Anotace: Text je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace obsahuje úkoly zaměřené na literární druhy a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Český jazyk a literatura
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Literární druhy a žánry
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Svatováclavská slavnost Odpoledne jsme zahájili čtením Starých pověstí českých a zazpívali jsme i chorál Sv. Václava.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_11.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Karel Havlíček Borovský
VY_32_INOVACE_47_NE.
Karel Havlíček Borovský
William Shakespeare.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Spisovatelé dětské literatury
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Řecká epika a lyrika archaického období Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Přídavná jména - opakování Autor Chloupková.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
LITERÁRNÍ DRUHY Literatura se dělí na tři základní druhy – epiku, lyriku a drama. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Příchod Slovanů, praotec Čech.
VY_32_INOVACE_18_07_hora Říp – praotec Čech
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Staré pověsti české práce s textem
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

Anotace: Text je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace obsahuje úkoly zaměřené na literární druhy a žánry. Znalost literární teorie je jedním ze základních požadavků maturitní zkoušky. Metodický pokyn: Vyučující s pomocí multimediální techniky použije materiál k samostatné práci žáků. Při řešení může dle potřeby pokládat doplňující otázky. Prezentaci lze také využít jako opakující práci.

Úkoly  Určete literární druh ukázky.  Určete literární žánr ukázky.  Ústně charakterizujte literární žánr.  Uveďte název díla a jméno autora, pokud je znám.

Ukázka Takto svatá Kateřina, drahá dcera mateřina, bojovala a skonala a nám vzpomínati dala své smrti vší chvály hodné dvacátého pátého dne vždy v měsíci listopadu. Legenda o sv. Kateřině epika legenda

Ukázka DesdemonaK čemu se přiznal? OthelloŽe tě měl. DesdemonaTo není možná, že by to říkal. OthelloTeď už ne. Je němý. Navždy. Poctivý Jaggo postaral se o to. DesdemonaHrůza mě učí rozumět: je mrtev? OthelloKdyby byl životů co vlasů měl, má valná pomsta pozřela je všechny. DesdemonaAch! On je zahrdlen a po mně veta! William Shakespeare: Othello drama tragédie

Ukázka Žába a vůl Žába spatřila na pastvě vola a uvažovala: „Kdybych pořádně nafoukla svou vrásčitou kůži, určitě bych vyrostla jako ten obrovský vůl.“ Několikrát nabrala dech a zeptala se dcerky. „Co myslíš, poupátko moje, jsem už velká jako ten vůl?“ „Nejsi maminko,“ řekla žabka. Stará se nadmula ještě víc. Když sklidila stejnou odpověď, nafoukla se po třetí, ale praskla a zdechla. Veliká pýcha - malý pán. Nenadýmej se, abys neprask. Ezop: Bajky epika bajka

Ukázka Pomoci tvé žádámy, smiluj sě nad námi, utěš smutné, otžeň vše zlé, Svatý Václave! Kyrieeleison! Svatý Václave, vévodo české země lyrika píseň

Ukázka Demokratský Nechoď, Vašku, s pány na led, mnohý příklad máme, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme. Karel Havlíček Borovský: Epigramy epika epigram

Ukázka Bylo - nebylo: byl jednou jeden král, který se rád honil po lesích za zvěři. Jednou taky se pustil daleko za jelenem a zabloudil. Byl sám a sám, přišla noc a král byl rád, že našel na mýtině chalupu. Zůstával tam uhlíř. Král povídá, jestli by ho chtěl z lesa na cestu vyvést, že mu dobře zaplatí. – „I rád bych s vámi,“ řekl uhlíř, „ale tu vidíte, žena se mi právě čeká, nemohu odejít. A kam byste taky v noci? Lehněte si na půdu na seno a ráno vás doprovodím:“ - Brzy potom se narodil uhlířovi synáček. Král ležel na půdě, nemohl usnout. Karel Jaromír Erben: Pohádky (Tři zlaté vlasy děda Vševěda) epika pohádka

Ukázka Tu vojvoda Čech ukázal na vysokou horu, jež se před nimi modrala nad širým, rovinatým krajem, a děl: „Podejděme pod tuto horu, tam dětem, skotu odpočineme.“ Došli a položili se na úpatí hory, jež slove Říp. Alois Jirásek: Staré pověsti české epika pověst

Ukázka Téhož roku dne 9. listopadu kníže Oldřich opustil království zemské a království nebeské získal. Svrchu dotčený Jaromír, zraku zbavený, jenž podle ustanovení knížete Oldřicha bydlel ve vísce Lysé, uslyšev že se bratr odebral z tohoto světa, vstal o svítání a dal se dovézti do Prahy. Když tam přijel, byl jeho bratr již donesen do kostela sv. Jiří, Jaromír, stoje o pohřbu při marách, dojal a rozechvěl srdce všech okolo stojících nářkem. Kosmas: Česká kronika epika kronika

Ukázka Pravil, a veliký žal se zmocnil Achilla, v mužné hrudi začalo srdce věc vážit na obě strany, zdali by ostrý meč měl od boku tasit a zahnat ostatní krále stranou a probodnout Agamemnóna, nebo zda utlumit hněv a potlačit vzkypělou vášeň. Zatímco přemítal takto jak v srdci, tak v mysli a z pochvy tasil už veliký meč, vtom Athéna snesla se z nebe – bohyně bělostných loktů ji poslala, Héra, vždyť v srdci Ve stejné lásce je měla a o oba jevila starost. Homér: Ilias epika epos

Použité zdroje Literatura 1. Prokop, V. Čítanka k Dějinám literatury od starověku do počátku 19. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, Prokop, V. Čítanka k Literatuře 19. a počátku 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, Sochrová, M. Čítanka I. k literatuře v kostce. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN

Použité zdroje Obrázky a_vseveda.jpg a_vseveda.jpg FpusYiuCsX4/UEairJle6RI/AAAAAAAAAIM/LJIIJ6WdkcQ/s1600/Trojan-horse-001.jpg FpusYiuCsX4/UEairJle6RI/AAAAAAAAAIM/LJIIJ6WdkcQ/s1600/Trojan-horse-001.jpg