNÍ, ALE VĚCNÍ O INFORMACE BY MĚLY OBSAHOVAT TYTO INFORMACE: O Co, kdy a kde se stalo O Počet postižených, případná zranění O Jméno a číslo telefonu volajícího O Později odpovíte na dotazy operátora tísňové linky O PO UKONČENÍ HOVORU MŮŽE BÝT USKUTEČNĚN ZPĚTNÝ HOVOR

ÚKOLY PRO SAMOSTATNOU PRÁCI O SKUPINOVÁ PRÁCE 1. Popište 5 různých mimořádných událostí 2. Určete, na kterou tísňovou linku budete při těchto mimořádných událostech volat 3. Nacvičte postup volání na tísňové linky

CITACE O ING. ZDENĚK RATHAUSKÝ. Co dělat...: aneb Kapesní průvodce krizovými situacemi. 2. vyd. Praha: Centrum pro bezpečný stát, o. s., O MINISTERSTVO VNITRA. Pro případ ohrožení: Příručka pro obyvatele. Praha: Ministerstvo vnitra - Hasičský záchranný sbor ČR, O HORSKÁ, Viola, Eva MARÁDOVÁ a Dušan SLÁVIK. Ochrana člověka za mimořádných událostí: Sebeobrana a vzájemná pomoc. 1. vyd. Praha 1: Fortuna, O MINISTERSTVO VNITRA. Sebeobrana obyvatelstva. Praha: Ministerstvo vnitra - Hasičský záchranný sbor, O