LEKTORÁT GENT. OBSAH  Belgie  Čeština v Gentu (2 instituce)  Univerzita Gent  Studenti češtiny v Gentu  Spolupráce UGent  Užitečné odkazy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka cizích jazyků a výměnné pobyty naši školy - němčina
Advertisements

Pro koho je vhodné denní pomaturitní studium angličtiny? Pro ty, kteří chtějí udělat výrazný pokrok v angličtině Pro všechny, kteří se nedostanou na VŠ.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Výuka jazyků na Provozně ekonomické fakultě
Jmenuji se Michaela Petrová
Na internetu: Karel Šimek říjen 2006.
Tenis Eva Jiránková. Obsah ∞ Koho hledáme? ∞ Proč hrát tenis? ∞ Přihláška KLIK.
Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové
MEZINÁRODNÍ VZTAHY Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Learning English during summer? Martina Guzova 12 May 2011.
Výuka češtiny v anglickém programu na LF UP v Olomouci Pavel Kurfürst Centrum pro výuku cizích jazyků Lékařská fakulta Univerzita Palackého v.
Oblast: Západní Evropa Belgie
ČERVENCOVÁ REVOLUCE Po pádu Napoleona vládl ve Francii Ludvík XVIII.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
MěVG Klobouky u Brna.
BELGIE.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Masarykovo gymnázium.
Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti
Masarykova Univerzita Pedagogická Fakulta.
BENELUX.
European Literature Heritage in Context Culture 2000 Doc. Dr. Wilken Engelbrecht (Univerzita Palackého v Olomouci)
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Který or Jaký? Insert the proper form of který (which one?) or jaký (what sort of?), depending on the sense of the sentence. Vzor: V(e) ____ jazycích máte.
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L4 z webové stránky Napíšeme na tabuli!
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
BELGIE.
Belgie Vlámové vs. Valoni.
„Je to hezký umět česky!“ Čeština v německých projektech
Fakulta informatiky Masarykova univerzita Brno. Fakulta informatiky MU Brno Brno – univerzitní město Masarykova univerzita – druhá největší univerzita.
Nutriční terapeut Paulová, Winklerová
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Erasmus+ Belgie, Hasselt
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Dvouoborová bakalářská Anglická filologie
Markéta Tomanová. Obsah Povinnosti Výhody (kurz)
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Lektorát českého jazyka a literatury v Dillí Dillíská univerzita, Severní kampus Katedra slovanských a ugrofinských studií Studium ruštiny, polštiny, maďarštiny,
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
Erasmus University of Liege Doporučuji se zúčastnit jazykové kurzu před výukou, který je bezplatný pro Erasmus studenty. Více informací na.
Studentský spolek Studenti FHS UK o. s.. Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy Vznik spolku – Mladá fakulta Liberální forma studia.
Filozofická fakulta Univerzity v Lublani, Slovinsko  Originální název: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani,  Ústav: Oddelek za.
Lektorát češtiny Slezská univerzita Katowice - Polsko.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
Lektorát češtiny Segedínská univerzita lektor Tomáš Vašut prezentace 2008/2009.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_12_Belgie Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_STÁTY ZÁPADNÍ EVROPY II. TEMA:
Lektorát českého jazyka a literatury na Univerzitě Adama Mickiewicze v Poznani Ústav slovanské filologie Univerzita Adama Mickiewicze v Poznani
Zkoušky z jazyků a jazyková příprava do programu Erasmus+
LEKTORÁT V JEKATĚRINBURGU
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education
Belgie.
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
KURZY ČESKÉHO JAZYKA pro tzv. STÁŽISTY a POSTGRADUANTY
Evropa v letech Věk revolucí.
Evropa v letech Věk revolucí.
Transkript prezentace:

LEKTORÁT GENT

OBSAH  Belgie  Čeština v Gentu (2 instituce)  Univerzita Gent  Studenti češtiny v Gentu  Spolupráce UGent  Užitečné odkazy

BELGICKÉ KRÁLOVSTVÍ  3 oficiální jazyky nizozemština, francouzština, němčina  3 společenství vlámské, valonské, vlámské, valonské,německojazyčné  Král Albert II.

