Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_ZALOHOVANI_A_KLONOVANI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor Ing. Martin Allmer Škola Euroškola Strakonice Datum
Advertisements

Odborná praxe 01 Mgr. Milan Randák.
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
Identifikátor materiálu: EU
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PC komponenty.
Jitka Banetková Delta – SŠIE 5.MA. Externí pevné disky jsou ideálním médiem pro zálohování a pro přenášení souborů. Pokud často cestujete a chcete mít.
INFORMATIKA 9 Zálohování dat III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
INFORMATIKA 4_10_ HODINA 10. TÝDEN
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pravidelné zálohování dat
Zálohování dat Karel Schwarz KFA Praha 26.dubna 2010.
Zálohování a Disaster Recovery pro školy Aleš Hok
Paměťová média.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
ZÁLOHOVÁNÍ A KLONOVÁNÍ
Zálohování.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
Identifikátor materiálu: EU
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_392_Ochrana PC AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 5.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Z ÁLOHOVÁNÍ. Jediná data, která není potřeba zálohovat jsou ta, o která už jste přišli. Více než 87% počítačů v České republice není dostatečně zálohováno.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_415_Skype AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
K LONOVÁNÍ HDD. C O TO JE ? Klonování disku je proces, jehož cílem je získání dvou obsahově identických pevných disků. Klonování disku umožní zkopírovat.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_PRIDAVNE_KARTY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_10_CHLAZENI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Bezpečnost dat.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Software počítače 2 - opakování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_ZALOHOVANI_A_KLONOVANI Autor Mgr. Miroslav Kotlas Tematický okruh Informatika 1. ročník Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Co je to zálohování, proč a kam zálohovat, možné způsoby ztráty dat. Rozdíl mezi zálohováním a klonováním disků. Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

 Co zálohování dat zahrnuje  Způsoby ztráty dat  Kam zálohovat  Online úložiště a freeware  Klonování disku  Klonování nebo kopírování  K čemu slouží klonování?  Software na klonování  Klonování vs zálohování  Zdroje

 Zálohovat data znamená uložit všechna nebo část dat umístěných na jednom záznamovém médiu na jiné médium se záměrem vytvořit nouzovou kopii pro případ, že se něco přihodí.  Můžete také vytvářet kopie nebo zrcadla souborů bez použití externího záznamového média, tj. na jiném oddílu pevného disku.

 Poškození vlivem lidského faktoru  Neúmyslné smazání  Nesprávné používání nebo manipulace  Nedbalost  Poškození způsobené selháním systému  Výpadky elektrického proudu, přepětí, podpětí  Výpadek operačního systému  Selhání pevných disků  Zničení vlivem programové chyby

 Poškození s úmyslem data zničit  Virová nákaza  Sabotáž  Krádež  Poškození fyzikálními a přírodními vlivy  Kouř  Požár  Voda zásah blesku

 Zálohování na optická média CD a DVD  Výhody – velmi levná média a vypalovací mechaniky, při správném skladování vydrží data i desítky let  Nevýhody - při nešetrném zacházení a uskladnění je životnost optických médií tragická  Zálohování na pevné disky  Výhody – možnost uchovat obrovská množství dat, poměrně spolehlivé a rychlé  Nevýhody - náchylné na poškození (pád z výšky, mechanické poškození hlav, výpadky proudu, atd.), za pár let nemusí být dnešní SATA disky kompatibilní s novými základními deskami

 Zálohování na NAS zařízení  Výhody – stejné jako u pevných disků + výborná možnost jak uchovávat data díky LAN a WLAN z více PC v síti  Nevýhody - stejné jako u pevných disků + pro někoho nebude nastavení např. Samba serveru jednoduché  Zálohování na flash paměti a paměťové karty  Výhody - nízká cena, mobilita, rychlost (závisí na typu), univerzálnost díky USB konektoru  Nevýhody - omezený počet zápisů, ztratit data z flash paměti je velmi jednoduché (statická elektřina)

 Zálohování na FTP server  Výhody – data uložená na FTP jsou dostupná z jakéhokoliv PC s připojením k internetu  Nevýhody - špatné zabezpečení, pokud není aplikováno šifrování, rychlost a odezva (ne vždy), mnoho TCP/IP spojení, pro jednotlivce zbytečné  Online zálohování  Výhody – jednoduché na použití, šifrování  Nevýhody - rychlost (podle typu připojení), možná nedůvěra jestli data nejsou zneužívána, pro někoho může být 5GB místa v neplacené verzi málo

 Online úložiště  – 50 GB zdarma  – 25GB zdarma  Freeware programy  Cobian Backup 9  B-Cup XP 1.3  DriveImage XML  Clonezilla  Zálohování ve windows

 Je proces, jehož cílem je získání dvou obsahově identických pevných disků  Umožní zkopírovat veškerá data ze zdrojového disku na disk cílový a to včetně funkčního operačního systému, instalovaných aplikací, nastavení a veškerých dat.

 Pro přenesení dat stačí překopírování souborů  Kopírování nefunguje v případě přenosu systému  Zavaděč OS uložen v MBR (Master boot record), nelze ručně zkopírovat

 Vytvoření identického disku jako záložní kopie  Při koupi většího disku přenesení kompletního obsahu i s OS na nový disk  Pro přípravu PC učebny

 Norton Ghost  Partimage  Partition saving  Acronis True Image

 Klon disku = disk, jehož obsah je identický s původním (zdrojovým diskem)  Záloha = soubor, nebo několik souborů, které obsahují zabalený obsah zálohované oblasti

 Zálohování dat. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: %AD_dat %AD_dat