Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická indukce
Advertisements

Elektromagnet a jeho užití - test
Magnetické pole elektrického proudu
Magnetické pole cívky s proudem
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus.
Magnetické pole.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Elektrický obvod V..
zpracovaný v rámci projektu EU
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Elektromagnetismus V./2./81.
zpracovaný v rámci projektu
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Elektromagnetické jevy
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektromagnet a jeho užití
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Elektromagnetické jevy Elektromagnet
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
Elektromagnetická indukce
Nestacionární magnetické pole
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
37.1 Magnety a elektromagnety
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Elektromagnetická indukce
Magnetizace látky.
Magnetické materiály v technické praxi
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektromotor Ludmila Ciglerová. Cívka s proudem ve stejnorodém magnetické poli NS + -
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
MAGNETISMUS AutorMgr. Libor Vakrčka AnotacePrezentace PowerPoint – výklad, výpočet, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
Indukční čáry magnetického pole.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elektromagnetická indukce
Magnetické pole cívky s proudem
Elektromagnetická indukce
Schéma zapojení: Spínač 2 Spínač 1 8V.
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Střídavý proud - 9. ročník
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Fyzika 2.D 6. hodina.
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

Magnetické pole vodiče s proudem

Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí

Otázky na úvod 1.Co je magnetizace? 2.Jak zhotovíme trvalý magnet? 3. Co znázorňují indukční čáry magnetického pole? 4. Jaký je směr indukčních čar magnetického pole? 5. Může existovat magnetické pole kolem vodiče s proudem?

Magnetické pole přímého vodiče prochází-li přímým vodičem elektrický proud → kolem vodiče se vytvoří magnetické pole → působí na své okolí magnetickou silou

Magnetické pole cívky prochází-li cívkou elektrický proud → vytvoří se kolem ní magnetické pole → na jednom konci cívky vznikne severní a druhém jižní magnetický pól magnetické pole je vně i uvnitř cívky při změně pólů zdroje elektrického napětí se vymění i magnetické póly cívky

Elektromagnet cívka s jádrem z magneticky měkké oceli když cívkou prochází elektrický proud → jádro z magneticky měkké oceli se stane dočasným magnetem využití: elektrický zvonek, jističe, elektromagnetické relé, přemísťování ocelových předmětů, medicína další informace, animace a zajímavosti: Miniencyklopedie Elektřina ČEZ – 3.kapitola - Magnetické jevy – Magnety a elektromagnety:

Srovnání trvalého magnetu a elektromagnetu Trvalý magnetElektromagnet magnetické pole kolem něj je stálé magnetické pole existuje, jen pokud cívkou prochází proud póly magnetu jsou stálé, nelze je vyměnit póly magnetu lze vyměnit při výměně pólů zdroje napětí účinky magnetického pole jsou stále stejné účinky magnetického pole lze měnit změnou velikosti proudu procházejícího cívkou

Výukové programy na CD ROM další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – elektřina 1: kapitola Magnetické pole další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Zebra pro školy Fyzika – kapitola Elektromagnetismus

Otázky k zopakování 1.Kdy vzniká kolem vodiče magnetické pole? 2.Jaký tvar má magnetické pole cívky s proudem? 3.Jak změníš póly magnetického pole cívky s proudem? 4.Co je elektromagnet? 5.Kde má magnetické pole cívky největší účinky? 6.Proč musí být jádro elektromagnetu z magneticky měkké oceli?

Shrnutí magnetické pole přímého vodiče v případě průchodu proudu vodičem se kolem něj vytvoří magnetické pole magnetické pole přímého vodiče v případě průchodu proudu cívkou se uvnitř i kolem ní vytvoří magnetické pole s póly elektromagnet cívka s jádrem z magneticky měkké oceli