VY_32_INOVACE_02.01.16. Název výukového materiálu: Difúze a Brownův pohyb (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Advertisements

Látky jsou složeny z částic, které se pohybují
Těleso a látka.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN
PROČ SE TĚLESA ZAHŘÍVAJÍ PŘI TŘENÍ
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Vzájemné silové působení těles
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Vnitřní energie. Teplo (Učebnice strana 43)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
Brownův pohyb, difuze, osmóza
LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: S jakou přesností měří váhy ( Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Odhad rozměrů těles - TEST S TAJENKOU (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Hydrostatický tlak – výpočet (soustava SI) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Převody jednotek hustoty (Soustava SI) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 6.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Uděláme si odměrku (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 6. ročník.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Pevné látky (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7 ročník základní.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová.
VY_32_INOVACE_
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Tepelný pohyb částic VY_32_INOVACE_11_212
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
VY_ 32_INOVACE_
Vnitřní energie tělesa
VY_32_INOVACE_
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
LÁTKY JSOU SLOŽENY Z ČÁSTIC, KTERÉ SE POHYBUJÍ
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_
Slovní úlohy polovina, čtvrtina
VY_32_INOVACE_
Částicová stavba látek
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
VY_32_INOVACE_
Věcné učení Hodiny, určování času
VY_32_INOVACE_
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Atomy a molekuly.
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_
Vlastnosti atomů a molekul
Vlastnosti kapalných látek
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_

Název výukového materiálu: Difúze a Brownův pohyb (Látka a těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní školy PROSINEC 2012

Použité zdroje: Začalová: Punčový dort dort-0 (on line) 12/ dort-0 Robert Brown (on line) 12/2012http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Brown Mikroskopování: a/texty-ZM-zaklady_mikroskopovani.html (on line) 12/ a/texty-ZM-zaklady_mikroskopovani.html Fotografie a videa : archiv autorky

Anotace Materiál slouží jako pomůcka k vysvětlení neustálého neuspořádaného pohybu částic. Slouží jako návod pro žáky k domácímu vlastnímu pozorování. Obsahuje několik odkazů, které si mohou žáci vyhledat. Současně upozorníme žáky na souvislost fyziky s přírodopisem (mikroskopování). Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

DIFÚZE A BROWNŮV POHYB NEUSTÁLÝ A NEUSPOŘÁDANÝ POHYB ČÁSTIC

HODÍME SÁČEK S ČAJEM DO VAŘÍCÍ VODY. SLEDUJTE, CO SE DĚJE VE SKLENICI.

HODÍME SÁČEK S ČAJEM DO STUDENÉ VODY SLEDUJTE,CO SE SE SÁČKEM DĚJE.

POROVNEJTE STUDENÁ VODA VAŘÍCÍ VODA

SLEDUJEME SKLENICE PO 5 MINUTÁCH. SKLENICE NECHÁME V KLIDU. V HORKÉ VODĚ SE ČÁSTICE ČAJE ROZPTÝLÍ PO CELÉ SKLENICI VELMI RYCHLE, VE STUDENÉ VODĚ JE TENTO JEV POMALEJŠÍ.

CO SE VLASTNĚ DĚJE S ČÁSTICEMI BARVIVA? SAMOVOLNĚ PRONIKAJÍ MEZI ČÁSTICE VODY. JE-LI VODA TEPLEJŠÍ, PROBÍHÁ JEV RYCHLEJI. RYCHLOST OBARVENÍ OVLIVNÍ TEPLOTA ČAJOVÉHO SÁČKU TEPLOTA VODY

ASI ZA PŮL HODINY

SAMOVOLNÉ PRONIKÁNÍ ČÁSTIC JEDNÉ LÁTKY MEZI ČÁSTICE LÁTKY DRUHÉ SE NAZÝVÁ DIFÚZE

MÁTE RÁDI SLADKOSTI? TAK SI ZKUSTE UDĚLAT PUNČOVÝ DORT (podle receptu) DIFÚZE V KUCHYNI

NA TALÍŘ NALIJEME TROCHU HORKÉ VODY A OPATRNĚ NA HLADINU NASYPEME TOCHU KŘÍDY.

PEČLIVĚ SLEDUJTE, CO SE NA TALÍŘI DĚJE

PO NĚKOLIKA MINUTÁCH SI TALÍŘ PROHLÉDNEME ZNOVA

DO ČÁSTIC KŘÍDY NĚCO NARÁŽÍ A TY SE POHYBUJÍ, PROTOŽE JSOU LEHKÉ. CO TEDY KŘÍDOVÁ ZRNÍČKA POSTRKUJE? JSOU TO MOLEKULY VODY. POHYBUJÍ SE DO VŠECH STRAN A PŘI TOM NARÁŽEJÍ NA KŘÍDU A POSTRKUJÍ JI.

JAK ŘÍKÁME TOMUTO DŮKAZU POHYBU ČÁSTIC? BROWNŮV POHYB

PROČ SE MALÉ ČÁSTICE KŘÍDY HNED NEPOTOPILY? POVRCHOVÉ NAPĚTÍ VODY TO NEDOVOLILO. STEJNĚ SE CHOVAJÍ PYLOVÁ ZRNKA, KTERÁ CHCETE SLEDOVAT MIKROSKOPEM. JAK SE VLASTNĚ DĚLÁ MIKROSKOPICKÝ PREPARÁT?

KONEC