Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Vznik a vývoj litosféry
Stručné dějiny sociologie
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Jsou společenské vědy skutečnými vědami?. Spor ve spol. vědách Spor o společenské vědy Předpoklad: Aby fungovaly jako vědy, musí obsahovat kauzální vysvětlení.
Média: nástroj vládnoucí třídy
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Politologie jako věda Politika moc
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Test – Člověk, zvíře, stroj
DĚJINY SOCIOLOGIE Tereza Vrbová duben 2010.
Právo jako filozofický pojem
KOMUNISMUS Michal Hess.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Teorie státu - pokračování
Auguste Comte (1798 – 1857) Francie v době A. Comta (7 různých politických režimů) Otázky stability v nové (moderní) společnosti Vliv osvíceneckýcj myšlenek,
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Úvod do učiva občanské výchovy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Evoluce vládních forem a náboženství Anna Šmídová 4. ročník Psychologie.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Názory na vznik a původ života
Filosofie úvod do problému....
Marxismus a jeho varianty
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Environmentální etika
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Filosofie křesťanského středověku
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
VÝVOJOVÁ TEORIE 21..
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Trh práce a politika zaměstnanosti
Úvod – teorie vědeckého poznání Psychologické systémy
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
Teorie rozvoje I. Vladan Hodulák. Osnova Vymezení Vymezení Ekonomické teorie růstu a rozvoje Ekonomické teorie růstu a rozvoje Sociologické teorie rozvoje.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Název politologie je složen z následujících slov:
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
SOCIOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Současné teorie pro web
Klasická sociologie (Max Weber)
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Pozitivismus Mgr. Vladimír Velešík.
Auguste Comte (1798 – 1857) Francie v době A. Comta (7 různých politických režimů) Otázky stability v nové (moderní) společnosti Vliv osvíceneckých myšlenek,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod – teorie vědeckého poznání Psychologické systémy
Mezinárodní právo soukromé
Edward Burnett TYLOR Papičová, Semecká.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák

Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji Dominantní teorie byly do značné míry inspirovány Newtonskou fyzikou – téma rovnováhy ◦ Neoklasická ekonomie ◦ Neorealismus Statické teorie rovnováhy neschopné vysvětlit příčinu změny (rovnováhy narušeny z vnějšku) Empirické výsledky velmi diskutabilní, predikční úspěšnost extrémně nízká

Proč evoluční přístup Dynamická teorie ◦ popis vývoje v čase ◦ změna je chápána jako standard (nikoli výjimka), a je ji potřeba vysvětlit Odpovídá na otázky: ◦ Odkud se to (živočišný druh, technologie, instituce) vzalo? ◦ Na základě čeho přetrvalo právě toto a ne něco jiného?

Přehled myšlení o vývoji a změně Antika – cyklický vývoj (Aristoteles) Středověk – jeden cyklus (křesťanství) Osvícenství – idea rozvoje a pokroku ◦ směřovaný ◦ kumulativní ◦ nezvratný ◦ cílený Hegel – vývoj světového ducha (dialektika - teze, antiteze, syntéza) Ve společenský vědách je rozšířený koncept vývojových stádií

Pokusy o charakterizaci rozvoje Charles Monetsquieu ( ) – od monarchie k republice Auguste Comte ( ) – teologické, metafyzické, pozitivní stádium rozvoje Friedrich List ( ) – divošství, pastýřství, agrární, agrárně –průmyslové, agrárně průmyslové a obchodní Karl Marx ( ) – historický materialismus Henry Maine ( ) – od statusu ke smlouvě Teleologie ◦ účelnost jako řídící princip světa ◦ směřování k určitému cíli

Historie evoluční teorie Jean-Babtiste Lamarck ( ) ◦ dědění získaných vlastností Thomas Maltus ( ) ◦ boj o zdroje ve společnosti Charles Darwin ( ) ◦ dědičnost, proměnlivost a přirozený výběr Herbert Spencer ( ) ◦ společenská evoluce, přežití nejsilnějších Sociální darwinismus Evoluční myšlení a geopolitika Petr Kropotkin ( ) ◦ spolupráce

Vývoj a změna ve 20. století Problémy evolučního paradigmatu ◦ chybná interpretace Darwina ◦ nedostatky Darwinova přístupu (mechanismus dědičnosti) Funkcionalismus a teorie modernizace Walt Rostow ( ) a jeho stádia hospodářského vývoje Francis Fukuyama (1952- ) a jeho konec dějin Renesance evolučního myšlení od 60. let ◦ Neodarwinismus ◦ Sociobiologie ◦ Evoluční psychologie Reakce společenských věd

Evoluční minimum Evoluce × rozvoj Výchozí předpoklady darwinovské teorie: ◦ Jednota materiálního světa ◦ Všechno je něčím určeno (není nezapříčiněná příčina) ◦ Doktrína kontinuity ◦ Kumulativní kauzální vysvětlení Populace entit, která interaguje se svým prostředím a na základě této interakce se mění Dědičnost (zadržení) Proměnlivost Přirozený výběr Evoluce nemá cíl!