ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Advertisements

VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Den Země – svátek planety
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
DOMÁCÍ EKOLOGIE – nadměrná spotřeba
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Snižování spotřeby vody
Úspora elektrické energie
Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
RODINNÉ A MATEŘSKÉ CENTRUM VSETÍN, občanské sdružení SLUNÍČKO
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Krajina a životní prostředí
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec Anotace ICT 2 _ 1/59 Prezentace seznamuje žáka s principy zdravého bydlení a vlivem.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
UDRŽITELNOST PLASTŮ A OBĚHOVÁ EKONOMIKA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Globální problémy.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Politologie – pracovní list
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_14_Hotovostní placení TEMA:Finanční.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R17_ Procento TEMA: Matematika 7. ročník.
VODA ŽIVÁ. EKOŠKOLA CÍL EKOŠKOLY: snižovat ekologický dopad školy na životní prostředí a zlepšovat prostředí ve škole a jejím okolí.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_09_Vstupní_periférie TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Země ZŠ Hejnice M. Hradil. PLANETA ZEMĚ – KOLÉBKA ŽIVOTA (U/4/2) Zkusme najít odpovědi na otázky týkající se naší „modré planety“, o kterých jsme se učili.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. David Rohusch NÁZEV:VY_32_INOVACE_02C_15_NUTS 2 - Praha TEMA:Česká republika.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jana Neradová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_21_Češi a Slováci za 2.světové války TEMA:Dějiny.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Ekonomika životního prostředí
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Globální problémy lidstva
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Voda.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
GLOBALIZACE.
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
12. Hydrosféra Vodní obal země
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

Anotace Materiál obsahuje prezentaci k tématu environmentalismus, představí žákům jeho podstatu. Studenti aktivně pracují s pojmem trvale udržitelný rozvoj a zamýšlejí se nad jeho správnou charakteristikou. Interaktivně pracují s jeho zásadami (počítají vlastní spotřebu vody, přiřazují ekologické symboly k jejich definicím). V závěru je možné zhlédnout sociální spot k dané tematice. Materiál je určen k interaktivní výuce.

Environmentalismus Politická ideologie, jejímž tématem je vztah lidstva k životnímu prostředí. Usiluje o změnu společenských, politických a ekonomických mechanismů poškozujících životní prostředí. Aktivity v rovině společenské (Greenpeace) a politické (Zelení). Kritika liberalismu, konzervatismu a socialismu -> ideologie industriální společnosti. Počátky v 60. letech 20. století. Ústřední pojem: trvale udržitelný rozvoj

Trvale udržitelný rozvoj Způsob rozvoje, který uspokojuje potřeby přítomnosti, aniž by oslaboval možnosti budoucích generací naplňovat jejich vlastní potřeby. (citace definice1) Rozvoj, který zajistí potřeby současných generací, aniž by bylo ohroženo splnění potřeb generací příštích, a aniž by se to dělo na úkor jiných národů. (citace definice 2) Uvádí v soulad hospodářský a společenský pokrok s plnohodnotným zachováním životního prostředí. (citace definice 3) Co mají definice společného? V čem se naopak liší?

Zásady trvale udržitelného rozvoje Vnímat souvislost mezi vlastním chováním a jeho dopadem na životní prostředí Recyklace (druhotné využití odpadu) Šetření vodou a dalšími surovinami Konzumace místních potravin

Spotřeba vody v domácnosti Činnost Spotřeba v litrech (přibližně) Cena v Kč (přibližně) Spláchnutí toalety3 – 120,20 – 0,81 Koupel ve vaně100 – 1506,8 – 10,2 Sprchování30 – 802 – 5,4 Mytí nádobí v myčce10 – 300,68 – 2 Mytí nádobí v dřezu15 – 401 – 2,72 Vaření5 – 70,34 – 0,48 Praní v pračce40 – 902,72 – 6,11 Mytí rukou30,20 Pití1,5 – 30,1 – 0,20 Tabulka 1

Úkol Kolik vody spotřebujete denně vy? Spočítejte vaší denní spotřebu vody a cenu, kterou za ní zaplatíte.

Úkol Myslíte si, že se dá vaše spotřeba snížit? Navrhněte řešení ke snížení spotřeby pitné vody.

Přiřaďte správnou definici Energeticky úsporný spotřebič. Spotřeba nižší o cca 25 % oproti národním standardům Jedná se o označení na obalu bio výrobku. Platné pouze v EU. Výrobce přispěl na recyklaci obalu. Nevypovídá nic o ekologičnosti výrobku. Označení recyklovatelného materiálu. Mezinárodní symbol. Obr

Řešení Energeticky úsporný spotřebič. Spotřeba nižší o cca 25 % oproti národním standardům. Jedná se o označení na obalu bio výrobku. Platné pouze v EU. Výrobce přispěl na recyklaci obalu. Nevypovídá nic o ekologičnosti výrobku. Označení recyklovatelného materiálu. Mezinárodní symbol. Obr

Video Na jaké konkrétní problémy spot upozorňuje? Proč je jako hudební doprovod zvolena česká hymna? Video je z roku 2004, co se od té doby podle vašeho názoru změnilo a co je stejné?

Zdroje Archiv autorky KOL. AUT.. Společenské vědy pro střední školy. 2 díl.. Brno: Didaktis, 2010, ISBN Tabulka 1: CENYENERGIE.CZ. Spotřeba vody v domácnosti [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: domacnosti-tipy-jak-setrit.aspx domacnosti-tipy-jak-setrit.aspx Obrázek 1: BUCKLEY. Recycling symbol [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 2: PATIL. Green Dot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 3: BETACOMMANDBOT. Energy Star [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 4: COPYLEFT. Euro Leaf [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vg vg Video:

Citace Definice č. 1 a 2: BRUNDTLANDOVÁ. Naše společná budoucnost. Praha: Academia, 1991, ISBN Definice č. 3: Autor neznámý, dostupné na: D_rozvoj D_rozvoj