STEGANOGRAFIE, AUTENZIZACE Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_18.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Avantgardní umělecký směr  Vznikl v Itálii, silně se prosadil také v Rusku  Odmítá jakékoli tradice v umění i v kultuře  Schvaloval válku jako jediný.
Advertisements

PREZENTUJÍCÍ eIDAS autentizace (eOP-eMedocs ukázka využití) Petr Pavlinec Odbor informatiky Kraj Vysočina.
STAROVĚKÉ STÁTY - EGYPT Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_4_ STAROVĚKÉ STÁTY – EGYPT Téma: Dějiny.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autentizace předmětem
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Grafická úprava prezentace
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Inf Počítač a lidé s handicapem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Přístupový systém aneb kontrola vstupů
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
HYDROSFÉRA vodstvo na zemi, oceány
Implementace steganografických algoritmů
Název školy: Základní škola Netvořice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Znakový jazyk Znakovaná čeština
Název školy: Základní škola Netvořice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODY ODDĚLOVÁNÍ SMĚSÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Název školy: Základní škola Netvořice
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Informatika – Grafika.
Dyby byla Morava - lidová píseň
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Magnetické vlastnosti látek
Digitální učební materiál
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní statistické pojmy
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
NAŠE VLAST – Česká republika
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Žákovské práce ZŠ ŠVERMOVA.
F-Pn-P055-cocka_Spojka PAPRSKOVÁ OPTIKA 5. SPOJNÁ ČOČKA.
4. Analogový vs. digitální signál
Transkript prezentace:

STEGANOGRAFIE, AUTENZIZACE Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_18

 Slovo "steganografie" pochází z řečtiny a znamená doslova "skryté písmo" (stegos = střecha, kryt; graphos = psaní, vyobrazování).  Tento obor zahrnuje spoustu metod tajné komunikace skrývajících samotnou skutečnost, že dochází k zasílání zprávy.  Utajuje samotnou existenci komunikace, čímž zvyšuje stupeň jejího zabezpečení.

SCHÉMA OBLASTI VYUŽITÍ

ZÁKLADNÍ RYSY STEGANOGRAFIE  Bezpečnost v bezvýznamnosti (security by obscurity)  Maskování (camouflage)  Skrývat umístění vnořené informace  Opakovat skryté informace  Technologie jsou pro každé prostředí specifické

KRYCÍM OBJEKTEM TEXT  Pro ukrytí zprávy se hodí jiný text - co nejdelší. Možné techniky stenografie v textu:  změna řezu písma  změna velikosti významných znaků  změna barvy, sytosti  změna polohy znaků, slov, řádků  rozložení dokumentu - mezery navíc apod.

KRYCÍM OBJEKTEM DIGITÁLNÍ DATA  LSB technika náhodně vybraných bajtů (nebo pixelů obrázku nebo částí zvukového záznamu).  Klíčem k rozluštění skryté zprávy je potom počáteční hodnota (seed) generátoru pseudonáhodných čísel.

AUDIO  Maskování do zvukových záznamů je založeno na skutečnosti, že jeden zvuk je ovlivněn naším vnímáním jiného zvuku:  Frekvenční maskování nastane, zazní-li současně dva zvuky, které jsou si blízké frekvencí - tišší zvuk zanikne v tom hlasitějším.  Časové maskování se vyskytne, když nízký, tichý zvuk zazní těsně před nebo po silnějším zvuku - využívá toho, že po zaznění hlasitého zvuku trvá nějaký čas, než je člověk schopen slyšet jiný zvuk.

AUTENTIZACE - DEFINICE  hlavním úkolem autentizace je zamezení přístupu nepověřených osob, popř. útočníků, k chráněným službám a datům,nebo povolení přístupu osobám k tomu oprávněným.

SCHÉMA ŘÍZENÉHO PŘÍSTUPU  Žadatel - je to osoba nebo zařízení, žádající o přístup k aktivům,  Autorita - je to osoba nebo orgán, který rozhoduje kdo a v jakém rozsahu smí k aktivům přistupovat,  Přístupový seznam - zde jsou uvedeny identifikační údaje uživatelů spolu s právy, která jim náleží,  Kontrolér - osoba nebo zařízení povolující přístup k aktivům,  Aktiva - cokoliv, co je organizací považováno za cenné (informace, zařízení budovy, pověst organizace... ).

SCHÉMA ŘÍZENÉHO PŘÍSTUPU

TYPY AUTENTIZACE  Autentizace znalostí: žadatel svoji identitu dokazuje znalostí (např. PIN,heslo),  Autentizace předmětem: žadatel svoji identitu dokazuje předmětem (např.ID karta, Token, platební kartou, čipem... ),  Autentizace žadatelem: žadatel svoji identitu dokazuje svými charakteristickými vlastnostmi (např. otisky prstů, hlasem... ).

 KRČMÁŘ, Petr. Jak ukrýt tajná data do obrázku aneb steganografie v praxi [online] [cit ]. Dostupné z: steganografie-v-praxi/  RYŠÁNKOVÁ, Alžběta. Steganografie [online] [cit ]. Dostupné z:  Steganografie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:  Burda, Karel. Bezpečnost informačních systémů. 1. vydání Brno: FEKT VUT, Brno, 2005  HAJNÝ, Jan. Úvod do Zero-knowledge protokolů. Elektrorevue [online] , [cit ]. Dostupný z WWW: ISSN  HAJNÝ, Jan; MALINA, Lukáš. Anonymní Autentizace. SeCReG [online]. [cit ]. Dostupný z WWW: secreg.utko.feec.vutbr.cz/cs/content/  anonymn%C3%AD-autentizace.