Regulace metabolismu – úloha vitaminů a hormonů (bakaláři) Prof. Dr. V. Pelouch, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fyziologie zažívacího systému
Žlázy s vnitřní sekrecí
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Žlázy s vnitřní sekrecí
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
JÁTRA.
Biochemie thyroidních hormonů
Mechanismus přenosu signálu do buňky
TUKY (LIPIDY).
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Endokrinologie pro bakaláře

BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Hormony Zdeněk Žižka septima.
Obecná endokrinologie
biomembrány a membránový transport
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
Nutný úvod do histologie
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
HYPOTALAMUS : FUNKCE REGULACE VEGETATIVNÍCH FUNKCÍ
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_338 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Regulace biochemických dějů
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Imunita Cholera, 19. století.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Obecná endokrinologie
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální soustava tercie.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Steroidy Hana Chodounská
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
Hormonální soustava.
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
Komplementový systém a nespecifická imunita
Obecná endokrinologie
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Žlázy s vnitřní sekrecí
- Jejich funkce a regulace sekrece…
Žlázy s vnitřní sekrecí
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_ŘÍZENÍ.
Regulace metabolických procesů. Úloha vitamínů a hormonů
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Řízení činnosti lidského těla
Hormony.
Syntéza, sekrece a funkce TH3 (seminář) RNDr. V. Valoušková, CSc.
IMUNOTOXIKOLOGIE Primární imunitní reakce, zánět
Žlázy s vnitřní sekrecí
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Bílkoviny (proteiny).
Úvod do fysiologie žláz s vnitřní sekrecí
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Hormony Tělu vlastní látky
Transkript prezentace:

Regulace metabolismu – úloha vitaminů a hormonů (bakaláři) Prof. Dr. V. Pelouch, CSc.

Regulace metabolismu Denní požadavek energie dospělého muže je kJ = 3000 kcal, dospělé ženy 9200kJ = 2200 kcal; měl by být hrazen ve stravě složené z % proteinů 30% tuků a % cukrů, navíc, je nutný i příjem vitaminů, minerálů a vlákniny. Přijatá strava je v trávicí soustavě rozložena na jednoduché komponenty, tyto jsou krevním řečištěm dopraveny k jednotlivým orgánům; zde jsou různými metabolickými cykly přeměňovány - na regulacích se významně podílí hormony a vitaminy Lidské tělo u dospělého tvoří cca 10 kg bílkovin, 1 kg cukrů, kg tuků, kg vody, 3kg minerály

Transport lipidů Chylomikrony – vznik ve střevě - obsahují více než 90% triglyceridů (TG) jsou transportovány do kapilár tukové a svalové tkáně – TG jsou částečně rozštěpeny lipoproteinovou lipasou (LL) – vázanou na endothel kapilár, zbytek – chylomikronový zbytek = remnants - putuje do jater VLDL - podobné chylomikronům - dominantní TG (cca 50%); transportují v játrech synthetisované TG do kapilár tukové a svalové tkáně, zde pak částečně zbaveny TG (pomocí LL) a následně putují krví jako VLDL remnants –obsahují již větší množství cholesterolu (CH) ´= zmenšené LDL částice LDL – obsahují velké množství CH a CH-esterů (50%), který transportují do extrahepatálních tkání i jater. Pokud nemají buňky dostatek LDL receptorů, potom se tyto částice hromadí v krvi, jsou vychytány makrofágy (jedná se o oxidované LDL) – ty praskají a uvolněný CH se ukládá v cévách - atherosklerosa („zlý cholesterol“) HDL tvoří se ve střevě a játrech, dodavá apolipoproteiny chylomikronům a VLDL, vychytávají dále cholesterol z membrán extrahepatálních tkání a transportují do jater („hodný cholesterol“) – zde je přeměňován na žlučové kyseliny a steroidní hormony)