Čeština v Gentu Universiteit Gent Fakulteit Letteren en Wijsbegeerte Vakgroep Slavistiek en Oost-Europakunde + Hogeschool Gent Departement Vertaalkunde Vakgroep Russisch-Tsjechisch

GENT V ČÍSLECH  Gent má obyvatel  Na univerzitě studuje asi studentů  Na slavistice studuje asi 85 studentů  Počet studentů češtiny na Univerzitě Gent - 25  Počet studentů češtiny na Hogechool Gent - 20  vyučující češtiny na Univerzitě Gent - 2

 Vakgroep Slavistiek en Oost-Europakunde Vakgroep Slavistiek en Oost-Europakunde Vakgroep Slavistiek en Oost-Europakunde  Katedra založena roku 1958  Čeština se zde vyučuje od roku 1990  Čeština se studuje od druhého ročníku, hodiny týdně  Hodiny češtiny + ve 3. roč. Textová analýza

Studium češtiny na UGent  2. roč. – začátečníci Rešková, Pintarová: Cummunicative Czech Elementary + další materiály; reálie Česka, základní historické události, současné politické dění v ČR  3. roč. – mírně pokročilí Rešková, Pintarová: Communicative Czech Intermediate + další materiály; literární texty, teorie tlumočení  4. roč. – středně pokročilí až pokročilí Bischofová a kol.: Čeština pro středně a více pokročilé; tlumočení, literární překlady, prohlubování veškeré gramatiky

ČEŠTINA A DĚNÍ V GENTU  ČESKÁ VÁNOČNÍ BESÍDKA  VEČÍRKY PRO STUDENTY ČEŠTINY  FILMOVÝ KLUB  FÓRUM - WERKEN MET TSJECHIË - (rok 2009)  VÝSTAVY - VÝSTAVA KARLA ČAPKA - (rok 2009)

Studenti češtiny v Gentu  Účast na LSSS v Olomouci, Brně i Praze  Účast na Letní škole češtiny v Bruselu  Účast na Erasmus pobytech v Praze, Brně, Olomouci  Účast na akcích spojených s českým předsednictvím v EU  Zajem o politické dění v ČR

Perličky z testů Co znamená? Občanka – žena z vesnice Řidičák – muž, který řídí auto Frajer – muž žijící v klášteře; je to každý fotbalista To jsem z toho jelen – moje manželka má milence Barabizna – matka mojí ženy Ta žena má kolem pasu pěkný kožený párek a na nohou moderní ledničky.

Proč belgičtí studenti studují češtinu?  “Nejdřív jsem se zajímavala o ruštinu, a proto jsem začala studovat slavistiku. Pak, v druhém ročniku, jsem si musela vybrat ještě druhý jazyk. Protože jsem uz byla v České Republice, četla jsem už české knihy a věděla jsem, že na univerzitě je dobrá učitelka pro češtinu, vybrala jsem česky jazyk.  “Podle mého názoru je čeština hezký, ale také tězký jazyk. Navíc jsem chtěla nějakou výzvu: už jsem studovala angličtinu, francouzštinu a němčinu ve středoškolském vzdělání a chtěla jsem proto studovat něco jiného.  Studuju češtinu, protože je to výzva. Doufám, že si jednou najdu dobrou práci v České republice nebo v Belgii.

SPOLUPRÁCE Pro akademický rok 2009/2010 je plánována spolupráce mezi Universiteit Gent a Hogeschool Gent na úrovni kateder - tedy mezi Katedrou slavistiky Univerzity Gent a Katedrou ruštiny-češtiny Hogeschool Gent.

DŮLEŽITÉ ODKAZY     Děkuji za pozornost! Bedankt voor jullie aandacht! Na shledanou! Tot ziens! Gabriela Schlesingerová