Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jednoduché a složené úrokování. Úrokování dekurzivní - polhůtné anticipativní – předlhůtné bankovní rok – 360 dnů bankovní měsíc – 30 dnů.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R16_Jednoduché úrokování TEMA: Matematika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_10 Název materiáluZákladní.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Pravopisná hlídka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_03 Název materiáluDluhopis,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_06 Název materiáluUrčování.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Složené úrokování Tematická oblast
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
Název vzdělávacího materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Název vzdělávacího materiálu
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Sloupkový diagram Tematická oblast
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název prezentace (DUMu): Jednoduché úročení
NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_18_M9_Hanak TÉMA: Finanční matematika
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Ohyb světla na optické mřížce
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
C# konzole – Součet dvou čísel
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
Násobení lomených výrazů
Základy finanční matematiky 1
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Interference na tenké vrstvě
VY_62_INOVACE_ – Příklady na výpočet úroků z vkladů a úvěrů
Obvod a obsah rovnoběžníku
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Intenzita elektrického pole
36 FINANČNÍ MATEMATIKA.
Seminář o stavebním spoření
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum vytvoření Ročník4. ročník osmiletého studia gymnázia Stručný obsahSamostatná práce k výpočtům složeného úrokování Způsob využitíPrvní dvě strany tvoří zadání samostatné práce. Žáci slovní úlohy vyřeší a postupným procházením dalších stránek rozebíráme postup řešení a kontrolujeme správnost. AutorMgr. Petr Zezulka KódVY_32_INOVACE_24_MZEZ20

VYŘEŠTE NÁSLEDUJÍCÍ SLOVNÍ ÚLOHY: 1. Pan Novotný si uložil do banky na začátku roku na účet Kč s roční úrokovou mírou 3,6 %. Jakou částku bude mít na účtu za 3 roky, jestliže jsou úroky připisovány každý měsíc a během celé doby si žádné úroky nevybíral? Jak by se řešení úlohy změnilo, kdyby si po prvním roce vybral z účtu úroky? 1. Pan Novotný si uložil do banky na začátku roku na účet Kč s roční úrokovou mírou 3,6 %. Jakou částku bude mít na účtu za 3 roky, jestliže jsou úroky připisovány každý měsíc a během celé doby si žádné úroky nevybíral? Jak by se řešení úlohy změnilo, kdyby si po prvním roce vybral z účtu úroky? 2. Paní Malá si založila 18. dubna 2012 účet s roční úrokovou mírou 4 %. Vložila si částku Kč. Kolik peněz bude mít na účtu na konci roku 2015, jestliže si žádné úroky během celé doby nevybírala? Úroky jsou připisovány jednou ročně. 2. Paní Malá si založila 18. dubna 2012 účet s roční úrokovou mírou 4 %. Vložila si částku Kč. Kolik peněz bude mít na účtu na konci roku 2015, jestliže si žádné úroky během celé doby nevybírala? Úroky jsou připisovány jednou ročně.

3. Paní Dvořáková si uložila do banky na začátku roku částku Kč. Po dvou letech se její celková suma na účtu zvýšila o 864 Kč. Vypočítejte roční úrokovou míru, jestliže jí banka připisovala úroky na konci každého pololetí a během celé doby si žádné úroky nevybírala. 3. Paní Dvořáková si uložila do banky na začátku roku částku Kč. Po dvou letech se její celková suma na účtu zvýšila o 864 Kč. Vypočítejte roční úrokovou míru, jestliže jí banka připisovala úroky na konci každého pololetí a během celé doby si žádné úroky nevybírala. 4. Pan Suchý si na začátku roku založil v bance účet. Po šesti letech, během kterých si žádné úroky nevybíral, měl na účtu celkem Kč. Vypočítejte, kolik korun si původně vložil na účet, jestliže banka připisovala úroky každé 3 měsíce a roční úroková míra byla 4,8 %. 4. Pan Suchý si na začátku roku založil v bance účet. Po šesti letech, během kterých si žádné úroky nevybíral, měl na účtu celkem Kč. Vypočítejte, kolik korun si původně vložil na účet, jestliže banka připisovala úroky každé 3 měsíce a roční úroková míra byla 4,8 %.

Řešení úlohy č. 1: Vklad … Kč Roční úroková míra … 3,6 % = 0,036 Počet úrokovacích období: 36 měsíců Odpovídající část roční úrokové míry pro 1 úrokovací období: 3,6 % : 12 = 0,3 % = 0,003 Po třech letech, během kterých si pan Novotný nebude z účtu vybírat žádné úroky, bude mít celkovou částku ,90 Kč. Po třech letech, během kterých si pan Novotný nebude z účtu vybírat žádné úroky, bude mít celkovou částku ,90 Kč.

Pokud si po prvním roce vybere z účtu úroky, bude mít uloženo opět Kč. Následující 2 roky = 24 měsíců bude probíhat úročení jeho vkladu: Pokud si pan Novotný po roce vybral úroky, bude mít na účtu po dalších dvou letech částku ,40 Kč. Pokud si pan Novotný po roce vybral úroky, bude mít na účtu po dalších dvou letech částku ,40 Kč.

Řešení úlohy č. 2: Banka připíše na konci roku na účet odpovídající část z roční úrokové míry: Na konci roku 2012 bude mít paní Malá na účtu částku ,80 Kč. Na konci roku 2012 bude mít paní Malá na účtu částku ,80 Kč.

Dále pomocí složeného úrokování vypočteme částku na konci roku 2015: Na konci roku 2015 bude mít paní Malá na účtu celkem ,10 Kč. Na konci roku 2015 bude mít paní Malá na účtu celkem ,10 Kč.

Řešení úlohy č. 3: Vyjdeme z rovnice: p = 0,012 5 = 1,25 % 1,25 % je část roční úrokové míry odpovídající pololetnímu úrokovacímu období. Roční úroková míra byla 2. 1,25 %, tedy 2,5 %.

Řešení úlohy č. 4: Vyjdeme z rovnice: C = Kč Původní vklad pana Suchého byl Kč.