Další osud těchto látek Monosacharidy, hydrolizované lipidy a jednotlivé aminokyseliny putují v krevním řečišti - pokud se jedná o hydrofilní struktury - volně, pokud se jedná o hydrofilní struktury - jsou vázané na proteiny v plasmě (albuminy, globuliny), Dostávají se do blízkosti jednotlivých orgánů kam vstupují – přestup je umožněn jak difusí, tak různými typy transportu (synport, antiport), případě pomocí specifických přenašečů (látek, struktur na membráně apod.). V buňkách těchto orgánů jsou potom výše uvedené látky z potravy přeměňovány metabolickými cykly Metabolismus jednotlivých orgánů má svá specifika, nejdůležitější metabolické dráhy jsou: glykolysa, pentosový cyklus, cyklus kyseliny citronové (Krebsův cyklus), beta- oxidace mastných kyselin a syntéza mastných kyselin, přeměny aminokyselin a výstavba proteinů Výše uvedené metabolické dráhy (diskutované v předchozích přednáškách) jsou ovlivněny hormony, vitaminy a ionty

Metabolické dráhy – přehled cukry, tuky bílkoviny (podrobněji – viz přednášky – degradace a syntéza jednotlivých metabolitů

Hormony Endokrinní systém, společně s nervovým a imunitním systémem zprostředkovává komunikaci mezi jednotlivými buňkami a orgány - reguluje metabolickou, morfologickou a funkční rovnováhu. Hormony jsou specifické chemické látky produko- vané ve specialisovaných buňkách (v endokrinních žlázách): odtud jsou transportované k cílovým orgánům (látka je transportována buď samostatně nebo je navázaná na různé nosiče). Transport hormonu je určován jeho chemickou povahou: hydrofilní látky nevyžadují žádný transportní protein, hydrofobní látky vyžadují transportní proteiny - jsou syntetizovány v játrech; transportní protein může přenášet i více hormonů.

Hormony - transport Místo vzniku a účinku hormonů jsou vzdálené - endokrinní účinek hormonů (většina hormonů), hormony ovlivňují místa v okolí - parakrinní účinek (hormony gastrointestinálního traktu, ale patří sem i insulin - protože ovlivňuje produkci glukagonu v A buňkách pankreatu). buňky produkují hormon, který ovlivňuje přímo tyto buňky - autokrinním účinku hormonů (takto působí např. prostaglandiny). neurotransmittery, působí v synaptické štěrbině - neurokrinní účinek.

Hormony – chemická povaha A. Hydrofilní látky 1) hormony odvozené od aminokyselin: od tyrosinu (katecholaminy: adrenalin, noradrenalin, dopamin), od tryptofánu (serotonin a melatonin); obě kategorie vznikly enzymatickou přeměnou aminokyselin (podílí se na tom řada enzymů: dekarboxylásy, hydroxylásy, methyltransferásy a dalších), 2) proteinové hormony vznikají stimulací genové exprese s následnou transkripcí a translací; tvoří se prekursor hormonu. Řadou dalších pochodů je prekursor modifikován: část řetězce aminokyselin na N-, a C- konci odtržen (signální peptid), zbývající část hormonu vstupuje do Golgiho aparátu a endoplasmatického retikula: dochází k různým postranslačním modifikacím proteinové struktury (např. glykace, nebo se vytváří komplex s kovy - jako je tomu v případě insulinu). Bílkovinný prekursor může být společný i pro více různých hormonů: vlastní hormon vzniká teprve postranslačními přeměnami proteinové struktury..

Hormony – chemická povaha B. Hydrofobní látky 1) steroidní hormony - jsou odvozeny od cholesterolu (metabolické modifikace postranní řetězců v mitochondriích a endoplasmatickém retikulu. Steroidní hormony jsou uvolněny do krve již v biologicky aktivní formě, možné modifikace struktury probíhají až v cílové tkáni (např. testosteron je konvertován v samčích reprodukčních orgánech na 5-alfa- dihydrotestosteron), jiné steroidní hormony (odvozené od vitaminu D) - transporto- vány jako prekursory a pak v kůži, ledvině a játrech jsou modifikovány. Syntéza steroidních hormonů probíhá teprve při akutní potřebě; nejsou tvořeny do zásoby. 2) thyroidní hormony - jsou deriváty tyrosinu, vytvářené v thyroidní žláze jodací tyrosinových zbytků v thyreoglobulinu. Vytvořené množství hormonu je vyšší než je potřeba; hormon je v buňce skladován (v neuro-sekrečních granulích, nervových zakončení či jiných specialisovaných strukturách). Hormon (po stimulaci) je transportován do extracelulárního prostoru a pak přenesen k cílové tkáni. Sekrece hormonu vyžaduje nejprve reabsorbci thyreoglobulinu, jeho následnou enzymatickou degradaci a následuje uvolnění dvou prekursorů: méně aktivní thyroxin (T4), po konversi (v periferní tkáni) vznikne hormon trijodothyroninu (T3).

Hormony – přehled Hypothalamus, hypofyza: hormony z hypothalamu (TRH - thyrotrophic releasing hormon - kontroluje produkci thyreotrophinu, GnRH – gonadotrophic releasing h. – kontroluje produkci FSH a LH, CRH -kortikoliberin – kontroluje produkci ACTH = glukokortikoidů, somatostatin – tlumí produkci růstového hormonu) krevní cestou vstupují do adenohypofyzy hormony z adenohypofyzy (glykoproteiny: TSH - thyreotropin – stimulace produkce T3 a T4, FSH - golikulotropin, LH -luteinizační hormon, ACTH - adrenokortikotropin, prolaktin - pro laktaci: produkován v pulsech, kontrolován dopaminem, STH - růstový hormon hormony z neurohypofyzy (oxytocin - kontrakce dělohy, ADH - adiuretin – ovlivněn osmolaritou plasmy – zvyšuje se zpětná resorbce vody) hormony z epifyzy (melatonin –syntéza z tryptaminu – řízení biologických hodin, má ale i antioxidační vlastnosti - scavanger)

Hormony – přehled hormony štítné žlázy (T4, T3 rT4 reversní trijodthyronin vzniklý z T dejodací v poloze 5) hormony z kůry nadledvin (glukokortikoid - kortizol, mineralokortikoid - - aldosteron, hormony z dřeně nadledvin (katecholaminy - ovlivnění metabolických dějů, funkce kardiovaskulárního systému) hormony z pankreasu (insulin - v B buňkách, glukagon v A buňkách hormony ze žírných buněk (histamin - zvětší šíři kapilár, ovlivní permeabilitu, zmenší šíři bronchů) hormony pohlavních orgánů (progesteron, estradiol, testosteron

Hormony – eikosanoidy Eicosanoidy látky odvozené od polynenasycené mastné kyseliny arachidonové (dvacet uhlíků a čtyři dvojné vazby, součást fosfolipidů v buněčných membránách); vytvářejí heterogenní skupinu mediatorů; produkovány v různých buňkách). Kyselina arachidonová je v tkáních enzymaticky (prostaglandin- syntasou a lipoxygenasou) přeměňována: vznikají leukotrieny, tromboxany, prostaglandiny a prostacykliny. Všechny tyto komponenty mají důležitou biologickou funkci - působí buď jako lokální hormony (váží se na membránové receptory v blízkém okolí svého vzniku - učinkují parakrinně), nebo mediator přímo ovlivňuje buňku ve které vzniká - autokrinní mechanismus. Eikosanoidy mohou dále fungovat jako druhé posly některých hydrofilních hormonů (kortikotropinu, thyrotropinu). (různé mechanismy působení mají velmi odlišné biologické účinky: stimulují např. sekreci žaludeční štávy, nebo tvorbu steroidních hormonů, vyvolávají kontrakci hladké svaloviny, ovlivňují aktivitu hormon-sensitivní lipasy, zasahují do imunitního systému i kostního metabolismu, jsou to i významné signály bolesti - ovlivňují nociceptory, modulují agregaci leukocytů a trombocytů. Jsou rychle degradovány; jejich účinek je proto časově velmi limitován)

Hormony – jak působí Hormony jsou v cílovém organu navázány na specifický receptor (pro hydrofilní hormony je na povrchu plasmatické membrány, pro hydrofobní jsou receptory v cytosolu a v jádře). Informace je následně předávána do příslušného buněčného kompartmentu. Chemická charakteristika hormonu určuje osud v organismu: zatímco hydrofobní hormon (steroidní hormony, retinoidy, tyroxin) prochází relativně snadno membránou a vstupuje do cytosolu k navázání na specifický receptor. Teprve komplex [hormon- receptor] vstupuje do cílové struktury: jádra kde se váže na DNA šroubovici - ovlivní proces proteosyntézy, pak hydrofilní hormon (peptidové, proteohormony a hormony vzniklé přeměnou různých aminokyselin) membránou neprochází. Váže se na vnější straně membrány; odtud se signál šíří do nitra buňky. Tento děj však vyžaduje různé „druhé posly “ („second messenger“, hetero-genní skupina látek: cAMP, cGMP, diacyl- glycerol, ionty Ca++, inositotrifosfát = IP3, kyselina arachidonová )

Imunitní systém Rozpoznává cizí of vlastního;vykazuje schopnost učení. Existuje imunita přirozená – nespecifická (lokalizovaná v polymorfo- nukleárních leukocytech, monocytech, makrofazích a dendritických buňkách) a adaptivní – specifická (lokalizovaná v lymfocytech B a T, kde se po diferenciaci produkují protilátky) Antigen = látka (různé chemické struktury), která spouští imunitní reakci, pokud je tato látka menší (podle mol.váhy) = hapten - vyžaduje se její navázání na makromolekulární nosič Imunitní systém a pojivové buňky tvoří lymfatické orgány a tkáně; centrální jsou kostní dřeň a brzlík = thymus - zde zrají imunokompetentní buňky ze společné kmenové buňky – diferenciace na myeloidní (na erytrocyty a krevní destičky, z bílých krvinek se to týká granulocytů a monocytů) a lymfoidní linie (lymfocyty – v thymu se dále vyvíjí lymfocyty T, v kostní dřeni lymfocyty B - z nich plasmatické buňky produkující protilátky) Imunitní reakce a diferenciace lymfocytů B a T je v periferních orgánech – slezina, lymfatické uzliny a lymfatická tkáň asociovaná s tkáněmi (MALT) NK „natural killers“, komplement ´=plasmatické proteiny tvořené především v jaterních buňkách a částečně i v makrofázích

Imunitní systém Rozpoznání antigenu se děje jak specificky (S) tak nespecificky (N): humorálními (H) a buněčným složkami (B) H B N proteiny akutní fáze NK buňky, neutrofilní leukocyty komplement monocyty, makrofágy S protilátky lymfocyty T obrana proti extracelulárně intracelárně žijicím organismům (opsonizace) mikroorganismům u neutrofilů i extracelulárn. Krev: cca 8% váhy těla) tvoří plasma (proteiny, metabolity a ionty), buněčné elementy a buněčně fragmenty. buněčné elementy: (průměrné hodnoty): erytrocyty - 5 milionů/µl, leukocyty: 700 tisíc/ µl (z toho - neutrofily 60%, monocyty 6%, lymfocyty 31% a granulocyty 3%) buněčně fragmenty : thombocyty 250 tisíc µl

Působení vitaminů Jedná se především o kofaktory řady enzymů, hydrofilní vitaminy jsou součástí enzymů, které jsou v anabolických a katabolických metabolických drahách, hydrofobní vitaminy se podílejí na řadě fysiologických funkcí (vidění, srážení krve, hospodaření s vápníkem a fosforem), Působí jako antioxidanty (interakce mezi vitaminem C a vitaminem E)