J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

Otáčivé účinky síly-páka
Páka v praxi (v běžném životě)
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Otáčivé účinky síly Páka a kladka VY_32_INOVACE_10 - PÁKA.
Těleso otáčivé kolem pevné osy - páka
Otáčivé účinky síly Páka.
JEDNODUCHÉ STROJE.
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Otáčivé účinky síly – páka a její využití
Otáčivé účinky síly.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA PÁKY
OTÁČIVÝ ÚČINEK SÍLY NA TĚLESO OTÁČIVÉ KOLEM PEVNÉ OSY
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Otáčivé účinky síly Tématický okruh: Účinky síly Vzdělávací obor:
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
Otáčivé účinky síly PÁKA
VY_32_INOVACE_
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.17 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: březen Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhOtáčivé účinky síly Materiál slouží k výkladu nauky o jednoduchém stroji - páce. Na praktických příkladech a zkušenostech z praxe názorně odvozuje podmínku rovnováhy a ukazuje na praktické užití páky. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami a příklady. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jednoduché stroje - páka Páka je jeden z nejjednodušších strojů a jeden z prvních, který člověk začal efektivně využívat Skládá se z otáčivého ramene a osy otáčení Osa otáčení je pevná a na rameno působí alespoň dvě síly Otáčivé účinky síly závisí na její velikosti a vzdálenosti od osy otáčení  menší síla na větším rameni může dosáhnout větších účinků než velká síla na malém rameni Páka slouží ke zmenšení pracovní síly – ale musíme působit na delší dráze [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Druhy páky Dvojzvratná páka – síly působí na opačných stranách páky vzhledem k ose rotace Jednozvratná páka – síly působí na stejné straně páky [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklady páky v praxi Dvojzvratná páka – například houpačka: Jednozvratná páka – například lis na česnek: [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jednoduché stroje - páka Příklady užití páky – otevírací mechanismus plechovky - menší síla působí na delším rameni [1] [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rovnováha na páce Zvlášť významná situace rovnováha na páce: Rovnováhu můžeme vyjádřit i rovnicí: [1] Páka je v rovnováze, jestliže se otáčivé účinky všech sil vzájemně ruší a páka je v klidu. Momenty síly snažící se pákou otočit v jednom i druhém smyslu mají stejnou velikost F 1.a 1 =F 2.a 2

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rovnováha na páce Rovnováhu můžeme vyjádřit různými způsoby: Příklad – kolik závaží musíme pověsit na vyznačené místo, aby páka byla v rovnováze? [1] Kolikrát je jedna síla větší než druhá, tolikrát musí být její rameno menší než rameno síly druhé

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rovnováha na páce Příklad – kolik závaží musíme pověsit na vyznačené místo, aby páka byla v rovnováze? [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rovnováha na páce Příklad – kolik závaží musíme pověsit na vyznačené místo, aby páka byla v rovnováze? [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rovnováha na páce Příklad – kolik závaží musíme pověsit na vyznačené místo, aby páka byla v rovnováze? [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Početní příklady Na levé straně páky působí síla F 1 = 50 N ve vzdálenosti 10 cm od osy otáčení. Na druhé straně ve vzdálenosti 25 cm působí síla F 2. Jakou velikost musí mít síla F 2, aby byla páka v rovnováze? [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Řešení Podmínka rovnováhy [1] F 1.a 1 =F 2.a 2 ? Jedinou neznámou je rameno síly a 2, proto musíme celou rovnici vydělit silou F 2, abychom neznámou izolovali: Síla F 2 musí působit ve vzdálenosti 25 cm

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Procvičení - příklady Jakou silou musí dělník působit na madla stavebního kolečka, aby jej udržel v rovnováze? Vzdálenost madla od osy otáčení je 90 cm, hmotnost nákladu je 65 kg a vzdálenost těžiště nákladu od osy otáčení je 40 cm. Hmotnost kolečka můžeme zanedbat. [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Procvičení - příklady Petr váží 44 kg a sedí 3 m od osy otáčení houpačky. NA druhou stranu si chce sednout jeho starší kamarád Jirka, který váží 57 kg. Jak daleko od osy otáčení si má sednout, aby byla houpačka v rovnováze? [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] NEZNÁMY. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] ANDRÉ, Marcos. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HOUFKOVÁ, Jitka. Jednoduché stroje [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu