 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Advertisements

Význam malých vodních ploch pro krajinu
Vznik a vývoj litosféry
SYSTEMATICKÁ BIOLOGIE
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Teorie o vzniku života na Zemi
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
III/2 XV A
Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi.
VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA NA ZEMI
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Aristotelés – část druhá
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA NA ZEMI
Vypracoval: Hronek Milan Aprobace: AMVT
Anglický plnokrevník Martina Kotíková.
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
Vývoj evolučních teorií Autor: Mgr. Tomáš HasíkUrčení: Septima, III.G Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie.
Antoine Henri Becquerel
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Biotické podmínky života
Proč krása vládne světu
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
John Broadus Watson ( – )
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Darwin a divoši Evoluční psychologie
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Živá příroda.
Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta
Úvod do zoologie. charakteristické znaky a vlastnosti buňka velikost tvar stavba: fagocytóza eukaryotní 10 – 100 μm, nejčastěji 10 – 20 μm různý – podle.
Názory na vznik a původ života
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Život ve Vesmíru Co je život?
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Systém a evoluce rostlin
1.Obecné zákonitosti živých soustav
Environmentální etika
Biosféra.
Norbert Wiener Zakladatel kybernetiky
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
VÝVOJOVÁ TEORIE 21..
Předgeologické období a prahory
Evoluce Celá biologie dává smysl jedině ve světle evoluce.
Darwinismus Charles Darwin ( ) – soukromý učenec,
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
Co jsme již poznali.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_08_15A_Charles Darwin Téma: Přírodopis pro.
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Získávání energie pro život
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Edward Burnett TYLOR Papičová, Semecká.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Názory na vznik života Kreační teorie = náboženské
Ekologie v historickém kontextu
Vznik života na Zemi Autor: Mgr. Jitka Trifanová Datum:
Transkript prezentace:

 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit ostrovy Madeiry a studovat tam přírodopis v tropech

 zúčastnil se plavby na lodi, která trvala 5 let  během ní se dostal až na souostroví Galapágy  zkoumal pevninu a nasbíral zde několik vzorků (rostlin a živočichů, zejména ptactva)  mnohé ze vzorků byly vědě neznámé

 Evoluční teorie je známá jako teorie vzniku života na Zemi  vědci považovali druhy za pevné a neměnné skupiny  podle Darwina jsou druhy proměnlivé

 první princip – neorientovaná variace › jedinci vznikají s nepatrně odlišnými vlastnostmi › zajišťuje dostatek „materiálu“  druhý princip – selekce variant › probíhá bojem o zdroje (potrava, prostředí, možnost rozmnožování) › rozmnožování – pouze průbojnější, silnější a rychlejší jedinci › vybírá to nejlepší (nechá přežít ty nejodolnější)

 Alfred Russel Walace dospěl k podobné teorii jako Darwin  Darwin svoji teorii publikoval v knize s názvem „O vzniku druhů přírodním výběrem, nebo-li uchování prospěšných plemen v boji o život“  tento spis tvrdí, že: › organismy se postupně přizpůsobují změněným podmínkám › přežijí pouze ti, kteří se dokážou nejlépe adaptovat

 Darwinismus – věda a zároveň náboženství  Kreacionismus › nauka o stvoření › za stvoření světa stojí jedna inteligentní bytost › odmítají vědecké poznatky

 „Evoluce nebyla nikdy vědecky dokázána“  „Evoluční teorie tvrdí, že život začal a jeho evoluce pokračovala úplnou náhodou“

 Základy antropologie, Petr Kokaisl  holbachia.sweb.cz/texty/klasik/evolution.htm  m   rava/charles-darwin-a-jeho-evolucni- teorie 